Katsaus neulekirjatarjontaan

Uusia neulekirjoja on ilmestynyt runsaasti. Koska joulukin on jo lähellä, Ulla esittelee ja arvostelee tarjontaa. Tällä kertaa ei ole tarjolla vain käännöskirjallisuutta, vaan mukaan mahtuu yksi ihan suomenkielinenkin opus.

Sanna Halla-aho ja Jenni-Justiina Niemi: Viipaloitu villatakki ja muita tuunauksia

Viipaloitu villatakki ja muita tuunauksia on takakannen tekstin mukaan sisustus-, käsityö- ja lifestylekirja yksissä kansissa. Tämä pitää paikkansa, sillä kansien sisältä löytyy monta ideaa kodin sisustuksesta asusteisiin.

Kirja on jaoteltu vuodenaikojen mukaan osioihin kevät, kesä, syksy ja talvi. Näiden alta löytyy kuhunkin vuodenaikaan sopivia alaotsikoita, mm. keväästä löytyy osio äitienpäivän aikaan, syksystä mustaa pitsiä ja talvesta viipaloidut villavaatteet.

Varsinaiseksi neulekirjaksi kirjaa ei voi sanoa, sillä ohjeiden kirjo on moninainen korttien askartelusta villapaitojen huovutukseen. Ohjeet ovat innovatiivisia, ja niistä löytyy mm. huopainen viinilaatikon piparkakkutalopäällys, hiiripipo vanhasta villapaidasta, sohvatyyny solmioista ja pitsipussilakana perintökapioista.

Kirja on kauniisti kuvitettu ja sitä selailee ihan ilokseen. Ohjeet ovat lyhyitä, selkeästi kirjoitettuja ja oheiskuvia on riittävästi. Tästä pukinkonttiin tuunausintoisille ja muillekin -tai osta itsellesi ja tuunaa joululahjasi!

Tiedot

ISBN 978-951-0-33749-3
Nelivärinen, kovakantinen, 142 s
Ilmestynyt suomeksi 2008
WSOY
Kustantajan suositushinta 42 euroa

Stine Hoelgaard Johansen: Suloiset sukat

Suloiset sukat -kirjassa on 28 sukan ohjeet. Mukaan mahtuu niin perussukkaa kuin vaativampaakin sukkaa. Kirjassa on hyvää se, että siinä teoriaosiossa esitellään kirjassa käytettäviä tekniikoita kuvina ja mainitaan muutama viimeistelytapa. Ei siis tuhlata sivuja siihen, että opetetaan, miten neulotaan, vaan oletetaan, että ihmiset osaavat sen jo tai katsovat perustiedot muista lähteistä.

Ohjeet ovat lähinä naisille, joskin mukana on muutama malli, jossa on myös miesten ja lasten koot. Valikoimista löytyvät niin saapassukat kuin sandaalisukat ja tossut. Löytyypä myös yhdet virkatut sukat, juhlavat verkkosukat. Ohjeet vaikuttavat selkeiltä ja kaaviot ovat hyviä.

Kirja on kovakantinen ja pitkän mallinen, sen koko ja muoto ovat hieman hankalat neulomista ajatellen. Kuvat ovat kauniita, isoja ja selkeitä.

Tiedot

ISBN 978-951-0-33168-2
suom. Tiia Huotari
Nelivärinen, kovakantinen, 86 s
Ilmestynyt suomeksi 2008
WSOY
Kustantajan suositushinta 34 euroa

Kirja Raverlyssa (vaatii tunnukset)

Lise-Lotte Lystrup: Ne ihanat neuleet

Ne ihanat neuleet -kirjassa on lähdetty 1930-50-lukujen neulemalleista: Lise-Lotte Lystrup on uudistanut 21 vintage-neulemallia. Ohjeita on yksinkertaisettu, materiaalit nykyaikaistettu ja mitoitus on kuudelle koolle (rinnanympärys 81-107 cm). Vaatimustaso on ilmoitettu 1-3 lankakerällä, joista 1 on helpoin.

Ohjeen yhteydessä on kuva alkuperäisestä ohjeesta ja tietysti uudistettu malli. Mallit on puettu päättömien torsojen päälle, mikä korostaa vaikutelmaa siitä, että kyseessä todellakin on uudistettu malli. Neuleet ovat pysyneet pääosin samana, ulkonäöllisiä uudistuksia on vähän. Niistä on ohjeessa selkeät kaavakuvat mittoineen. Miinusta kirja saa siitä, että mallineuleet ovat vain kirjoitetussa muodossa, kaavioita ei ole.

Kirja on ulkoasultaan värikäs ja kiinnostava. Lähes jokaisella aukeamalla on oma värinsä. Värimaailma on vintage-neuleisiin sopiva; murrettuja, vaaleahkoja värejä, joissa neuleet erottuvat hyvin. Koristeena on käytetty palloja, kakkupapereita ja mainoksia samalta ajalta. Tässäkään kirjassa ei ole varsinaista teoriaosuutta. Suosittelen vintage-mallien ystäville.

Tiedot

ISBN 978-952-468-188-9
suom. Mirja Muurinen
Nelivärinen, kovakantinen, 96 s
Ilmestynyt suomeksi 2008
Multikustannus
Kustantajan suositushinta 35 euroa

Kirja Raverlyssa (vaatii tunnukset)

Tine Solheim: Leikkiä langoilla

Leikkiä langoilla on hieman erilainen neulekirja. Siinä yhdistellään sujuvasti erilaisia tekniikoita sekä erilaisia materiaaleja keskenään. Lopputuloksena on kiinnostavia, eläväpintaisia neuleita.

Kirja on kaunis, sitä katselee ihan huvikseen. Kuvat ovat sekä informatiivisia että kauniita parhaiden muotilehtien tapaan. Ohjeen sivulla kuvataan lähinnä ohjetta. Kuvia on paljon, tekstiä vähän. Ohjeiden väliin on siroteltu mietelauseita ja jopa ruokaohjeita (mm. suklaamousse). Mallit ovat välillä hieman goottihenkisiä - ainakin mustalla tehtynä - ja naisellisia. Niissä on käytetty runsaasti pitsejä ja röyhelöitä. Mallit on jaettu teemoihin, esim. Kasvitieteellinen puutarha ( värikästä, näyttävää), Kivi (palmikkoneuleita), Kaupunkilaiselämää (mustaa ja tyylikästä, toimistokelpoista naisellista). Teemojen sisältä löytyy kaikkea aiheeseen sopivaa neuletakista palmikkotyynynpäälliseen.

Ohjeet on luokiteltu helppoihin (H), keskivaikeisiin (K) ja vaikeisiin (V). Ne on sijoitettu sijoitettu kirjan takaosaan suhteellisen tiiviisti. Ohjeissa on kaaviot, mutta olisin kaivannut myös kaavapiirroksia neuleista mittoineen. Ohjeet ovat kuitenkin selkeitä.

Jos kaipaat kaunista katseltavaa ja hieman erilaisia neuleita, suosittelen Leikkiä langoilla -kirjaa.

Tiedot

ISBN 978.951-0-34484-2
suom. Ulla Ralli
Nelivärinen, kovakantinen, 214 s
Ilmestynyt suomeksi 2008
WSOY
Kustantajan suositushinta 43,10 euroa

Debbie Stoller: Son of Stitch'n Bitch - Neulo ja virkkaa elämäsi miehelle

Miesten neuleita on verrattain vähän ja niistä tehdään harvoin kirjoja. Debbie Stoller korjaa asian: Son of Stitch'n Bitch on kirja täynnä ohjeita miehille. Ulkoasu on tuttua Stitch'n bitch-tyyliä, värikkäitä sivuja, hyviä kuvia,.

Ohjeita on paljon ja ne on jaettu osioihin Huivit, hatut ja käsineet, Neulepaidat ja liivit ja Sukat ja asusteet.

Ensimmäisessä osiossa Huivit, hatut ja käsineet ovat mm. kirjoneulottu kelttipipo, Brooklynin silta kaulaliinana, palmikkokynsikkäät ja sushihuivi. Toisessa osiossa Neulepaidat ja liivit ovat moderni kalastajaneule, ankkurikuvioinen kirjoneuleliivi, tupakkatakki ja fillarilähetin lämmiketakki vaihdettavalla olkapääpaikalla. Kolmannessa osiossa Sukat ja asusteet ovat sukkien lisäksi mm. kankkuskaverit, neulotut pehmopullot ja ratinsuojus.

Värimaailma on kovin miehistä, hillittyä mutta silti mukana on värejä. Uskoisin, että kirjasta löytyy neulottavaa monen ikäiselle miehelle. Painotus on sanalla mies, sillä poikien neuleita kirjasta ei löydy.

Ohjeet ovat selkeitä, neuleista on hyvät kaaviokuvat mittoineen ja lähes kaikista ohjeista löytyy myös vastaava suomalainen (Novita)-vastine, jos sellainen on saatavilla. Kirjan suomalaistamisen yhteydessä olisi ehkä voinut myös harkita kaavioiden tekoa, ne kun on amerikkalaiseen tapaan kirjoitettu auki.

Tiedot

ISBN 978-952-5613-79-7
suom. Kaija Koirikivi
Nelivärinen, pehmeäkantinen, 220 s
Ilmestynyt suomeksi 2008
Kustannusosakeyhtiö Nemo
Kustantajan suositushinta 35 euroa

Kirja Raverlyssa, vaatii tunnukset

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Kansikuvat kustantajilta

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.