Silkkivillasuperturbo-Ulla

Tämä Ulla on ehdottomasti Silkkivillasuperturbonumero, koska se sisältää runsaasti vähän kaikkea. Ohjeita on monenlaisia, sekä variaatioita teemasta että uutta ja kiinnostavaa. Artikkelit taas vievät pohjoisesta etelään ja keittiöstä kaukomaille ja osoittavat, että neulojan peukalo ei ole keskellä kämmentä.

Oli synkkä ja myrskyinen yö...

Syksy. Alkava talvi. Pimeää, ankeaa, synkkää. Ullan aineiston deadline saapuu ja sähköpostilaatikko tulvii ohjeita ja kysymyksiä: "Voinko mä lähettää tän vähän myöhässä? Ehtiikö ensi viikolla? Koska on ehdoton deadline?" Flunssakausi alkaa. "Mä olen sängyn pohjalla, kamala nuha ja yskä, sori!" Syysmyrsky katkoo sähköjä. Epätoivo alkaa pikkuhiljaa hiipiä takavasemmalta ja koputella olalle. Töissä on kiire ja väsyttää - ja kissakin sotkee lankakerän ties kuinka monennen kerran. "Ehditäänkö me? Kamala määrä tehtävää!"

Yllättäen tietokoneen ruudulle ilmestyy viesti: "Voinko mä auttaa? Puhun sujuvaa HTML:ää ja CSS:ää." Mitä? Tottakai! Yhtäkkiä kaikki tuntuu rullaavan eteenpäin kuin itsestään. Ohjeiden raakaversioita ilmestyy palvelimelle tiuhaan tahtiin ja kaikki loksahtaa kohdalleen. Vanha tuttu joukko tekee tietenkin töitä tuttuun tapaan, ja uudet auttavat kädet toivat ainakin minulle ylimääräistä virtaa.

Vanha viisaus pitää paikkansa: kun hätä on suurin, on apukin lähellä. Tämän Ullan koostamisesta voimme kiittää uutta upeaa avustajaa Piia R:ää ja vanhoja, aina yhtä loistavia ja ihania Eevaa, Niinaa ja Suvia. Kiitos!

Bumerangit

Ennen tätä numeroa kerroimme Ullablogissa, että päätimme lähettää runsaasti editointia vaativat ohjeet bumerangeina takaisin täydennettäviksi sen sijaan, että pohtisimme niiden korjauksia itse. Päätimme myös olla ensikertalaisia kohtaan lempeämpiä kuin aikaisemmin Ullaan ohjeita lähettäneitä kohtaan, ettei kynnys ohjeen lähettämiseen kohoaisi liian suureksi. Tekemällä oppii myös neuleohjeen kirjoittamisen.

Millaisia ohjeita saimme, vaikuttiko linjaus ohjeiden tasoon?

Ohjeiden taso vaihteli. Muutama ohje vaati enemmän paneutumista, mutta kaiken kaikkiaan ohjeet olivat varsin hyviä. Pienenpieniä unohduksia sattui (ja niitä sattuu aina, allekirjoittanutkin unohti joskus sukkaohjeestaan kantapään kohdan) eivätkä ne ole vakavia, tärkeintä on se, että itse ohje on selkeä, looginen ja helposti seurattavissa. Jos jonkin kohdan pituus puuttuu, sen voi tarkistaa helposti Ullaa koostaessa - jos niin huonosti kävisi, että koko ohjeesta ei ota tolkkua sitten millään, ei siinä auttaisi senttimäärä tai toinenkaan.

Muutama ohje lähti bumerangina takaisin - eräs sen takia, että siitä puuttuivat välilyönnit mittayksikköjen edestä ja sen kirjoittaja osui sopivasti paikalle eikä ehtinyt väistää... Kyseisen ohjeen neule on nyt tämän Ullan kannessa.

Vuodenaikaan sopivat neuleet

Ullan alkuaikoina neuleohjeet tulivat aina muutaman kuukauden jäljessä: kevät-Ullassa oli talvineuleita ja syys-Ullassa kesäisiä neuleita. Syy oli selvä: ohjeet lähetettiin Ullaan aina sen jälkeen, kun itse neule valmistui. Neule valmistui vuodenajan kannalta oikeaan aikaan, mutta Ulla ilmestyi myöhemmin.

Nyt tilanne on toisin: Ullan ilmestyminen ennakoidaan ja neuleet tehdään valmiiksi sopivaa Ullaa varten. Tässäkin numerossa on paljon vuodenaikaan sopivia lämpimiä neuleita - kaulureita on runsaasti, samoin sormikkaita, lapasia ja kämmekkäitä sekä myssyjä ja pipoja.

Kansikuva ja viime Ullan suosikit

Tämän numeron kansikuvaneuleen äänestyksessä annettiin jälleen ennätysmäärä ääniä ja voittaja oli ylivoimaisen selkeä: Taran labyrintti sai 34 % äänistä. Kakkos- ja kolmossijoille jääneet neuleet saivat kumpikin noin 15 % äänistä. Viime numeron suosikkeja olivat kannessakin ollut Panache-neule ja Luksussukkalanka-artikkeli.

Äänestystulokset ovat luettavissa Ullan jäsensivuilla.

Teksti

Marjut Katajala

Lisää Marjutista

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.