Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Ekoajattelu on hiipinyt vähitellen myös lankamaailmaan: tarjolla on luonnonmukaisesti kasvatettua ja värjättyä puuvillaa, luomumerinoa, hamppulankaa jne. On sertifikaatteja, lähituotettua villaa, kuituja, joiden kasvatus ei vaadi torjunta-aineita jne. Tässä artikkelissa luodaan katsaus joihinkin Suomessa saatavilla oleviin eko- ja ekohenkisiin lankoihin ja kerrotaan, miksi ne on niihin luokiteltu.

Atelier Zitron Nimbus

Atelier Zitron Nimbus on pehmeää, 100 % merinoa, joka on peräisin lähinnä Australiasta. Siihen on käytetty villaa eläimistä, joita kasvatetaan luomusopimusten edellyttämällä tavalla. Villa on värjätty ekologisesti Saksassa eikä sen värjäämiseen tai kehräämiseen ole käytetty mitään kemiallisia lisäaineita. Tuloksena on pehmeä, jonkin verran hahtuvaa kierteeltään muistuttava yksisäikeinen lanka.

Nimbus neuloontuu erittäin kauniisti, lanka ei halkeile ja neulottu pinta on kaunista. Pehmeys tekee siitä ihanteellista lasten neuleita varten sekä kaikkeen, mikä tulee vasten ihoa – itselleni tuli lankaa neuloessa mieleen tehdä siitä lohturiepu, jonka panna poskea vasten, kun on huono päivä.

Nimbusta on tarjolla sekä yksivärisenä että monivärisenä. Testissä oli moniväristä, joka raidottui kauniisti eikä lätäköitynyt.

Käytössä Nimbus nyppyyntyy jonkin verran, mutta ei häiritsevästi. Hippa-lapaset ovat olleet kohtalaisen rankassa käytössä koiranulkoilutuskäsineinä; ne ovat kastuneet ja kuivuneet useamman kerran, mutta eivät ole siitä olleet moksiskaan.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g = 100 m
puikot 5-5,5 mm
neuletiheys 18 s = 10 cm
käsinpesu

Austermann Eko Pur Dégradé

Austermannin Eko Pur Dégradé on pehmoinen ja pörröinen, paksu villa- ja alpakkasekoite. Se näyttää jo vyyhdillä pöyheältä ja on neulottuna aivan yhtä pöyheää. Lanka on löyhäkierteinen, melkein hahtuvalangan omainen, ja sen pinnasta nousee ohuita säikeitä. Kokeilin lankaa vyyhdillä ja neulottuna paljasta ihoa vasten: se tuntui pehmoiselta ja pisteli hieman ja voisin kuvitella, että herkkäihoisempia henkilöitä lanka saattaisi kutittaakin.

Neulepinta on kaunista, langan hieman epätasainen meleerattu väri tulee hienovaraisesti esiin jo sileässä neuleessa. Olen itse vilukissa enkä tarkene talvella hyvin, joten aloin haaveilla, että langasta voisi neuloa ihanan paksun ja muhkean, hyvin laskeutuvan palmikkoneuleen kylmiä talvipäiviä varten. Alpakan ansiosta lanka tuntui todella lämpimältä ja kuumotti sormissa jo neuloessa. Vyötteen puikkosuositus on 6-7 mm, mutta voisin ehkä neuloa lankaa pienemmillä puikoilla, jotta saisin neulepinnasta napakampaa ja ryhdikkäämpää.

Pesussa lanka pehmeni ja lörpsähti ja venyi hieman. Mallitilkku oli jo ennen pesua löysä, rento ja laskeutuva ja pesu korosti näitä puolia vielä entisestään, mutta ei kuitenkaan liikaa. Lanka myös päästi hieman väriä.

Langan tiedot

50 g / 70 m
70 % villaa, 30 % alpakkaa
Puikkosuositus 6-7 mm
Neuletiheys 14 s ja 18 krs = 10 cm

Bolivian alpakkalanka

Alpakkalanka on peräisin Boliviasta ja sen tuottaja on Alpakka- ja laamaeläinkasvattajien ja -tuottajien osakeyhtiö, jonka osakkaina on yli 1200 aimara- ja ketshuaintiaaniperhettä, jotka vastaavat myös raaka-aineen tuotannosta. Sen lisäksi osakkaina on myös muita pienempiä yhdistyksiä, jotka ovat sitoutuneet eläinten kasvatukseen ja toiminnan kehittämiseen.

Villa keritään kevään lopussa, kun alpakat voivat hyvin, sen jälkeen raakavilla kerätään ja viedään tehtaan varastoon jatkoprosessia varten. Seuraavaksi valikoidaan tarkasti laadun perusteella sopiva villa. Prosessissa käytetään asiantuntijaa, joka valitsee sopivan villan tuntoaistin avulla. Seuraavaksi villasta puhdistetaan roskat ja se pestään. Tehtaan rooli tässä tapauksessa merkitsee pienkasvattajaille jatkuvuutta villan tuotannossa, ja heidän taloudellinen ja sosiaalinen tilanteensa kohenee.

Bolivian alpakkalangasta ekologista tekee se, ettei sen värjäyksessä käytetä lainkaan värjäysaineita, vaan luonnonvärejä, joita on yli 20. Maahantuoja kertoi myös, että jotkut suuryrittäjät kasvattavat ja vaativat pienkasvattajilta pelkästään valkoisia alpakoita, mikä on johtanut värillisten alpakoiden määrän huimaan laskuun. Alpakka- ja laamaeläinkasvattajien muodostama osuuskunta-osakeyhtiö pyrkii myös muuttamaan tilannetta lisäämällä värillisiä eläimiä ja kasvattamalla eläimiä luonnossa ja vapaina vuoristoalueella. Bolivialaiset alpakkalangat ovat siis Reilun Kaupan lankaa!

Artean Oy maahantuo ja markkinoi pääasiassa värjäämättömiä alpakkalankoja.Sormituntumalta lanka tuntuu jonkin verran rasvaisemmalta kuin esimerkiksi Drops Alpaca, eikä niin karvaiselta. Tuntuu, kuin siinä olisi lanoliinia (mitä siinä ei luonnollisesti kuitenkaan ole, sillä sitä on vain lampaissa). Tämä vaikutelma vahvistui neuloessa, lanka ei ole niin liukasta neulottaessa kuin Dropsin Alpaca. Lanka on tiukkakierteistä eikä halkeile neuloessa. 100 g:n keräkoko on neulojan kannalta miellyttävä, ei tarvitse jatkaa lankaa kesken työn niin usein.

Alpakkalanka on erittäin pehmeää. Itse kutian kovin helposti, mutta tätä voisin pitää hyvinkin vaikka kaulalla. Ainakin käsissä se kutittaa vähemmän kuin Dropsin Alpaca, eikä se karvaa neuloessa. Hinta-laatusuhde on mielestäni erittäin mainio.

Käytössä lanka kestää hyvin, ja mikäli mahdollista, se on käytön jälkeen vieläkin pehmeämpää.

Langan tiedot

100 % alpakkaa
Nm 3/11
puikot 2,25 mm
käsinpesu

O-wool Classic 2-Ply

O-wool lankaa tuottaa Vermont Organic Fiber Company, joka on vuonna 2000 perustettu Middleburyssä, Vermontissa (USA) toimiva yritys. Se toimii yhdessä villantuottajien ja -käsittelijöiden kanssa ja tarjoaa kuluttajille laatulankoja. Yritys edistää ja tukee kestävää maanviljelyä ja käsittelytapoja jotka rasittavat luontoa vähemmän kuin perinteiset villantuotantomenetelmät. Se noudattaa toiminnassaan ekokauppayhdistyksen Pohjois-Amerikan ekokuitustandardia (The Organic Trade Association's North American Organic Fiber Standards) kuidunkäsittelyssään.

O-woolin lankatarjontaan kuuluu viittä eri lankaa, joista testattavina olivat Classic 2-ply DK ja Balance. Classic 2-ply DK on suhteellisen ohutta lankaa, joka sopii hyvin asusteisiin, mm. sukkiin, pipoihin jne. Lanka on mukavan tiukkakierteistä ja sitä on helppo neuloa. Se kestää purkamistakin hyvin. Langassa ei tuoreeltaan ole ihan parasta merinon pehmeyttä, mutta pesussa se pehmenee jonkin verran. Neulepinta myös rentoutuu ja on laskeutuvampaa, mutta käsialan epätasaisuudet erottuvat vielä ensimmäisen pesun jälkeen. Ehkä useampi pesu tekee pinnasta tasaisemman. Lanka on miellyttävää, mutta pienen pisteliäisyyden vuoksi ei sovellu ihan herkimmälle iholle.

Langan tiedot

100 % sertifioitua merinovillaa
50 g = 181 m
puikot 2,75 - 3,25 mm
neuletiheys 26-30 s/10 cm
käsinpesu

O-wool Balance

O-wool Balance on nimensä mukaisesti tasapainoileva lanka: se on 50 % luomumerinovillaa ja 50 % luomupuuvillaa. Koostumusta ei piilotella: vyyhdillä lanka näyttää elävältä ja mielenkiintoiselta. Merinovilla ja puuvilla vuorottelevat - langan vaaleammat osat lienevät puuvillaa ja tummemmat merinovillaa.

Neulottaessa lanka osoittautuu vahvatahtoiseksi ja haastavaksi. Se tuntuu samaan aikaan merinovillaisen joustavalta ja puuvillaisen joustamattomalta sekä merinovillaisen pehmeältä ja lämpimältä että puuvillaisen sileältä ja viileältä. Neulepinta on rouhea. Pelkkä sileä neule näyttää jo kiinnostavalta, mutta myös selkeä pitsineule toimii. Palmikot eivät erotu langasta kovinkaan hyvin.

Pesussa lanka rentoutuu ja pehmenee ja väläyttelee jälleen molempia puoliaan. Se ei venähdä tai lörpsähdä, mutta päästää hieman väriä. Kuivuttuaan neulepinta on melko samanlaista kuin ennen pesuakin.

Langan tiedot

50 % sertifioitua luomumerinovillaa, 50 % sertifioitua luomupuuvillaa
50 g = 120 m
puikot 3,75 - 4,5 mm
neuletiheys 19-21 s/10 cm
käsinpesu

Rowan Pure Life British Sheep BreedsRowanin uusi ekolanka on brittineulojien lähilankaa. Lanka kehrätään brittiläisten perinnerotujen villasta ja siihen jätetään mukaan villan luonnollista lanoliinia. Lankaa ei myöskään värjätä, vaan se on luonnollisen väristä.

Langan väreinä ovat kekseliäästi lammasrodut, joiden karvasta kukin langan väri on kehrätty. Rodut ovat Jacob, Black Welsh, Bluefaced Leicester ja Suffolk. Koska eri värit ovat erirotuisten lampaiden villaa, tuntuu jokainen väri hieman erilaiselta. Muutamassa värissä on mukana jonkin verran lampaan peitinkarvoja, muuta karvaa karkeampia karvoja, joiden tarkoitus on pitää lammas kuivana ja lämpimänä. Testattu väri oli 953 Dark Grey Welsh.

Lanka on kaksisäikeinen ja paksu, rehellisen oloinen neulelanka. Luonnolliset värit eivät todellakaan ole luonnonvalkoista ja vaaleanharmaata, vaan esimerkiksi testattu väri oli kaunis ruskean ja harmaan sekoitus. Lankaa on erinomaisen miellyttävä neuloa, sillä se säilyttää koko ajan rakenteensa eikä halkeile tai takerru itseensä.Tällaisenaan se suorastaan houkuttelee neulomaan paksun palmikkovillapaidan, jonka voi pukea päälle rantakallioille. Testattavana olleesta yhdestä kerästä riitti kuitenkin ainoastaan baskeriin. Lanka on kuitenkin riittävän pehmeää jopa päähineeksi.

Ainoa langan miinuspuoli on todellakin rajattu värikartta. Tätä lankaa tuskin tullaan toimittamaan esimerkiksi vaaleanpunaisena, ellei esimerkiksi geenimanipuloinnin avulla pikaisesti jalosteta pinkkiä lammasrotua.

Langan tiedot

Puikot 7 mm
Suositustiheys 13 s 18 krs = 10 cm sileää
110 m = 100 g
Käsinpesu ja tasokuivaus

Sublime Organic Merinowool DK

Sublime Organic Merino DK:n värikartassa on kahdeksan sävyä ja Sublimen tapaan ne ovat pääasiassa utuisen haaleita. Arvostelussa ollut kerä (nro 118 Sailcloth) on valikoiman tummin sävy, utuinen farkunsininen.

Lanka on hyvin löyhäkierteistä ja rakenteeltaan lähes hahtuvan oloista, kehräämättömän tuntuista. Se on kuitenkin ulkonäöstään huolimatta yllättävän vahvaa eikä katkea kovinkaan helposti. Sitä on miellyttävä neuloa ja 4 mm:n puikoilla valmista tulee kohtalaisen nopeasti. Jälki on miellyttävän napakkaa ja uskoisin että lanka soveltuu hyvin erilaisiin pinta- ja palmikkoneuleisiin.

Pesussa neuletilkku rentoutui ja käsialan aiheuttamat epätasaisuudet katosivat lähes kokonaan. Tillku kutistui pituudestaan jonkin verran, joskin kunnon pingoitus todennäköisesti auttaa tähän vaivaan. Kannattaa kuitenkin tehdä mallitilkku ja pestä se ennen aloittamista.

Langalla on G.O.T.S. (Global Organic Textile Standard)-sertifikaatti.

Langan tiedot

100 % luomumerinovilla
50 g = 105 m
puikot 4 mm
neuletiheys 22 s / 10 cm
käsinpesu

Utunan langatUtunan langat ovat kotimaassa kasvatettujen kainuunharmas-rotuisten lapaiden villasta kehrättyä lankaa. Lankaa on saatavilla useissa värejä ja paksuuksia. Testattavana olivat paksu Uramatar, josta neuloin lapaset ja ohuempi Uhtu-huivilanka, josta aloitin pitsihuivia. Testasimme täysvillaista huivilankaa, mutta myynnissä on huivilankaa, jossa on silkkiä mukana.Lankojen pohjaväri on luonnollinen meleerattu harmaa, joten niiden värisävyt ovat aavistuksen murrettuja. Värejä on monenlaisia, testeissä olleet värit olivat punasävyinen Selenasulka ja rauhallisempi vihreä-ruskeasävyinen Metsän lukko. Värit on nimetty kansallisromanttisessa hengessä suomalaisilla nimillä ja ne tuovatkin aavistuksen lisää mystiikkaa ja ripauksen jännitystä lankaan. Vaikka molemmat testatut langat on värjätty pätkikkäiksi, värisävyt sointuvat miellyttävästi yhteen ja esimerkiksi lapasen pinnassa vaikutelma on kauniin eloisa levottoman sijaan.Lankoihin käytetyn villan tuottavat lampaat kasvavat Laurarilan tilalla ja lisäksi ne ovat suomalaista perinnerotua kainuunharmasta. Myä muiden kotimaisten lammastilojen villaa saatetaan käyttää. Siitäkin huolimatta, että lanka on ekohenkistä, on se ensisijaisesti miellyttävää ja kaunista neulelankaa, langan eko-ominaisuudet ovat toissijaisia - niin kuin hyvässä langassa kuuluukin olla.

Utunan langoilla ei ole mitään hävettävää paremmassakaan seurassa ja ne edustavat sitä, mitä kotimainen lanka on parhaimmillaan: kaunista, pehmeää ja miellyttävää neuloa.Lankojen tiedot

Uramatar:180 m/100 g, 4-säikeinen, 100 % kainuunharmasta, josta n. puolet karitsanvillaa. Tex-luku 140 tex *4.

Uhtu: n. 700 m/100 g, 1-säikeinen huivilanka, 90 % villaa ja 10 % silkkiä. 140 tex x1. Wpi-luku 26.

Rintalan tilan ohut kampalanka

Rintalan tilan lampaista valmistetaan useampaa erilaista lankaa. Testattavana minulla on ohut kaksisäikeinen kampalanka, jonka väri on kaunis lampaanharmaa. Kotimaista luomulankaa on ilo neuloa ja neule etenee ihan huomaamatta, kun pehmeä lanka soljuu sormien ylitse.

Rintalan tilan lankaa

Langassa pehmeä suomenlampaan villa pääsee parhaimmilleen, sillä täysvillainen lanka soljuu sormissa ja tuntuu lähestulkoon silkkiseltä. Kotimaisella langalla on aivan turhaan huono maine, sillä hyvästä kotimaisesta villasta on mahdollista valmistaa ihanaa ja pehmeää lankaa, joka soveltuu moneen käyttöön.

Koska lanka on kampalanka ja melko löyhäkierteistä sellaista, soveltuu se parhaiten pitseihin ja huonommin palmikoihin. Valmiin neuleen pinta on hieman utuisan pörröinen ja vanhanaikaisen oloinen. Lanka tuntuu neuloessa ja neuleena aidolta. Kampalanka ei ole tilan ainoa lanka, vaan saatavana on eri värisiä ja paksuisia lankoja.

Pitsiä Rintalan tilan langasta

Lankaa myydään erilaisissa tapahtumissa ilman vyötettä, joten tähän artikkeliin ei voi liittää tarkempia metrimäärätietoja. Silittelemällä lankakerää on kuitenkin ilmeistä, että lanka on paksuudeltaan esimerkiksi ohutta Pirkkalankaa vastaavaa ja soveltuu siis hyvin esimerkiksi perinteisiin pitsihuiveihin.

Lanaknits Allhemp6 DK

Hamppulanka kuulostaa houkuttelevalta: se on kaunista ja kestävää, sen voi pestä ja kuivata koneessa, se ei veny eikä menetä muotoaan eikä nyppyynny. Se on lämmintä talvella ja viileää kesällä. Se on luonnonkuiduista pisin ja kestävin. Se on nopeasti uusiutuva luonnonvara, jonka kasvatukseen ei tarvita myrkkyjä.

Lanaknits Allhemp 6 DK oli vyyhdillä kaunista ja kiiltävää, ja siinä oli upeita värejä. Hamppulanka on luontaisesti melko kovaa, mutta pehmenee pesukertojen myötä. Myös Allhemp6 DK oli neulottaessa kovaa ja jäykkää. Hyvä puoli jäykkyydessä oli se, että jos silmukka pääsi putoamaan, se ei lähtenyt purkautumaan. Huono puoli oli se, että löysällä käsialalla suosituspuikkokoolla tuli melkoisen reikäistä jälkeä, vaikka tiukensin käsialaani tietoisesti. Lanka myös halkeili neuloessa hieman.

Valmis tuote näytti heti valmistuttuaan melko jäykältä ja kovalta, mutta parani pesuissa. Yksi tai kaksi pesua ei vielä muuta koostumusta juurikaan, mutta ennen pitkää neulos pehmenee. Pitkään käytetyt ja useita kertoja pestyt hamppuneuleet ovat todella pehmeitä ja kauniisti laskeutuvia. Valmistajan vinkin mukaisesti neuloin yhden neuleen niin, että pehmensin langan hiustenhoitoainekylvyssä ennen neulomista, mutta oleellista muutosta käsittelemättömään lankaan ei ollut.

Olen pessyt hamppuneuleita vuoron perään käsin ja koneessa, ja joka pesussa väriä lähtee hieman. Neuleet eivät juurikaan haalistu, mutta valitsen konepesuun hampun kanssa vain sellaista muuta pestävää, joka on riittävän samanväristä. Reilun kuukauden käytön ja 5 - 6 pesun jälkeen hamppu on edelleen hieman kovahkoa, mutta vaikuttaa todella kestävältä. Lanka kestää mukisematta 60 asteen konepesun, mutta puhdistuu myös alhaisemmissa lämpötiloissa sekä käsinpesussa.

Tiskirättikäytössä lanka on OK, mutta vaatii alussa muutaman pesun, ennen kuin se pehmenee sen verran, että se kuivaa esimerkiksi märän tiskipöydän. Puuvilla on siinä mielessä helpompi materiaali. Yhdestä 100 gramman vyyhdistä Lanaknits Allhemp6 DK:ta saa 2 - 3 tiskirättiä, ja kauniista väreistä saa upeita väriyhdistelmiä.

Langan tiedot

100 % hamppua
100 g = 150 m
puikot 3,75 mm
neuletiheys 22 s /10 cm
konepesu

Linkkejä

Organic Trade Association

Global Organic Textile Standard

Teksti ja kuvat

Taija Elo - Bolivian alpakkalanka, Atelier Zitron Nimbus
Niina Hakkarainen - O-wool Classic 2-ply, Sublime

Marjut Katajala - Austermann Eko Pur Dégradé, O-wool Balance

Eeva Saviranta - Rowan Pure Life British Sheep Breeds, Rintalan tilan kampalanka, Utunan langat

Midori - Lanaknits Allhemp6 DK

Kiitokset

lahjoitti testattavaksi Atelier Zitron Nimbuksen ja Bolivian alpakkalangan

lahjoitti testattavaksi langat O-wool Classic 2-ply, O-wool Balance ja Lanaknit Allhemp DK 6

Coats Opti Crafts

lahjoitti testattavaksi Rowan Pure Life British Sheep Breedsin

Tekstiiliteollisuus
lahjoitti testattavaksi Sublime Organic Merinowool DK:n

Utuna

lahjoitti testattavaksi Uramatarin ja Uhtun

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.