Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Schoeller+Stahl Big Ball Funny

Big Ball Funny on nimensä mukaisesti iso pallo: painoa kerällä on kaksisataa grammaa ja kokoa löytyy vauvan pään verran. Rakenteeltaan lanka on hauskaa, siinä on pehmoisia pörhöpalleroita pujoteltuna ohuehkoon tukilankaan. Vaikka olenkin hieman epäluuloinen erikoislankoja neuloessani, Funnya oli yllättävän mukava neuloa - vain purkaminen ei ollut kivaa. Neuloessa ei siis kannata tehdä liikaa virheitä.

Valmiista neulepinnasta tulee mieleen kaikkea pehmeää - pumpuli, lumi, pilvet ja niin edelleen, mikä tosin taisi osaltaan johtua siitä, että testilanka oli väriltään luonnonvalkoinen. Värikartassa on runsaasti värejä ja löytyypä tätä kirjavanakin.

Big Ball Funnyyn on voinut törmätä myös messuilla viime aikoina, se on ollut Tekstiiliteollisuuden pisteessä esillä niin syksyllä Helsingissä kuin marraskuussa Tampereellakin. Mutta mikäpä sitä on demotessa, siitä saa nopeasti näyttävän näköisiä ja erikoisia asusteita. Vyötteen takapinnalla on ohjeet mm. virkattuun kaulaliinaan, neulottuun pantaan ja kaulaliinaan. Pienestä metrimäärästä huolimatta lanka on yllättävän riittoisaa ja suuri puikkokoko takaa nopean valmistuvuuden.

Langan tiedot

100 % polyesteri
200 g = n. 80 m
puikkosuositus 8-9 mm
neuletiheys 5 s x 11 krs = 10 cm
Hienopesu 30°C

Schoeller+Stahl Fortissima Socka Funktionsfaser Polycolon

Fortissima Socka on Schoeller+Stahlin tunnettu sukkalankamerkki. Mikä tekee tästä sitten uutuuden? Ei ainakaan itseraidoittuvuus, sillä neulemaailma on saanut nauttia enemmän ja vähemmän kauniista raidoitusefekteistä jo pitkään.

Uutuus on sen koostumus - langassa on 40 % polypropyleeniä (tässä tavaranimellä Polycolon). Polypropyleeniä käytetään paljon urheiluvaatteissa, lähinnä lämpökerrastoina. Se ei sido itseensä käytännössä lainkaan kosteutta, joten se tuntuu aina kuivalta ihoa vasten. Langassa villa-polypropyleeniyhdistelmän pitäisi tuoda molempien parhaat ominaisuudet esiin - se lämmittää, mutta ei kastu - mainio materiaali siis vaikkapa vaelluskenkään tai kumisaappaaseen.

Lanka on miellyttävän tiukkakierteistä ja se tuntuu selvästi liukkaammalta kuin tavallinen sukkalanka. Testissä oleva sävy (1376) raidoittui rauhallisesti, mutta värikartasta löytyy myös rajummin raidoittuvia värejä. Yksiväristä versiota tästä langasta ei ole. Mallitilkku veti sukkalankojen tapaan kippuraan eikä pesu tehnyt ihmeempää, se vain tasoitti neulepintaa lievästi. Lankaa kannattaa kokeilla ainakin, jos kaipaat sukkaa hieman vaativampaan käyttöön.

Langan tiedot

60% superwash villa, 40% polypropyleeni
100 g = n. 390 m
puikkosuositus 2.5-3 mm
neuletiheys 30 s x 42 krs = 10x10 cm
Hienopesu 40°C

Austermann Alpaca Silk

Austermannin uutuuslanka Alpaca Silk kiiltää kauniisti sisältämänsä silkin ansiosta, mutta on silti alpakkaisen pörheää ja pehmeää. Kuten alpakkalangoista yleensäkin, myös Alpaca Silkistä irtosi jonkin verran karvaa jo neuloessa. Neuletuntuma on hyvin samanlainen kuin täysalpakkaisissa langoissa. Langan kierre on melko löyhä ja terävillä puikoilla onkin hieman halkeilun vaaraa. Lanka kesti hienosti palmikonkierrot ja myös sileällä oikealla neulepinnasta syntyi helposti tasaisen kaunista. Lanka oli nopeasti neuloutuvaa.

Langan värikartta on melko rajallinen, se sisältää 16 väriä, joista löytyy pääasiassa ruskean, harmaan ja sinisen sävyjä. Kaikki värit ovat yksivärisiä. Käyttämäni tumma vihreä oli hyvin kaunis hiukan siniseen taittuva väri. Yksi 50 gramman kerä riitti leikiten Aninka-kämmekkäisiin ja lankaa jäi vielä yli mallitilkkuakin varten.

Käytössä langasta neulotut kämmekkäät tuntuivat hyvin lämpimiltä, mikä alpakkaiselta langalta olikin odotettavissa. Vyötteen ohjeen mukaisesti pesin neulomani mallitilkun käsin. Erityisesti langan sisältämän silkin vuoksi pesun kanssa kannattaa olla tarkkana. Tästä langasta tehtyjä neuleita et halua vahingossa laittaa pesukoneeseen tavallisen pyykin joukkoon. Käsinpesun lanka kesti kuitenkin hyvin. Ainoastaan tilkku muuttui pörheämmäksi alpakan pitkien kuitujen erottuessa pinnasta hiukan.

Langan tiedot

80 % alpakka, 20 % silkki
50 g / n. 100 m
Puikot 4,5 - 5 mm, neuletiheys 19 s 24 krs = 10 cm
Käsinpesu

Austermann Royal

Austermann Royal Austermannin Royal kuuluu ainakin nimensä puolesta sukkalankojen aateliin. Ottaessani lankakerän käteeni ja luodessani silmukat sukkaa varten odotukseni olivat korkealla, lupasihan vyöte langan sisältävän sekä kashmiria että silkkiä. Langan väri oli miellyttävä keväisen vihreä ja kaiken muunkin piti olla kohdallaan. Jotain vaan jäi puuttumaan: se viimeinen säväys.

Tätä ei pidä ymmärtää väärin, lanka ei ole millään tavoin huonoa, karheaa tai epämiellyttävää - ainoastaan paatuneena luksussukkalankaneuloja odottaa langaltaan joskus jotain vähän enemmän. Lanka on erinomaisen pehmeää ja miellyttävää neuloa. Se on useimpia saksalaisia sukkalankaserkkujansa napakkakierteisempää, joten se säilyttää paremmin ryhtinsä ja muotonsa kuin monet muut kokeilemani sukkalangat, joissa on silkkiä mukana.

Austermann Royal
Lanka on kaikin puolin miellyttävää ja kivaa - pehmeydessä se kilpailee erilaisten silkkisekoitesukkalankojen kanssa. Lanka kuuluu ehdottomasti sukkalangoissa hienostelukategoriaan, vaikka ei välttämättä olekaan sen kategorian ylintä aatelia. Langan värikartalla on 20 yksiväristä väriä, jotka painottuvat hillittyihin ja perinteisiin värisävyihin.

Langan tiedot

60 % merinovillaa, 20 % polyamidia, 10 % silkkiä, 10 % kashmiria
50 g = n. 200 m
30 s ja 42 krs = 10 cm
puikkosuositus 2,5 - 3 mm

Sirdar Big Softie

Sirdar Big Softie Sirdarin Big Softie on paksu yksisäikeinen akryyli-villasekoitelanka. Langassa on aavistuksen (49%) alle puolet akryyliä ja loput villaa. Lanka myydään 50 gramman kerillä, jotka näyttävät paljon suuremmilta kuin painavampiin luonnonkuituihin tottuneen silmiin mikään 50 gramman lankakerä voi näyttää. Kevyen koostumuksensa vuoksi lanka on paksuudestaan huolimatta yllättävän riittoisaa.

Vaikka langassa on akryyliä, ei se ole niin kamalaa kuin itseni kaltainen villasilkkisekoitteisiin tottunut neuloja kuvittelisi. Neuloin langasta testimielessä itselleni melko pitkävartiset ja yksinkertaiset kämmekkäät (*). Käsissä valmis neule tuntuu mukavan pehmoiselta, lämpimältä eikä se kutita ainakaan minua ollenkaan. Neulominenkin sujui joutuisasti eikä lanka natissut muovisesti puikoilla. Lanka lunasti ja ylitti kaikki siihen kohdistetut odotukset olemalla mukavaa ja kivaa - tästä voisi neuloa vielä vaikka toisenväriset toiset kämmekkäät.

Sirdar Big Softie

Langan tiedot

51 % villaa, 49 % akryylia
50 g = 45 m
Puikkosuositus 10 mm
Neuletiheys 9 s ja 12 krs = 10 cm

(*) Luo 23 s. Neulo ainaoikein kunnes muodostunut kappale yltää käden ympäri aavistuksen venytettynä. Päättele silmukat ja ompele sivusauma, jätä peukalolle aukko.

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Schoeller+Stahl Big Ball Funny, Fortissima Socka
Suvi Heikkilä - Austerman Alpaca Silk
Eeva Saviranta - Austermann Royal, Sirdar Big Softie

Kiitokset

Tekstiiliteollisuus

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.