Nomad Pressin neulekirjoja

Nomad Press on pieni, riippumaton kustantaja, josta ovat vastuussa Deborah Robson ja hänen tyttärensä Rebekah Robson-May. Pieni, mutta intohimoinen joukko tuottaa markkinoille neuleaiheisia kirjoja 1-2 per vuosi. Näiden kirjojen asu on karu verrattuna eräisiin muihin uusiin neulekirjoihin, mutta sisältö korvaa useinkin ulkoasun puutteet. Jos haluat tilata kirjoja suoraan kustantajalta, kannattaa poiketa sivulla http://www.nomad-press.com.

Deborah Robson on hyvin tavoitettavissa sähköpostilla ja hän kertoo etsivänsä aina halvimman lähetystavan - tällä hetkellä flat rate envelope - ja perivänsä ainoastaan todelliset lähetyskulut. Kirjoja saattaa mennä kaksi samaan kuoreen, joten yhteydenotto ennen maksua on suotavaa. Kirjoja on toki saatavana myös nettikirjakaupoista.

Arctic Lace - alaskalaista pitsiä

Kirjasta lähes puolet on silkkaa lukemista. Donna Druchunas kertoo alaskalaisten intiaanien elämästä ja suhteesta myskihärkiin, joista saadaan qiviut-villaa. (Qiviut on myskihärkien alusvillaa, joka on hyvin pehmeää, erittäin lämmintä, mutta myös hyvin kestävää.) Kirjan kuvat ovat mustavalkoisia, mutta mielenkiintoisia.

Jälkimmäinen puolisko tarjoaa 11 neuleprojektia ja antaa vinkkejä omaan neulesuunnitteluun. Kaaviot ovat selkeitä, ja sivuilla on tilaa myös omille muistiinpanoille. Kirjallisuusluettelo on pitkä, ja lisäksi lopusta löytyy luettelo mahdollisista qiviutin hankintapaikoista.

Kirja sopii lukukirjaksi, kieli ei ole erityisen vaikeaa. Neuleohjeet ovat helpohkoja, ja lisäksi kirjassa on "lace knitting workshop" eli tekniikkaosio, jossa on runsaasti valokuvia sormista ja langasta puikoilla.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet alaskalaisesta arjesta, qiviut-villasta ja selkeistä pitsineuleista. Ohjeet sopivat myös aloitteleville pitsinneulojille.

Tiedot

Donna Druchunas: Arctic Lace - Knitting projects and stories inspired by Alaska's native knitters
Nomad Press 2006
ISBN-10: 0-9668289-7-6

Simple Socks - sukansuunnittelun alkeet

Tämä on mustavalkoisin piirroksin kuvitettu, pieni kirjanen sukanneulonnasta. Ohjeita annetaan joustavasta silmukoiden luomisesta (sekä vasen- että oikeakätisille), varvasosan kavennuksista ja päättelyistä, ja ylipäätään sukan neulonnasta sekä varpaista että varresta aloittaen. Neulojaa ohjeistetaan mitoitukseen, mallineuleiden ja värien valintaan. Vinkkejä annetaan myös virheiden korjaukseen. Sekä kantapäähän että varvasosaan neuvotaan käyttämään lyhennettyjä kerroksia.

Kirjanen on tarkoitettu oman suunnittelun avuksi ja inspiraatiolähteeksi. Varsinaisia sukkamalleja siinä ei ole. Lopussa on lisäksi samankaltaisia ohjeita lapasten tekoon.

Suosittelen kirjaa suunnittelusta kiinnostuneille.

Tiedot

Priscilla A. Gibson-Roberts: Simple Socks - Plain and Easy
Nomad Press 2004
ISBN-10: 0-9668289-4-1

Ethnic Knitting Discovery - neulesuunnittelun alkeet

Tämä kirja innostaa neulomaan puseroita (ja huiveja yms) ilman valmista ohjetta. Aluksi annetaan yleisiä ohjeita mitoituksesta, langan valinnasta jne. ja sen jälkeen haetaan innoitusta kansanomaisista kuvioista. Kirja keskittyy neulesuunnittelun alkeisiin: mitoitukseen, omien kuvioiden suunnitteluun ymv. Neuleen muotoilussa opastetaan yksinkertaisten hihanistutusten ja kaula-aukkojen teko.

Suurin osa kuvista on piirretty ja painettu mustalla ja vihreällä. Osa on mustavalkoisia valokuvia.

Kirjassa käytetään etupäässä erilaisia muunnelmia pudotetusta hihasta, mikä saattaa tuntua tämän hetken neulojasta vanhanaikaiselta - mutta toisaalta, kirjahan hakee innoitusta kansanomaisista neuleista ja yksinkertainen pudotettu hiha on aina ollut helpoin tehdä. Aloittelevalla neulesuunnittelijalla on kylliksi työtä muiden seikkojen miettimisessä - hihanistutuksen hienouksiin voi perehtyä myöhemmin. Sitäpaitsi laatikkomainen neule sopii useimpien miesten ja lasten vartalolle, vaikkei se kurvikasta naista puekaan.

Eurooppalaista lukijaa tuumien käyttäminen ei innosta. Suosittelen joko hankkimaan tuumamittanauhan tai muuntamaan kaikki mitat senteiksi heti projektin aluksi, ettei jokin jää välistä.

Suosittelen kirjaa neulesuunnittelun aloittelijoille.

Tiedot

Donna Druchunas: Ethnic Knitting Discovery - The Netherlands, Denmark, Norway, and The Andes
Nomad Press 2007
ISBN-10: 0-9668289-3-3

Knitting in the Old Way - neulesuunnittelua tosimielellä

Tässä kirjassa opastetaan neulesuunnitteluun pidemmälle kuin em. kirjassa. Kirja on noin 300-sivuinen, tuhti tietopaketti. Kuten muutkin tässä esittelemäni Nomad Pressin kirjat, tämäkin on kuvitettu enimmäkseen mustavalkoisin piirroksin. Siinä on se hyvä puoli, että lukija joutuu väkisinkin käyttämään enemmän mielikuvitustaan. Toisaalta kaipaisin edes hiukan enemmän silmänruokaa.

Kirjassa keskitytään puseroiden suunnitteluun - mikä on aika ymmärrettävää: hameissa ei ole paljon pohtimista, housuja harvemmin neulotaan, ja huivin muotoilussa ei ole liiemmin ongelmia. Tässä kirjassa on sitä mikä edellisestä puuttui: erilaisia hihanistutuksia, olkapäämuotoiluja ja kaula-aukkoja. Jos olet joskus pähkäillyt, miten kaarrokkeesta saadaan sopiva, kirjasta löytyy apua.

Kirjassa kerrotaan erilaisten etnisten neuleiden tyyleistä, mutta varsinaisia perinneneuleohjeita ei ole. Etnisiä malleja on käytetty inspiraationa, ja tuloksena on esimerkiksi "saamelaisneuleen inspiroima tunika". Sekä kirjoneuleet että palmikot ovat edustettuina, pitsistä ei ole puhetta.

Suomalaista saattaa kiinnostaa, että kirjoittajat ovat vetäneet yhteyden turkkilaisista kirjovirkkauksista suomalaiseen villapaitaan, jossa neuletta on yhdistetty kirjovirkkaukseen (tarkoittanee tunnettua Korsnäsin paitaa). Tämänkaltaiset havainnot ovatkin kirjan mielenkiintoisinta antia - ainakin itselleni heräsi mielenkiinto lukea lisää. Onneksi lopussa on lähes nelisivuinen kirjallisuusluettelo.

Kirja sopii myös sänkylukemiseksi, mutta ennen kaikkea suosittelen sitä niille, jotka haluavat suunnitella itse puseroita tai liivejä ja joita kansanomainen / etninen vaatetus kiinnostaa. Mustavalkoisia kirjoneulekaavioita on runsaasti. Huom: ohjeita nykyisin muodissa oleviin, vartalon jokaista kurvia myötäileviin neuleisiin kirjassa ei ole.

Tiedot

Priscilla A. Gibson-Roberts ja Deborah Robson: Knitting in the Old Way - Designs & Techniques form Ethnic Sweaters
Nomad Press 2005
ISBN-10: 0-9668289-6-8

Teksti ja kuvat

Mari Virtanen

Lisää Marista

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.