Peukalokiilan neulominen

Kun aikoinaan neuloin ensimmäiset lapaseni, satuin tarttumaan peukalokiilallisten lapasten ohjeeseen. Mielessäni kiilallinen lapanen onkin siis ”peruslapanen”, ja olen monta kertaa yllättynyt, kun joku tuttu neuloja on valittanut, ettei ymmärrä peukalokiilaa, vaan neuloo aina napinläpipeukalon. Peukalokiilan neulominen ei kuitenkaan ole vaikeaa.

Peukalokiila noudattelee käden muotoa. Se sopiikin erityisesti lapasiin, joiden on tarkoitus olla istuvat tai esimerkiksi sormikkaisiin. Napinläpipeukalo taas sopii mainiosti esimerkiksi löysempiin päällyslapasiin ja se on myös usein yksinkertaisempi sovittaa kauttaaltaan kirjoneuleisiin käsineisiin.

Alla olevassa ohjeessa olen antanut silmukkamäärät kuvissa näkyvän lapasen mukaan. Olen kursivoinut joitakin avainkohtia, jotka pätevät silmukkamääristä riippumatta.

Lisätilaa peukalon juurelle tarvitaan lapasen kämmenpuolen sivussa. Sijoita kiila noin silmukan tai kahden päähän kämmenpuolen ja kädenselän puolen vaihtumiskohdasta. Kuvissa tekeillä on oikean käden lapasen peukalo, ja olen kirjoittanut ohjeen oikean käden lapasta varten. Kuvasarjassa peukalokiilan molemmille puolille on selvennykseksi sijoitettu silmukkamerkki.

 

Toisin kuin napinläpitekniikalla neulotussa peukalossa, aloita peukalokiila pian lapasen rannejoustimen jälkeen. Neulo joustimen jälkeen noin 4 kerrosta ja aloita sitten silmukoiden lisääminen. Neulo 1 s, lisää 1 s, neulo 2 s, lisää 1 s ja jatka kerros normaalisti loppuun. Lisäykset voit tehdä haluamallasi tavalla. Siistin lisäyksen saat esim. nostamalla silmukoiden välisen pohjukkalangan puikolle ja neulomalla langan kiertäen oikein.

Neulo jokaisen lisäyskerroksen jälkeen 2 kerrosta ilman lisäyksiä. Näin kiila levenee sopivassa suhteessa. Kahden välikerroksen jälkeen tee lisäykset taas peukalokiilan reunoissa.

 

 

Kuvien peukalon toisella lisäyskerroksella neulo 1 s, lisää 1 s, neulo 4 s, lisää 1 s ja jatka kerros normaalisti loppuun. Neulo kaksi välikerrosta ilman lisäyksiä. Kolmannella lisäyskerroksella neulo 1 s, lisää 1 s, neulo 6 s, lisää 1 s ja jatka kerros normaalisti loppuun. Aloita lisäykset aina samassa kohdassa ja neulo lisäysten välissä aina 2 s enemmän kuin edellisellä lisäyskerroksella. Jatka lisäyksiä näin joka 3. krs. Kuvasarjassa peukalokiilassa on viimeisten lisäysten jälkeen 12 s.

Peukalokiila on tarpeeksi leveä, kun kiilassa on suurin piirtein niin monta silmukkaa kuin puikolla oli alunperin ennen lisäyksiä. Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen vielä 2 kerrosta ilman lisäyksiä.

 

 

Kun peukalokiila on halutun korkuinen ja levyinen, siirrä silmukat apulangalle tai silmukanpidikkeelle odottamaan. Neulo 1 s, siirrä peukalokiilan 12 s langalle. Luo siirrettyjen silmukoiden tilalle 2 s, eli yhtä monta silmukkaa kuin jätit ensimmäisten lisäysten väliin. Nyt peukalokiila on valmis ja voit neuloa lapasen kämmen- ja kärkiosan valmiiksi.

 

 

 

Neulo vasemman käden lapanen peilikuvaksi. Sijoita kiila jälleen kämmenpuolelle 1-2 s:n päähän kämmenpuolen ja kädenselän puolen vaihtumiskohdasta. Neulo kunnes puikolla on jäljellä 3-4 s, lisää 1, neulo 2, lisää 1, neulo 1-2 s ja jatka sitten kädenselän puolen silmukoilla. Sijoituspaikkaa lukuunottamatta kiila neulo täsmälleen samoin kuin oikean käden lapasen kiila.

Kun neulot peukalon, poimi odottamaan jätetyt silmukat puikoille. Lisäksi poimi ne silmukat, jotka loit peukalokiilan tilalle jatkaessasi kämmentä. Kiilan ja kämmenen väliin jää helposti pienet reiät. Tätä voit ehkäistä poimimalla kämmenpuolelta kiilan silmukoiden molemmin puolin 1-2 ylimääräistä silmukkaa, jotka voit kaventaa pois peukalon ensimmäisillä kerroksilla.

 

 

 

 

Teksti

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.