ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Syksyn lehdet-pusero

 

Syksyn lehdet -pusero neulotaan yhtenä kappaleena poikittain hihansuusta toiseen. Helman reunus syntyy vartalokappaleita neulottaessa ja hihansuiden koristereunukset neulotaan jälkeenpäin kiinni hihan silmukoihin. Viimeistelyompelua jää siis melko vähän. Mallia on helppo muunnella eri kokoihin tai soveltaa eri langoille, ja vaikka ohjeessa on vain yksi koko, mukana on joka työvaiheessa myös vihjeitä ohjeen soveltamiseksi.

Lanka ja langan menekki

RYC Cashcotton 4 ply (57% merinovillaa, 33% mikrokuitua, 10% kashmiria, 50 g = 180 m), punainen (Redwood), 350 g

Neuletiheys

25 s ja 35 krs = 10 cm. Neuletiheys on mitattu pestystä mallitilkusta.

Puikot

3 mm tai käsialan mukaan. Hihansuita neulottaessa tarvitset apupuikoksi esim. samanpaksuisen sukkapuikon.

Työ neulotaan muuten tasona, mutta kauluksen neulomiseen tarvitset pyöröpuikon.

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku.

Apulankaa, mieluiten sileää, helposti purettavaa ja suunnilleen samanpaksuista tai hieman paksumpaa kuin työn lanka.

Koko

Naisen S. Malli on kuitenkin helposti muunneltavissa useaan kokoon.

Ohjeen mukaisen puseron mitat:
Rinnanympärys n. 95 cm
Hihan sisäpituus n. 47 cm
Puseron pituus ilman koristereunusta n. 33 cm

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopusta.

Ohje

Aloitus

Virkkausaloituksesta on myös erillinen kuvallinen ohje.

Virkkaa apulangasta löysähkö ketjusilmukkaketju, jossa on vähintään 82 s, tai jos sovellat kokoa, vähintään 5-6 s enemmän kuin halutussa hihan aloitussilmukkamäärässä. Päätä ketju vetämällä lanka viimeisen silmukan läpi, älä kuitenkaan kiristä tiukalle.

Poimi työn varsinaisen langan avulla ketjusilmukkaketjusta 77 s. Virkattu ketju puretaan myöhemmin pois ranteen koristereunuksen neulomista varten. Jos sovellat ohjetta toiseen kokoon, luo silmukoita niin paljon, että leveydeksi tulee noin 5 cm vähemmän kuin hihan haluttu ympärysmitta käsivarressa. Mikäli käsivarsi on kovin paksu, kuten esimerkiksi neuleen suunnittelijalla, ja neuleen hihansuusta tulisi näin kovin leveä, voit luoda hieman vähemmän silmukoita ja tehdä lisäyksiä harvakseltaan, esim. joka 10. krs, kunnes leveys on sopiva.

Neulo sileää neuletta ilman lisäyksiä, kunnes hihan pituus on 33 cm tai noin 14 cm vähemmän kuin hihan sisäsauman haluttu pituus. Huom! Neulo hihan molemmissa reunoissa saumanvaraksi reunasilmukka aina oikein.

Hiha- ja vartalolevennykset

Aloita hihan lisäykset: lisää 1 s molemmissa reunoissa. Neulo sitten 10 välikerrosta. Seuraavalla kerroksella lisää jälleen 1 s molemmissa reunoissa. Neulo vielä 7 välikerrosta, lisäyskerros, 5 välikerrosta, lisäyskerros, 3 välikerrosta, lisäyskerros ja 2 välikerrosta. Lisää vielä molemmissa reunoissa joka toinen krs 3 x 1 s. Lisäysten jälkeen hihan pituus on noin 43 cm tai noin 4 cm vähemmän kuin hihan sisäsauman haluttu pituus. Hihan leveys on kainalon kohdalla 93 s eli n. 37-38 cm.

Jos sovellat ohjetta paksummalle langalle, vähennä lisäyksiä: tarkoitus on, että lisäysjakson pituus on noin 10 cm ja hiha levenee noin 6-8 cm. Huom! Jos neulot paksummalla langalla, tee pieni mallitilkku hihan reunapitsistä. Ohjeen hihan pituus on laskettu niin, että reunapitsin leveydeksi tulee noin 4 cm.

Hihalisäysten jälkeen aloita seuraavalla nurjalla kerroksella vartalolisäykset: luo seuraavilla kerroksilla työn molemmissa reunoissa joka toinen krs 2x18 s sekä 1x29 s. Lisäysten jälkeen työssä on yhteensä 223 s. Jos muokkaat kokoa, muuta lisäysten silmukkamääriä kahden ensimmäisen lisäyksen kohdalla. Reunimmaisella, 29 s:n lisäyksen silmukoilla neulotaan nyörireunus sekä helman koristekuvio.

Oikea hartia ja etukappale

Puseron vartalokappale alkaa ja päättyy kolmen silmukan nyörireunuksella, josta tulee puseron helmahuolittelu: Nosta jokaisen kerroksen kolme ensimmäistä silmukkaa nurin neulomatta niin, että lanka jää työn eteen. Huom! Kiristä lankaa hieman, kun jatkat kerrosta. Neulo vastaavasti jokaisen kerroksen kolme viimeistä silmukkaa oikein.

Neulo seuraavilla 26 s:lla kaavion 1 mukaista koristereunusta. Neulo koristereunuksen jälkeen kahdella ensimmäisellä varsinaisella vartalosilmukalla aina oikein -neuletta. Neulo loput vartalosilmukat sileänä neuleena, kuten hihatkin, kunnes jäljellä on 31 s.

Neulo reunimmaisilla silmukoilla neulotaan kahdella silmukalla aina oikein -neuletta, 26 s:lla ruutupiirroksen 1 mukaista koristereunusta ja kolmella viimeisellä s:lla nyörireunusta ylläolevan ohjeen mukaan. Huomaa, että ruutupiirroksen kerros 1 on nurjan puolen kerros, joten ohjeita noudattaen päädyt usein aloittamaan uuden työvaiheen nurjalla kerroksella.

Vartalon leveys on yhteensä 7 koristereunusmallikertaa eli noin 48 cm. Jos sovellat ohjetta eri kokoon, huomaa, että yksi mallikerta lisää tai vähentää leveyttä ohjeen neuletiheydellä lähes 7 cm eli rinnanympärystä peräti 14 cm. Mallikerran leveys elää hieman eri kerroksilla, ja tämä kannattaa ottaa huomioon viimeistelyä ajatellen, jos mallikerta täytyy katkaista keskeltä. Lisää tai vähennä silmukoita työn reunassa tarpeen mukaan.

Neulo vartalokappaletta tasona, kunnes olet neulonut koristereunuksen pitsikuvion puolitoista kertaa, eli yhteensä 36 krs, ja vartalokappaleen leveys kainalon alta mitattuna on n. 11 cm. Jos sovellat mallia eri kokoon, neulo kunnes vartalokappaleen leveys vastaa haluttua hartialinjan pituutta ennen kaula-aukkoa.

Jaa työ seuraavalla kerroksella pääntietä varten. Neulo työn reunassa nyörireunus, koristereunuksen silmukat sekä kahden s:n aina oikein -raita. Jatka sileää neuletta 80 s. Päätä seuraavat 4 s. Neulo seuraavat 77 s sileää neuletta, sitten jälleen aina oikein -raita, koristereunuksen silmukat ja nyörireunus.

Päätä pääntien reunassa joka toisella krs ensin 1 x 3 s, sitten 2 x 2 s ja lopuksi 3 x 1 s. Jatka ilman muotoiluja, kunnes olet neulonut reunuksen ruutupiirroksen 4 kertaa kokonaan ja viidennestä kerrasta viimeksi kerroksen 23. Lisää seuraavaksi joka toisella kerroksella pääntien reunassa 3 x 1 s, 2 x 2 s, 1 x 3 s ja 1 x 4 s. Jos sovellat ohjetta eri kokoon tai eri paksuiselle langalle, mittaa pääntiestä haluamasi levyinen.

Huomaa, että pääntie on ennen kauluksen neulomista hyvin leveä ja löysän tuntuinen, ja että kaulus napakoittaa huomattavasti.

Katkaise lanka. Jätä silmukat odottamaan ja neulo seuraavaksi takakappale.

Takakappale ja vasen hartia

Aloita kaventamalla takakappaleen pääntieltä 1 x 2 s ja sen jälkeen seuraavilla joka toisella kerroksella 2 x 1 s. Jatka ilman muotoiluja, kunnes olet neulonut reunuksen ruutupiirroksen 5 kertaa kokonaan ja kuudennesta kerrasta viimeksi kerroksen 6.

Aloita pääntien lisäykset seuraavalla kerroksella. Lisää pääntien reunassa joka toisella kerroksella ensin 2 x 1 s ja sitten 1 x 2 s. Viimeisellä lisäyskerroksella neulo helman koristereunuksesta kerros 11. Jos sovellat ohjetta, tarkista, että takakappale on saman levyinen kuin etukappale.

Yhdistä seuraavalla kerroksella etu- ja takakappale. Käännä työ niin, että olet seuraavaksi neulomassa takakappaleen oikean kerroksen. Ota odottamassa olevien etukappaleen silmukoiden katkaistu lanka ja neulo 4 s kaksinkertaisena tällä sekä työn varsinaisella langalla. Kaula-aukko on nyt yhdistetty kiinteäksi.

Jätä katkaistu lanka odottamaan päättelyä ja jatka vain työn varsinaisella langalla. Neulo takakappaleen oikea kerros loppuun, käännä työ ja jatka sitten vartalokappaletta tasona, kunnes olet neulonut koristereunuksen ruutupiirroksen yhteensä 7 kokonaista kertaa tai sovelletussa versiossa kunnes hartia on saman levyinen kuin oikea hartia.

Vartalo- ja hihakavennukset

Aloita vartalokavennukset seuraavalla kerroksella. Päätä molemmissa reunoissa seuraavilla joka toisella kerroksella 1 x 29 s ja 2 x 18 s, ts. tee kavennukset levennysten peilikuvaksi. Päätä silmukat löysästi tai käytä päätellessä isompaa puikkoa, ettei reuna kiristä.

Aloita seuraavaksi hihakavennukset. Kavenna seuraavilla joka toisella kerroksella hihan molemmissa reunoissa 3 x 1 s. Neulo 2 välikerrosta, ja kavenna seuraavalla kerroksella molemmissa reunoissa 1 s. Neulo vielä 3 välikerrosta, kavennuskerros, 5 välikerrosta, kavennuskerros, 7 välikerrosta, kavennuskerros ja 10 välikerrosta ja kavennuskerros, eli neulo kavennukset toisen hihan levennysten peilikuvaksi. Hihassa on nyt 77 s.

Jatka sileää neuletta, kunnes hiha on yhtä pitkä kuin ensimmäinen.

Lopetus ja viimeistely

Neulo hihansuiden koristereunukset (ruutupiirros 2) ensin kappaleen lopetusreunan valmiiksi odottaviin silmukoihin ja sitten aloitusreunaan. Aloitusreunassa pura ensin pois alun ketjusilmukkaketju, jolloin saat silmukat poimittua jälleen puikolle. Hihansuiden koristereunus neulotaan siten siten, että muodostuva lehtikuvio neulotaan poikittain hihan silmukoihin nähden ja päätellään neulottaessa yhteen hihan kanssa ruutupiirroksen osoittamalla tavalla.

Luo 6 s toisille puikoille ja neulo kaavion 2 kerrokset 1-2 yhteensä kolme kertaa. Toista sitten pitsimallikertaa (ruutupiirroksen 2 kerrokset 3-20), kunnes hihansuussa ei ole enää jäljellä tarpeeksi silmukoita kokonaista lehtikuviota varten. Toista taas ruutupiirroksen kerroksia 1-2, kunnes kaikki hihansuun silmukat on neulottu kiinni reunukseen. Päätä reunuksen 6 s.

Kostuta kappale ja levitä se mittoihinsa kuivumaan. Kappaleen kuivuttua ompele hiha- ja sivusaumat.

Poimi pääntieltä 140 s tai sopivan tuntuinen määrä ja neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena 6 krs. Mikäli ensimmäisen kerroksen silmukat tuntuvat löysiltä, neulo ne kiertäen oikein.

Neulo 1 krs nurin taitteeksi ja neulo taitteen jälkeen vielä 6 krs oikein. Yritä neuloa taitteen jälkeiset kerrokset tiukemmin: vaihda tarvittaessa hieman pienempään puikkoon. Päätä silmukat löysästi.

Käännä kaulus taitteen kohdalta työn sisäpuolelle ja ompele kaksinkertaiseksi.

Päättele langanpäät.

 

Kaaviot

 

 

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.