ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Pinjan pipo ja lapaset

 

Vohvelipoimutettu pipo syntyi tilaustyönä tyttärelleni. "Minä tarvitsen punaisen pipon", tehtävänanto kuului. Mallineuleen piti olla joustava, sillä nyt uhmaiässä pipo kiristää välillä niin, että puoli maakuntaa kuulee sen. Pipon seuraksi neuloin lapaset, joissa vohvelikuvio toistuu rannekkeissa sekä raitana myös kämmenselässä.

Lanka ja langan menekki

Novita Wool, yhteensä 100 g, punainen (100 % villaa).

Neuletiheys

N. 31 s ja 32 krs hieman venytettyä mallineuletta = 10 cm
Huom! Mallineule on hyvin venyvää.

Puikot

Pipoa varten 4 mm lyhyt pyöröpuikko ja sukkapuikot (tai käsialan mukaan)
Lapasia varten 3,5 mm sukkapuikot (tai käsialan mukaan)

Muut tarvikkeet

Apupuikoksi palmikkopuikko tai vaikkapa sileä, puinen coctailtikku. Lyhyt apupuikko on näissä neuleissa pitkää kätevämpi. Peukalon silmukoiden pitoon apupuikko, -lanka, silmukanpidin tai pieni hakaneula.

Koko

Mallineule on hyvin venyvää, joten sama pipon leveys sopii sekä 3-vuotiaalle äidille että tyttärelle. Lapaset ovat kapeaa mallia ja räätälöity 90-senttisen kolmivuotiaan käsiin. Tein lapaset ohuemmilla puikoilla saadakseni niistä napakammat.

Mallineule

Ks. kaavio ohjeen lopusta.

Ohje

Ennen kuin aloitat, neulo mallitilkku. Mallineuleen venyvyys riippuu myös siitä, kuinka napakasti kieputat langan silmukkanippujen ympärille.

Mallineule

Mallineule on kahdeksalla silmukalla jaollinen. Periaatteessa kyse on 3 n 1 o -joustimesta, jossa neulotaan joka neljäs kerros vohvelipoimutus kiertämällä lankaa nurjan raidan ja sitä kehystävien oikeiden silmukoiden ympäri. Poimutukset tehdään vaihdellen kerroksen kaikkiin parillisiin tai parittomiin raitoihin niin, että muodostuu vohvelikuvio.

1. krs: *neulo 3 n. Tee poimutus: ota seuraavat 5 s (1 o, 3 n, 1 o) apupuikolle ja kierrä lanka takakautta kaksi kertaa silmukkajoukon ympärille. Kierrä lanka napakasti, muttei liian tiukalle, jotta pystyt vielä neulomaan silmukat. Lanka jää työn taakse silmukkanipun oikealle puolelle. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne normaalisti (1 o, 3 n, 1 o). * Toista * - * kerroksen loppuun asti.
2. - 4. krs: neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Huom! Neljännen kerroksen viimeinen silmukka (o) neulotaan 5. krs:n ensimmäisenä silmukkana. Tämä silmukka on merkitty sinisellä neulekaavioon.
5. krs. *Ota apupuikolle 5 seuraavaa silmukkaa ja tee poimutus, kuten 1. krs:lla. Neulo 3 n. * Toista * - * kerroksen loppuun asti ja neulo viimeinen silmukka oikein.
6. - 8. krs. neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin (ks. neulekaavio).

Pipo

Luo 136 s pyöröpuikolle ja neulo suljettuna neuleena 2 krs 3 n 1 o -joustinta. Aloita sitten mallineule ohjeen mukaisesti. Kun pipon korkeus on n. 12 cm (aikuisen pipossa 15 cm) ja olet neulonut viimeiseksi mallipiirroksen 1. kerroksen, aloita kavennukset:

1. kavennuskerros: *neulo 1 n, 2 n yhteen, 1 o, 3 n, 1 o*, toista * - * kerroksen loppuun asti.
2. krs. neulo *2 n, 1 o, 3 n, 1 o* (eli oikeat oikein ja nurjat nurin), toista * - * kerroksen loppuun asti.
3. krs. *neulo 2 n, 1 o, 1 n, 2 n yhteen, 1 o*, toista * - * kerroksen loppuun asti. Huom! Kerroksen viimeinen silmukka (o) neulotaan 4. krs:n ensimmäisenä silmukkana.
4. krs. *Ota apupuikolle neljä seuraavaa silmukkaa ja tee poimutus. Neulo 2 n. Toista * - * kerroksen loppuun asti, neulo viimeisen silmukka oikein.
5. krs. *2 n, 1 o, 2 n yhteen, 1 o*. Toista * - * kerroksen loppuun asti.
6. krs. Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.
7. krs. *2 s nurin yhteen, tee poimutus seuraavilla 3 silmukalla*. Toista * - * kerroksen loppuun asti (=68 s).
8. krs. Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.
9. krs. Neulo 2 o yhteen koko kerroksen ajan (=34 s).
10. krs. Neulo sileää oikeaa.
11. krs. Neulo 2 o yhteen koko kerroksen ajan (=17 s).
12. krs. Neulo sileää oikeaa.
13. krs. Neulo 2 o yhteen koko kerroksen ajan, viimeinen silmukka oikein (= 9 s).

Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä. Päättele langanpäät.

Lapaset

Vasen lapanen

Luo 40 s ja jaa ne neljälle sukkapuikolle. Neulo suljettuna neuleena 2 krs 3 n 1 o -joustinta ja jatka sitten mallineuleella kuten pipossa. Neulo n. 5 cm mallineuletta niin, että viimeinen neulottu kerros on mallikerroksen 1. kerros. Jatkossa neulo 1. ja 2. puikoilla sileää ja 3. ja 4. puikoilla muuten sileää, mutta puikkojen vaihtumiskohdassa 13 silmukalla mallineuletta. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että neulo 3. puikolla 3 silmukalla sileää ja lopuilla mallineuletta, ja 4. puikolla 6 silmukalla mallia ja loput sileää. Mallineule alkaa ja päättyy oikeaan silmukkaan.

Neulo edellä kuvatulla tavalla 5 krs ja aloita sitten peukalokiilan teko 2. puikolle: neulo 6 s, nosta silmukoiden välistä lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo kunnes 2. puikolla on jäljellä 2 s ja tee lisäys kuten edellä. Tee jatkossa lisäykset joka 3. krs. Lisäysten välillä olevien silmukoiden määrä lisääntyy kahdella jokaisen lisäyksen jälkeen. Tee lisäyksiä yhteensä 4 kertaa = 2. puikolla on nyt 18 silmukkaa. Neulo 1 krs normaalisti ja seuraavalla kerroksella neulo 2. puikolta 6 s, sitten 1 s oikein sekä etu- että takareunoistaan (yhden silmukan lisäys). Ota seuraavat 9 s apupuikolle tai -langalle ja neulo puikon viimeiset 2 s normaalisti. Työssä on taas 40 s.

Neulo 1. ja 2. puikoilla sileää ja 3. ja 4. puikoilla mallikuviota, kunnes kämmenen korkeus peukalon kohdasta mitaten on n. 4 cm ja olet viimeksi neulonut kerroksen, jolla kämmenselän mallikuvioon neulotaan vain yksi vohvelipoimutus. Neulo seuraava kerros muuten normaalisti, mutta mallikuvion keskellä olevat oikeat silmukat nurin (tee poimutus muuten kuten ohjeessa).

Lapasen kärkikavennukset

Kavennukset tehdään kämmenpuolella 1. puikon alussa ja 2. puikon lopussa, ja kämmenselän puolella mallikuvion ulkoreunoissa nurjilla silmukoilla.
1. kavennuskerros: neulo 1. puikolla 1 s, 2 s oikein yhteen takareunoistaan, loput s:t oikein. Neulo 2. puikolla kunnes jäljellä on 3 s, neulo sitten 2 s o yhteen ja 1 s o. 3. puikko: 4 s o, 2 s n yhteen, 4 s n. 4. puikko: 4 s n, 2 s n yhteen, 4 s o.

Jatka näin vielä kolmen kerroksen ajan = 24 s.

Neulo seuraavalla kerroksella 1. ja 2. puikon kavennuksen normaalisti. Neulo 3. puikolla 3 o, nosta seuraava s (o) neulomatta, neulo 1 n, nosta edellinen silmukka nurjan yli. Neulo 3. puikon viimeinen ja 4. puikon ensimmäinen s nurin yhteen 3. puikolle. Neulo 4. puikon s:t oikein. Työssä on nyt 20 s.

Neulo seuraavan 2 kerroksen ajan 2 o yhteen. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien viiden silmukan läpi.

Peukalo

Ota odottamassa olleet 9 silmukkaa ja poimi peukalon tyvestä vielä 2 lisää = 11 s. Jaa silmukat 3 puikolle ja neulo suljettuna neuleena sileää 3 cm. Neulo seuraavan kerroksen ajan 2 o yhteen, viimeinen s o. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi, kiristä.

Oikea lapanen

Neulo kuten vasen, mutta tee peukalokiila 1. puikolle. Tee lisäykset 2 silmukan päähän puikon alusta ja 6 silmukan päähän puikon lopusta.

Päättele langanpäät, kastele lapaset ja pingota ne nuppineulojen avulla kuivumaan muotoonsa. Kämmenselän kuvio tulee paremmin esille pingotuksen jälkeen.

Vinkkejä

  • Mallineule on jaollinen kahdeksalla silmukalla. Jos haluat neuloa lapasista isomman koon, ota työhön isommat puikot. Voit myös lisätä joustimen viimeisellä kerrokselle silmukoita, jolloin kämmenosasta tulee leveämpi. Jos lisäät silmukoita, ota ne huomioon 3. ja 4. puikon mallikuviota tehdessäsi: jätä lisäsilmukat mallikuvion ulkopuolelle, älä levennä sitä.
  • Mallineuleen alareuna rullautuu hieman neuloessa, mutta kostutus ja pingotus korjaavat ongelman. Jos kuitenkin haluat pipoon napakamman alareunan, neulo alkuun muutama sentti 1 o, 1 n-joustinta.
  • Lapasten sijaan voit neuloa pelkät rannekkeet. Neulo lapasten ohjeen mukaan n. 5 cm ja neulo viimeiseksi mallikuvion 3. tai 7. kerros.   Päättele silmukat löyhästi.

Kaaviot

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Katja Kvintus

Lisää Katjasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Maddaleena:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.