ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Luumuletti-mekko

 

Mekon nimi tulee leteistä, joita mekossa on etukappaleessa ja hihoissa sekä langan väristä. Niukan mekon tekee hieman erikoiseksi se, että hihojen palmikkoletit jatkuvat olkapäille. Pehmoinen akryylilanka ei kutita paljasta ihoa ja paksuhkosta langasta neulottu mekko valmistuu aika nopeasti.

Lanka ja langan menekki

Anttilan Fleur (100% akryyli), 450 g, luumu (6415962)
tai vastaava, esim. Novita 7 Veljestä

Neuletiheys

19 s ja 27 krs sileää neuletta = 10 cm x 10 cm

Puikot

3,5 mm tai käsialan mukaan
4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko

Koko

XS-S, valmiin mekon vartalon ympärys 80 cm, vyötärön ympärys 64 cm, lantion ympärys 90 cm, hihan pituus 72 cm

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopusta

 

Ohje

Takakappale

Luo 87 s ja neulo 1 o 1 n -joustinneuletta 3,5 mm puikoilla 2 cm.

Vaihda työhön 4 mm puikot ja neulo sileää neuletta 34 cm. Kavenna sen jälkeen kummassakin reunassa joka 4. krs 4 x 1 s. Jatka kaventamista joka 4. krs molemmissa reunoissa sekä työn keskellä kahdessa kohdassa niin, että kavennettavien silmukoiden väliin jää 21 s eli 2 x 4 s (ts. kavenna 4 s yhden krs:n aikana).

Jatka tämän jälkeen kaventamista työn keskellä. Kavenna joka 4. krs 8 x 2 s niin, että kavennettavien silmukoiden väliin jää 21 s. Jatka sileää neuletta 55 s:lla, kunnes takakpl:n korkeus on 58 cm.

Aloita lisäykset kohdissa, joissa teit aiemmin kavennukset: lisää keskellä kahdessa kohdassa joka 4. krs ensin 3 x 2 s niin, että lisättyjen silmukoiden väliin jää 21 s. Jatka lisäyksiä ja lisää myös joka 4. krs kummassakin reunassa 5 x 1 s, kunnes silmukoita on yhteensä 71. Näin takakappaleeseen muodostuvat "muotolaskokset".

Kun takakpl:n pituus on 70 cm, päättele kädentietä varten kummastakin reunasta joka 2. krs ensin 1 x 3 s ja sen jälkeen 2 x 1 s. Jatka sileää neuletta lopuilla 61 s:lla. Kun takakpl:n korkeus on 90 cm, päättele kaikki silmukat kerralla.

Etukappale

Luo 87 s ja neulo 1 o 1 n -joustinneuletta 3,5 mm puikoilla 2 cm. Vaihda työhön 4 mm puikot ja neulo sileää neuletta. Neulo kappaleen keskelle kolme yhdeksän silmukan palmikkoa kaavion mukaan.

Kun työn korkeus on 34 cm, kavenna kummassakin reunassa joka 4. krs yhteensä 6 x 1 s. Jatka kaventamista joka 6. krs palmikkoneuleen kummaltakin puolelta yhteensä 4 x 1 s. Neulo 67 s:lla, kunnes etukpl:n korkeus on 58 cm.

Aloita lisäykset: lisää joka 4. krs 4 x 1 s palmikkoneuleen kummallakin puolella. Jatka 75 s:lla, kunnes etukpl:n korkeus on 70 cm. Päättele sen jälkeen kädentietä varten kummassakin reunassa joka 2. krs ensin 1 x 3 s, sitten 1 x 2 s ja lopuksi 2 x 1 s.

Päättele seuraavalla krs:lla työn keskimmäinen silmukka ja jatkossa pääntietä varten joka 2. krs yhteensä 13 x 1 s kummastakin reunasta, kunnes kummallakin olkapäällä on 18 s. Jatka kummankin olkapään neulomista, kunnes etukpl:n korkeus on 90 cm ja päättele kaikki silmukat kerralla.

Oikea hiha

Luo 43 s ja neulo 1 o 1 n -joustinneuletta 3,5 mm puikoilla 2 cm.

Jatka sen jälkeen jälkeen 4 mm puikoilla sileää neuletta ja neulo kappaleen keskelle yksi yhdeksän silmukan palmikko kaavion mukaan.

Kun hihan pituus on 10 cm, lisää kummassakin reunassa joka 12. krs 5 x 1 s. Jatka 53 s:lla, kunnes hihan pituus on 43 cm. Lisää vielä kummassakin reunassa joka 2. krs 5 x 1 s.

Kun hihan pituus on 46 cm, päätä joka 2. krs oikeassa reunassa ensin 1 x 3 s ja sitten 2 x 1 s ja vasemmasta reunassa ensin 1 x 3 s, sitten 1 x 2 s ja lopuksi 2 x 1 s. Jatka vielä kaventamista vasemmassa reunassa joka 4. krs 2 x 1 s, minkä jälkeen kavenna molemmissa reunoissa 3 x 1 s. Jatka kaventamista molemmissa reunoissa joka 2. krs ensin 2 x 1 s, sitten 2 x 2 s, sen jälkeen 2 x 3 s ja lopuksi 1 x 2 s.

Neulo vielä palmikkoa lopuilla 15 s:lla, kunnes hihan pituus on 72 cm. Päättele loput silmukat kerralla.

Vasen hiha

Neulo oikean hihan peilikuvaksi.

Viimeistely

Pingota ja höyrytä kappaleet kevyesti nurjalta puolelta. Ompele etu- ja takakappaleen sekä hihojen sivusaumat. Kiinnitä hihat mekkoon niin, että hihojen palmikko jatkuu mekon olkapäille.

Poimi pääntieltä 154 s ja neulo 3,5 mm puikoilla 1 o 1 n -joustinneuletta 3 cm. Päättele kaikki silmukat kerralla. Ompele pääntien resorin reunat kiinni pääntiehen.

Kaavio

 

Ohje ja kuvat:
Adelheid

Lisää Adelheidista

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.