ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Fifi III

 

Fifi ja Fifi 2 huivien addiktoiva salmiakkikuvio on nyt saanut seurakseen Fifi III:n eli niskasta aloitettavan kolmiohuivin.

Yksinkertainen ja sievä toteutus sopii sekä vasta-alkajille että enemmän neulontaa harrastaneille. Mallikuvion lisäksi huivissa on erityinen pykäreuna, joka antaa huiville viimeistellyn ilmeen. Huivin koon, langan ja puikkokoon valinnoilla voit tehdä juuri oman näköisesi hartiahuivin tai vain pienen pannan hiuksiisi. Kokeile ja ihastu!

Lanka ja langan menekki

Hedängers Shnalgarn Ull, 100 g, punasävyinen liukuvärjätty
Tekstiiliteollisuuden Kamena, 100 g, valkoinen (141)

Huom! Lanka ja langan menekki eivät ole tärkeitä. Voit tehdä huivin seitinohuesta Merinosilkistä tai Kid Silk Hazesta yhtä hyvin kuin Novitan Teddy -langastakin. Tee minihuivi mallitilkuksi, jos epäilet langan sopivuutta.

Vinkki: Huivin pykäreunakuvioon ja päättelyyn menee lankaa suunnilleen yhtä paljon kuin viimeiseen kokonaiseen salmiakkiriviin. Jos lankaa on rajallisesti tarjolla, käytä keittiövaakaa tai vaikkapa kaupan hedelmävaakaa sen punnitsemiseen.

Neuletiheys

Neuletiheys ei ole kovin tärkeä, sillä huivien ei tarvitse olla tarkoin mitoitettuja. Pitsineuleissa kannattaa suosia ohjetta löysempää tiheyttä, jolloin pitsimäisyys tulee selkeämmin esille. Oman maun mukaan voit tehdä kuvion myös napakampana.

Puikot

Valitse puikot oman mieltymyksen ja oman käsialan mukaan.

Hiukan vyötteen suositusta tai normaalisti käyttämääsi suuremmat puikot tekevät pitsimäisemmän jäljen, normaalikokoisilla jälki on tiiviimpää. Pyöröpuikot ovat kätevät varsinkin loppuvaiheessa, jolloin silmukoita on enemmän: silmukat ja koko neulottu työ lepäävät sylissäsi eivätkä rasita käsiäsi neuloessasi. Pitkät suorat puikot ovat hyvä valinta jos olet niitä tottunut käyttämään.

Muut tarvikkeet

Pingoitusta varten tarvitset erottuvan väristä lankaa ja nuppineuloja sekä lankojen päättelyä varten virkkuukoukkun ja/tai silmäneulan. Valitse koukku käsialasi mukaan.

Koko

Voit muuttaa huivin kokoa lisäämällä tai vähentämällä mallikertoja. Huivin kokoa voit muuttaa materiaalia, käsialaa ja mallikertoja vaihtamalla aina pienestä nuken huivista suuren hartiahuiviin asti.

Jos huivin koko on hyvin tärkeä, tee pieni mallihuivi ja viimeistele se ennen oikean huivin aloitusta; kostutus ja pingoitus suurentaa useimmista materiaaleista tehtyjä huiveja huomattavasti. Käytä mallihuivin mittoja ennen ja jälkeen pingotuksen apuna oikean huivin mittojen määrittämiseen.

Punaisen huivin koko: korkeus 120 cm, leveys 233 cm. Kokonaisia salmiakkikuvioita on 12 keskisilmukan kummallakin puolella (yht. 24) ennen reunakuvion aloitusta
Valkoisen huivin koko: korkeus 74 cm ja leveys 161 cm.

Mallineule

Ks. kaavio ohjeen lopusta

Ohje

Aloitus

Luo neulomalla kolme silmukkaa: Tee aloitussilmukka. Työnnä puikko vasemmalta päin ("väärästä suunnasta") silmukan etureunan läpi (pudottamatta silmukkaa puikolta), vedä lanka silmukaksi; pujota silmukka edellisen viereen vasemmalle puikolle. Työnnä taas puikko väärästä suunnasta tämän silmukan läpi, vedä lanka silmukaksi ja pujota se edelisen viereen vasemmalle puikolle.

1. krs. Neulo oikein.

2. krs. Neulo (kaksinkertaisella) langalla: 1 oikein, langankierto kiertäen, 1 oikein, langankierto kiertäen, 1 oikein = 5 silmukkaa.

Huom! Langankierto kiertäen tarkoittaa, että lanka nostetaan puikolle niin että se muodostaa silmukan, samalla tavoin kuin esim. luodaan silmukat peukalokiilan tilalle. Tällöin silmukan lisäyksistä ei muodostu suurta reikää. Voit lisätä kyseiset silmukat myös muulla itsellesi tutummalla tavalla.

Kaksinkertaisella langalla neulominen toimii samalla sekä pörröisten lankojen langanpäiden päättelykeinona (liukkailla langoilla tämä ei varmastikaan riitä, vaan lanka tulee päätellä kunnolla erikseen) että tekee reunasta hiukan paksumman, jolloin se ei erotu niin selvästi muusta ainaoikein-reunuksesta. Kaksinkertaisella langalla neulominen ei ole välttämätöntä varsinkaan paksuilla sileillä langoilla. Kokeile, sopiiko omalle käsialallesi ja langallesi paremmin yksinkertainen vai kaksinkertainen kerros.

Huivi

3. krs. Jatka yksinkertaisella langalla. Neulo 5 oikein.

4. krs. Jatka kaavion 1 riviltä 1.

Nurjat kerrokset: neulo kerroksen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä silmukkaa oikein (2 silmukan levyinen ainaoikein-reunus) ja kaikki välissä olevat nurin. Nurjia kerroksia ei ole merkitty kaavioihin.

Kun olet neulonut kaavion 1 kerran, siirry kaavioon 2. Toista sitä, kunnes huivi on halutun kokoinen. Siirry sen jälkeen kaavioon 3 ja neulo se kerran.

Päättele silmukat löysästi neulomalla viimeisellä nurjalla kierroksella: Neulo 1 nurin, *1 nurin, työnnä vasemman puikon pää näiden kahden silmukan läpi takareunasta oikealta vasemmalle. Vedä lanka oikealla puikolla näiden kahden silmukan läpi (jätä muodostunut uusi silmukka oikealle puikolle)*.

Toista *-* kerroksen loppuun saakka, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Kaavioiden seuraaminen
Kaavioita seurataan oikealta vasemmalle. Kaavio 1 edustaa koko huivin leveyttä, kaaviot 2 ja 3 vain puolikasta huivia keskisilmukkaan asti; tämän jälkeen vasen reuna neulotaan peilikuvaksi. Nurjia kerroksia ei ole merkitty kaavioihin.

Lisäohje kaavioihin 2 ja 3
Kaavioissa on vain huivin oikea puolisko keskisilmukkaan asti. Neulo silmukat merkittyyn ruutuun asti, toista ruudun sisässä olevaa mallikertaa, kunnes tulet lähelle huivin keskikohtaa, neulo loput silmukat ja neulo toinen puoli peilikuvana. Toista kaavion 2 kerroksia, kunnes huivi on halutun kokoinen ja siirry kaavioon 3. (Voit siirtyä kaavioon 3 myös kaavion 2 puolessavälissä 10. krs jälkeen).

Viimeistely

Pujottele pitkä puuvillalanka huivin reunojen reikärivin ja "hulpioreunan" kuvioiden kärjissä olevien reikien läpi. Jätä puuvillalanka niin suureksi renkaaksi, että se varmasti riittää pingotetun huivin ympäri. Kostuta/liota/tee hoitoainekäsittely tarvittaessa materiaalin mukaan ja kuivaa hyvin rullaamalla huivi pyyhkeen sisään.

Pingota huivi nuppineulojen avulla esim. patjalle tai isolle matolle: kiinnitä nuppineulat hyvin tukevasti huivin teräviin kärkiin (apulanka nuppineulan ulkopuolelle), vedä apulanka kireälle kolmion alimmasta kärjestä ja muotoile huivi oikean malliseksi. Kiinnitä nuppineuloilla sieltä täältä, jotta muoto varmasti pysyy oikeana. Anna kuivua hyvin.

Kun huivi on kuiva, poista neulat (viimeistä myöden) ja päättele langanpäät.

Kaaviot

Kaaviossa toistettava alue on rajattu paksulla viivalla.

Kaavio1

Kaavio 2

Kaavio 3

Merkkien selitykset

 

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Sari Åström

Tämä ohje on alunperin julkaistu Sarin blogissa 3.8.2006.

Lisää Sarista

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.