ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Sateenkaarisukat

 

Värjäsin sukkalankoja ja halusin kokeilla värjättyihin lankoihin jotain tavallisesta poikkeavaa helppoa ohjetta. Paksulle sukkalangalle en kuitenkaan löytänyt montaa ohjetta, joten tein sellaisen itse. Feather and fan -pitsikuvio tuntui sopivan sateenkaarivärjättyyn lankaan ja halusin kokeilla myös kärjestä aloittamista. Kärjestä aloitettaessa on sekin etu, että sukkien pituus on helpompi mitoittaa lankamäärän mukaan kuin varresta aloitettaessa, varsinkin kun kyseessä on itsevärjätty lanka eikä samaa väriä löydy lisää.

Lanka ja langan menekki

Jämsän huopatehtaan Retu-sukkalanka (60% villaa, 20% polyamidia, 20% polyesteria), 100g, itse karamelliväreillä värjätty

Korvaavaksi langaksi sopii esim. Novitan 7 veljestä.

Neuletiheys

Sileää oikeaa 19 ja 30 krs = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kengännumero 35/36 - 37/38 - 39/40 - 41/42

Mallineule

Ks. kaavio ohjeen lopusta

Ohje

Kärki ja jalkaterä

Vinkki: Voit katsoa apua Ullan 03/05 Sukan neulominen kärjestä ylöspäin -ohjeesta.

Luo sukkapuikoille 6 s. Neulo 1 krs oikein. Käännä työ ylösalaisin ja poimi luomisreunasta 5 s toiselle puikolle. Jaa silmukat neljälle puikolle neulomalla puikoille 3 s. Viimeiselle puikolle jää 2 s, joista viimeinen neulotaan etureunastaan ja takareunastaan oikein. Nyt kaikilla puikoilla on 3 s. Tässä sukassa aloituskohta jää sivuun, merkitse aloituskohta.

Lisää silmukoita kärjessä 1. ja 3. puikon alussa neulomalla puikon 2. silmukka etureunastaan ja takareunastaan oikein sekä 2. ja 4. puikon lopussa neulomalla toiseksi viimeinen silmukka etureunastaan ja takareunastaan oikein. Jatka lisäyksiä joka krs, kunnes puikolla on 7 s ja työssä on yhteensä 28 s. Jatka lisäyksiä joka 2. krs, kunnes työssä on 36 - 40 - 44 - 48 s.

Neulo seuraavalla kerroksella 1. ja 2. puikolla sileää oikeaa ja aloita 3. ja 4. puikolla kuvioneule. Aloituskohta ja mallikerta löytyvät koon mukaan kaaviosta. Perusmallikerrassa on 18 s, mutta koon mukaan reunoihin on lisätty silmukoita. Neulo kuvioneuletta piirroksen mukaan, kunnes sukka on tarpeeksi pitkä (tiimalasikantapää on aika lyhyt, joten sukka saa yltää melko pitkälle, tavalliseen kantapäähän verratessa kantalapun reunaan asti).

Kantapää ja varsi

Vinkki: Voit katsoa apua Ullan 01/04 tiimalasikantapään ohjeesta. Sukkien kantapää poikkeaa hieman Ullan ohjeen kantapäästä, mutta voit neuloa kantapään kummalla tavalla tahansa.

Kun sukka on tarpeeksi pitkä, aloita kantapää 1. ja 2. puikon silmukoilla. Neulo 1. ja 2. puikon silmukat normaalisti. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta puikolle ja kiristä lanka. Neulo loput silmukat normaalisti ja käännä työ sekä nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja kiristä lanka. Jatka samalla tavalla, kunnes keskellä on 4 - 6 - 6 - 6 s ja sivuissa 7 - 7 - 8 - 10 s. Aloita neulomaan nostettuja silmukoita takaisin työhön samalla kerroksella, jolla nostit oikeassa reunassa viimeisen silmukan. Vasemmasta reunasta neulotaan nyt ensimmäinen nostettu silmukka ja käännetään työ. Neulo työssä olevat silmukat ja kerroksen lopussa yksi nostettu silmukka takaisin työhön. Jatka näin, kunnes kaikki silmukat ovat taas mukana.

Kun kantapää on valmis, jatka kuvioneuletta siltä kerrokselta, mihin sukan etuosan jäi ennen kantapään aloittamista. Aloita kuvioneule myös takaosan silmukoilla eli 1. ja 2. puikolla samalta kerrokselta kuin mihin etuosa jäi. Neulo varsi niin pitkäksi kuin haluat. Lopeta kuvioneule neulomalla kerros nurin ja kerros oikein ja päättele tämän jälkeen silmukat löyhästi.

Viimeistely

Päättele langanpätkät.

Kaavio

 

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.