ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Solmittava bolero

 

Pienille kouluikäisille tytöille on mielestäni tosi vähän neuleohjeita. Novitankin ohjeissa nuorisoliitteen pienin koko on S ja se on vielä liian iso 130-senttiselle tytölle. Tähän tympääntyneenä ajattelin, että kehitän ohjeen itse. Malliksi otin tytön paidan ja piirsin ensin vähän kaavaa, jonka mukaan neuloin ja samalla kirjoittelin silmukoiden määriä ylös. Jos jonkun muunkin tokaluokkalaisen tytön mieli tekee tämän syksyn hittiä neulottua boleroa, niin tässä yksi ohje.

Langaksi valitsin puuvilla-akryylin, joka ei ainakaan kutise eikä ole liian kuuma, jotta lapsi jaksaa keskittyä koulutunneilla opiskeluun.

Lanka ja langan menekki

4 x 50 g monikirjavaa Schachermayr Punto -lankaa, 55 % puuvillaa, 45 % akryyliä

Neuletiheys

Tiheys 20 s = 10 cm

Puikot

Puikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku reunan viimeistelyyn, koko 3 tai 3,5 mm

Koko

N. 134 cm

 

Ohje

Takakappale

Luo 72 silmukkaa ja neulo sileää neuletta (= neulo silmukat oikealla oikein ja nurjalla nurin). Kun kappaleen korkeus on 15 cm, päätä molemmissa reunoissa joka 2. kerroksella ensin 1 x 3 s, sitten 1 x 2 s ja lopuksi 1 x 1 s kädenteitä varten. Jäljellä on 60 s.

Kun kädentien korkeus on 16,5 cm, päättele keskimmäiset 26 s pääntietä varten ja neulo ensin pääntien toinen puoli. Päättele samalla pääntien reunassa 1 x 2 s. Kun kädentien korkeus on 18 cm, päätä loput eli olan 15 s kerralla tai jätä silmukat odottamaan. Neulo pääntien toinen puoli vastaavasti.

Vasen etukappale

Luo 72 silmukkaa ja neulo sileää neuletta 6 kerrosta. Aloita etureunan ylivetokavennukset (= nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 s oikein ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun yli) joka toisella kerroksella: kavenna ensin 10 s, sitten 3 x 3 s, 3 x 4 s, ja vielä 1 x 5 s.  Jatka vielä etureunassa ylivetokavennuksia ja kavenna 15 silmukkaa joka 4. kerroksella kahden silmukan päästä reunasta.

Kun kappaleen korkeus on 15 cm, aloita kädentien kavennukset samoin kuin takakappaleessa. Kun kädentien korkeus on 18 cm, päätä loput olan 15 s kerralla tai neulo ne yhteen takakappaleen silmukoiden kanssa.

Neulo oikea etukappale vasemman etukappaleen peilikuvaksi. Käytä etureunan 15 silmukan kavennuksissa 2 oikein yhteen -kavennusta.

Hihat

Luo 48 silmukkaa ja neulo ensimmäinen (nurjan puolen) kerros oikeaa ja aloita sitten sileä neule. Kun hihan pituus on 20 cm, aloita hihan levennykset ja lisää molemmissa reunoissa 8 x 1 s  2 cm välein. Työssä on nyt 64 silmukkaa.

Kun hihan korkeus on 37,5 cm, aloita hihapyöriön kavennukset seuraavasti: kavenna ensin 2 x 4 s ja sitten  6 x 2 s joka toisella kerroksella, neulo 4 krs ja kavenna vielä 3 x 2 s 4 krs välein. Kun hihapyöriön korkeus on 9,5 cm, päätä loput 12 s kerralla.

Viimeistely

Ompele olkasaumat tai neulo ja päättele ne yhteen oikeat puolet vastakkain. Ompele hihat miehustaan ja ompele vielä sivusaumat. Virkkaa reunaan kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita. Jätä ensimmäisellä virkkauskerroksella neuleesta joka kolmas silmukka väliin, niin reuna napakoituu.  Virkkaa vielä toinen kerros kiinteitä silmukoita.

 

Ohje ja kuvat:
Maikki

Lisää Maikista

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huiv
i

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.