ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Helmeilevät vinoruudut

 

Jos et ole aiemmin neulonut helmiä, näistä lapasista on helppo aloittaa. Lapaset neulotaan tavalliseen tapaan, varteen tulee resoria, peukaloa varten tehdään peukalokiila ja kärkeen tulee nauhakavennus. Lapasten erikoisuus on pätkävärjätyn langan lisäksi kämmenselässä oikeista ja nurjista silmukoista muodostuva kuvio, jota korostetaan helmillä.

Lanka ja langan menekki

Varaston aarteista löytynyt itse värjätty villalanka 50 g. Jos haluat pidemmän resorin, varaa enemmän lankaa. Mallilapasessa värjätty jämälanka ei ihan riittänyt lapasiin, joten resori piti tehdä eri värillä. Tämä ohje on kuitenkin kirjoitettu yhdelle langalle.
Korvaavaksi langaksi käy tiheyteen sopiva ohut pätkävärjätty lanka, esimerkiksi Opalilta, Regialta ja monelta muulta valmistajalta löytyy sellaisia.

Neuletiheys

Sileää oikeaa 30 s ja 45 krs = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Langan väriin sopivia lasihelmiä kokoa 9/o 104 kpl (n. 2 g) tai kokoa 8/o 104 kpl (n. 3 g)
(Mallilapasessa on käytetty 10/o koon helmiä, jotka ovat hieman liian pieniä lankaan.)

Koko

Koko naisen XS/S – M/L
Kämmenen ympärys peukalon yläpuolelta 18 - 19 - 20 cm.

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopusta

 

Ohje

Ranne ja peukalokiila

Pujota lankaan 52 helmeä. Luo 52 – 60 s ja jaa ne puikoille. Siirrä helmiä langalla eteenpäin, kunnes pääset kuviokohtaan asti. Neulo 2o 2n resoria 6 cm.

Neulo resorin jälkeen 2 krs oikein ja aloita peukalokiila kolmannella kerroksella.

Neulo resorin jälkeen 2 krs oikein ja aloita peukalokiila kolmannella kerroksella. Peukalokiila tulee vasemman käden lapasessa 2. puikon loppuun ja oikean käden lapasessa 3. puikon alkuun. Neulo vasemman käden lapasessa silmukat oikein, kunnes 2. puikon lopussa on 3 s jäljellä tai neulo oikean käden lapasessa silmukat oikein, kunnes olet neulonut 3 s 3. puikon alusta. Aloita peukalokiila lisäämällä yksi silmukka (tee langankierto ja neulo se seuraavalla kerroksella kiertäen, ettei työhön tule reikää). Neulo kerroksen loput silmukat oikein. Tee lisäykset jatkossa joka 3. krs peukalokiilan reunoissa, kunnes peukalokiilassa on 11 – 13 s eli 6 – 7 lisäystä (katso kuvasta)

Aloita peukalokiila lisäämällä yksi silmukka (tee langankierto ja neulo se seuraavalla kerroksella kiertäen, ettei työhön tule reikää). Tee lisäykset jatkossa joka 3. krs peukalokiilan reunoissa, kunnes peukalokiilassa on 11 - 13 s eli lisäyksiä on tehty 6 - 7 (ks. peukalokiilan kaavio).

Neulo viimeisten lisäysten jälkeen 2 krs. Neulo peukalokiilan silmukat eri langalle. Neulo seuraavalla kerroksella peukalokiilan silmukoita yhteen niin, että niistä jää 4 - 5 silmukkaa. Neulo seuraava kerros normaalisti ja kavenna sen jälkeen peukalokiilan ylimääräiset silmukat pikkuhiljaa pois.

Aloita helmikuvio samalla, kun teet peukalokiilaa.

Kämmenselkä ja kärki

Kun olet neulonut 10 - 16 krs oikein resorin jälkeen, aloita kuvio kämmenselässä kuvan mukaan.

Neulo kämmenselän puikoilla 2 - 4 s oikein, neulo kuvion mukaan 22 s ja neulo 2 - 4 s oikein.

Helmet liitetään mukaan neuleeseen tuomalla helmi langalla työn eteen kuviossa olevien kahden nurjan silmukan väliin, jolloin helmi jää nurjien silmukoiden väliseen lankalenkkiin työn oikealle puolelle.

Neulo, kunnes lapanen on tarpeeksi pitkä (pikkurilli peittyy) ja aloita kärkikavennukset. Tee kärkikavennukset ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa sekä toisen ja neljännen puikon lopussa yhden silmukan päässä reunasta.

Neulo ensimmäisen puikon alussa 1 s, nosta kaksi seuraavaa silmukkaa  ja neulo nostetut silmukat yhteen (kavennus kääntyy vasemmalle, voit tehdä myös ylivetokavennuksen). Neulo puikon loput silmukat oikein.

Neulo toisen puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Tee kolmannen puikon alussa samanlainen kavennus kuin ensimmäisen puikon alussa ja neljännen puikon lopussa samanlainen kavennus kuin toisen puikon lopussa.

Jatka kavennuksia joka kerroksella, kunnes jäljellä on yhteensä 8 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä muut sen yli. Päättele lanka.

Peukalo

Poimi peukalon eri langalta alapuolelta 11 - 13 s ja  yläpuolelta 5 - 6 s. Poimi reunojen väleistä silmukoita, kunnes peukalossa on 18 - 21 s. Jaa silmukat puikoille ja neulo pyörönä, kunnes peukalo peittyy. Kavenna neulomalla jokaisen puikon lopussa 2 s yhteen joka kerroksella, kunnes jäljellä on 6 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä muut silmukat sen yli. Päättele lanka.

Viimeistely

Tarkista, että kaikki helmet ovat näkyvissä työn oikealla puolen. Jos helmiä on jäänyt nurjalle puolelle, käännä ne näkyviin lankaa pitkin. Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Jos helmien pujottaminen lankaan ei onnistu neulan avulla (lanka ei mene neulaan tai helmet eivät mene neulasta läpi), voit tehdä itse pujotusneulan ohuesta rautalangan pätkästä. Taita rautalanka kahtia siten, että langanpää jää lenkin väliin ja pujota helmet rautalankaan ja sitä pitkin lankaan. Helmitöissä käytettävät pujotusneulat, koruvaijeri ja ohut metallilanka sopivat myös avuksi.

 

Kaavio

Helmikuvio

Peukalokiila

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.