Ulla 02/18

Sydämellinen sukkakirja

Sydämellinen sukkakirja on Merja Ojanperän kolmas sukkakirja, ja se keskittyy edellisten kirjojen tapaan naisten kirjo- ja pitsineulesukkiin. Kirjassa on kaksikymmentä ohjetta. Suurin osa kirjan ohjeista on paksulle tai keskipaksulle langalle suunniteltuja, mutta mukana on myös muutama ohuelle sukkalangalle tarkoitettu ohje, mukaan lukien ehdoton suosikkini kirjan ohjeista ”Queen of everything” -sukat.

Kirjan sukat neulotaan pääasiassa varresta varpaisiin lappukantapään ja kiilakavennusten kanssa. Palmikoiden ja pitsien yhdistelmät ovat japanilaistyylisiä ja paikoitellen hyvin runsaita ja levottomia. Useista suomalaisista sukkakirjoista poiketen kirjaan ei ole sisällytetty ohjeita siitä, kuinka oikeat ja nurjat silmukat neulotaan. Teoriaosa esittelee kirjassa käytetyt lyhenteet kattavasti ja jaottelee yleisimmät saatavilla olevat sukkalangat ohuisiin, keskipaksuihin ja paksuihin sukkalankoihin. Tosin varsinkin keskipaksujen lankojen juoksevuuden hajonta on runsasta.

Kaaviot ovat hyvin piirrettyjä ja niitä on runsaasti. Osa kaavioista on niin isoja että ne on jaettu useammalle sivulle ja osa on painettu poikittain, jolloin kirjaa joutuu pyörittelemään, eikä sen käyttäminen lukutuen kanssa ole yksinkertaista. Kaavioissa käytetyt merkit on avattu jokaisessa ohjeessa erikseen.

Kokoja on pääasiallisesti annettu vain yksi, eikä mukana ole ohjeita, kuinka sukkia voisi suurentaa tai pienentää neulojan jalkaan sopiviksi. Polvisukkien pohkeen ympärys on kerrottu muodossa ”sopii parhaiten xx cm”.

Kirja soveltuu neulojalle, joka on tottunut neulomaan kirjoneuleita, pitsiä tai palmikoita, tai vaihtoehtoisesti lyhyemmän aikaa neuloneelle henkilölle, jolla on äärettömän hyvät hermot ja kiinnostusta oppia uutta.

Paksupohkeisena ja leveäjalkaisena olisin kaivannut kirjaan useampia kokovaihtoehtoja ainakin polvisukkiin ja kirjoneulesukkiin. Teoriaosuudessa kerrotaan lyhyesti, että vaihtamalla langan paksuutta voi vaikuttaa myös sukan kokoon.

Tiedot

Merja Ojanperä: Sydämellinen sukkakirja
Moreeni, 2018
ISBN 987-951-1-32115-6

Teksti

Nele

Lisää Nelestä

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.