Ulla 02/18

Puikkomaisterin sukkasirkus

Puikkomaisterin sukkasirkus -neuleohjekirjan kansikuvaKun kuulin ensimmäistä kertaa Puikkomaisterin sukkasirkuksesta, totesin, että haluan kirjan ehdottomasti käsiini. Kun sitten tarjoutui mahdollisuus arvostella kirja Ullaan, hypin riemusta. Saisin kirjan käsiini ennen joulupukin tuloa. Odotukset kirjaa kohtaan olivat siis todella korkealla.

Kun posti sitten toi kirjan, revin paketin auki saman tien ja otin ensimaistiaiset kirjasta heti. Viiden minuutin selailun perusteella saatoin vain harmitella, ettei vuorokaudessa ole kuin 24 tuntia, enkä millään voinut aloittaa kaikkien sukkien neulomista heti. Syvempi tutustuminen kirjaan ei muuttanut ensivaikutelmaa.

Puikkomaisterin sukkasirkus on nimensä mukaisesti sukkakirja. Sen ohjeet ovat monelta osin oivaltavia ja osa sukista on rakenteeltaan hyvinkin oivaltavia, mutta mukaan mahtuu myös perinteiset pitsi- ja palmikkosukat. Monessa sukkamallissa on hyödynnetty jälkikäteen tehtävää kantapäätä.

Kirjan ohjeissa neulotaan sukkia sekä kärjestä että varresta alkaen. Lisäksi sukkia aloitetaan myös hieman erikoisemmilla tavoilla, kuten neulomalla ensimmäiseksi jalkapöydän päällisosa. Jokaisen ohjeen alussa on lyhyt kuvaus sukan rakenteesta, ja jokaiseen sukkaan liittyy tarina sirkuksen jäsenestä. Ohjeet itsessään ovat selkeitä ja niitä on helppo seurata.

Kokovaihtoehtojen määrä riippuu täysin sukkamallista, mutta useimmista löytyy ainakin muutama naisten koko. Kaikki sukkakirjan sukat on neulottu ohuesta sukkalangasta (350-400 m/100 g).

Sukkasirkus on selvästi suunnattu jo jonkin verran neuloneille sukkafriikeille, joita kiinnostaa leikitellä sukan rakenteella. Vasta-alkajalle kirjan ohjeet saattavat olla turhan haastavia, mutta kaikkiin tekniikoihin löytyy hyvät ohjeet kirjan ensimmäisten sivujen ohjelinkeistä. Osa tekniikoiden oivalluksista aukeaa kuitenkin varmasti paremmin, jos sukan perusrakenne on jo hallussa. Mutta toisaalta - tarvitseeko kaikkien aloittaakaan sukkien neulomista sileistä paksulankasukista?

Tiedot

Tiina Kaarela: Puikkomaisterin sukkasirkus
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2018
ISBN: 978-951-1-32106-4

Teksti

Minna Ranta

Lisää Minnasta

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.