Ulla 02/18

Kustomoitu koukku. Viritetty virkkauskirja.

Kustomoitu koukku sisältää 24 uudenlaista virkkausohjetta, joista suurin osa on nauhamaisia pitsejä. Ei kuitenkaan mitään perinteisiä pitsejä vaan uudenlaisia kuvioita kuten pusuhuulia, pääkalloja ja jäätelötuutteja. Esipuheen mukaan kirja on suunnattu "fiftareille, rokkareille, autoilun harrastajille, prätkämimmeille, ikuisille anarkisteille ja vanhan liiton hevareille sekä niille karvaisille rekkamiehille, jotka ovat tähän asti kehdanneet virkata vain salaa". Tähän voisi lisätä, että kirja on myös niille, jotka haluavat virkata jotain erilaista eivätkä pelkää haasteita.

Jokainen kirjan ohje selitetään sekä sanallisesti että kaaviolla ja mukana on myös iso valokuva. Kaikki lyhenteet ja symbolit selitetään kirjan alussa sanallisesti, mutta niiden ymmärtäminen vaatii jonkin verran virkkauskokemusta, tämä ei ole aivan aloittelijan kirja. Ohjeet on järjestetty helpoimmasta vaikeimpaan ja ohjeiden yhteydessä kerrotaan vaikeusaste. Kirjan lopussa annetaan lisäksi muutamia vinkkejä siitä, mihin yksittäisiä kuvioita ja kokonaisia pitsejä voi käyttää.

Kirja on ulkonäöltään selkeä ja ohjeiden kirjasin on helppolukuinen. Ohjekaaviot ovat isoja ja melko selkeitä, tosin käsin piirrettyjä. Ehkä malleista johtuen kaaviot eivät ole aivan perinteisiä ja niiden lukemiseen joutuu totuttelemaan, mutta pienen harjoittelun jälkeen ne aukeavat. Ohjeissa käytetään ohuehkoa lankaa ja 2 mm virkkuukoukkua, mutta koska kyseessä on yksittäisiä kuvioita ja nauhamaisia pitsejä, voi langan paksuutta vaihtaa oman maun mukaan.

Koevirkkasin kirjasta kaksi ohjetta, ensimmäisenä olevan eli teoriassa helpoimman anarkistipitsin ja aivan viimeisestä eli vaikeimmasta ruusunauhasta yhden kukkasen. Molemmissa yritin ensin sanallisella ohjeella ja päädyin sitten kuitenkin käyttämään kaaviota. Anarkistipitsin kaaviosta on ikävästi jäänyt yksi poikkiviiva pois, mutta sen puuttuminen on aika ilmeistä eikä siitä aiheutunut ongelmia. Sen sijaan muuten en saanut pitsiäni käyttäytymään, se alkoi näyttää käyttökelpoiselta vasta, kun vähän sovelsin ja vielä pingotusvaiheessa vähän venyttelin sieltä täältä. Voi olla, etten kuitenkaan osannut lukea kaaviota aivan oikein. Ruusun kanssa ärräpäitä aiheuttivat mustien kerrosten kiinteiden silmukoiden sijoittelu sekä korkeiden ja matalien pylväiden vaihtelu punaisilla kerroksilla, mutta ensimmäisen ongelman selätin yrityksellä ja erehdyksellä ja toisen ratkaisi kaavion seuraamiseen siirtyminen. Kolmannella yrittämällä ruusu onnistui ja näyttääkin aika lailla samalta kuin kirjan valokuvassa. Kuvion voisi käyttää sellaisenaan vaikka aplikaationa.

Pitsi on virkattu vasemmalta oikealle, vasemmanpuoleisin kuvio on ensimmäinen yritelmä.

Kustomoitu koukku on mielenkiintoinen tuttavuus. En ehkä ole aivan kirjan kohderyhmää, koska minulla ei ole käyttöä tällaisille pitseille, kun oma tyylini on aika erilainen, mutta saatan virkata kirjasta vielä muutakin ihan vain itseäni haastaakseni. Tai ehkä joskus vielä tulee käyttöä kirsikkaparille (korttiin?) tai pääkallolle, eihän sitä tiedä.

Tiedot

Marjukka Vuorisalo: Kustomoitu koukku. Viritetty virkkauskirja.
Alfamer/Karisto Oy, 2018
ISBN 978-952-472-284-1

Teksti

Mari V.

Lisää Marista

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.