Ulla 02/18

Neulevärityskirja

Sanna Vatasen Bää! Neulo & kirjo kuvioita jatkaa viime syksyn Bää! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta viitoittamalla tiellä kotimaisten lammasrotujen ylistämistä ja esittelyä. Vatanen myös lanseeraa termin ”väritysneule" ja sitä tosiaan kirjan kirjotut kuviot ovat. Kirjassa on ohjeita perinteisiin kirjoneuleisiin, sekä muutamia mosaiikkineuleita, joissa monivärinen neulepinta syntyy nostettujen silmukoiden avulla. Kaksi-kolmivärinen kirjoneule tai yksivärinen pintaneule toimii pohjana väritysneuleelle, jossa vaalealle pohjalle kirjotaan ohuemmalla, värikkäällä langalla päälle, kuten värittäisit värityskirjaan.

Kirjan ohjeet ovat neulottuja asusteita: sukkia, lapasia, pipoja ja kaulureita. Sukat neulotaan pääasiassa jalkapöydältä aloitettavana putkena, johon tehdään yksivärinen kantapää ja kärki neulotaan jälkikäteen, mikä mahdollistaa kirjomisen perinteistä sukkatekniikkaa paremmin. Kirjo- ja mosaiikkineuleissa on selkeät kaaviot, mutta ne on sijoitettu kirjan loppuun, ohjeista erilleen, mikä luonnollisesti vaatii hyppimistä sivulta toiselle. Joidenkin mallien yhteydessä on ruutupaperipiirroksia mallineuleesta, joita voi osin neulomisessa hyödyntää. Lankoina on käytetty kotimaisia rotujamme. Ohjeissa tosin ei mainita nimeltä, mitä lankaa mihinkin on käytetty, vaan sanotaan, että langan tulee olla tälle puikolle sopivaa kainuunharmasta. Kirjan lopussa on luettelo käytetyistä langoista, ja kunkin langan kohdalla kerrotaan mihin työhön sitä on käytetty.

Kirjassa on lyhyesti esitelty kirjomista neulepinnalle, mutta varsinaista tekniikkaosiota kirjassa ei ole. Muutoinkin kirja olettaa tekijän hallitsevan perustaidot ja -tiedot neulomisesta ja neuletyön käsittelystä.

Sami Repo on ottanut kirjan upeat kuvat, joissa lampaat ja neuleet ovat etusijalla. Kuvat ovat hyvin sijoitettuja ja ne näyttävät ohjeen neuleesta sen tärkeimmän, jolloin ohjeen seuraaminen helpottuu. Kuvat ovat pääasiallisesti värikuvia, mutta mukana on joitain mustavalkoisia kuvia, joissa neule on yleensä mallin päällä.

Koska olen viettänyt sunnuntaini suomenlampaita keritsien ja silitellen, niin että käteni tuoksuvat edelleen lanoliinille ja lampaalle, voisin sanoa että Bää! on loistava teos kotimaisen villan tunnusta nauttiville neulojille, jotka haluavat luonnonvärisiin neuleisiinsa väriä ja omaleimaisuutta. Kirja sopii myös niille, jotka haluavat saada pienet värjäyskokeilulankansa arvoiseensa seuraan. Kirja olettaa neulojan hallitsevan kaikki perustaidot, joten vähemmän neuloneelle se toiminee lähinnä inspiraation lähteenä. Mistä niitä lisätunteja vuorokauteen taas saikaan hankittua?

Tiedot

Sanna Vatanen ja Sami Repo: Bää! Neulo & kirjo kuvioita
Moreeni, 2018
ISBN 978-951-133-306-84

Teksti

Nele

Lisää Nelestä

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.