Ulla 02/18

Enemmän kuin pelkkiä kesäneuleita

Saara Toikan Kesäneuleita-kirja julkaistiin keväällä 2018, ajankohtana, joka tarkoitti ettemme valitettavasti pystyneet arvostelemaan sitä vuoden ensimmäiseen numeroon. Mietin hetken, että onkohan kesäneuleita nimensä mukaan sisältävän kirjan arvostelussa mitään järkeä näin syksyllä, mutta totesin haluavani antaa kirjalle mahdollisuuden aiempaan vuodenaikaan viittaavasta nimestä huolimatta.

Kun sain kirjan käsiini, olin onnellinen, että olin päättänyt arvioida sen, vaikka julkaisusta olikin kulunut hieman aikaa. Koska vuoden kesä oli niin lämmin, neuloin sen aikana todella vähän. Jo ensivilaukselta huomasin, että kirja kestää arvioinnin myös näin lauhassa syyssäässä. Kirjan ohjeet vaikuttavat minusta soveltuvan erityisesti perinteiseen suomalaiseen sään puolesta vaihtelevaan kesäpäivään, varsinkin jos ne neuloo kirjassa suositelluista langoista, joiden joukossa on paljon puuvillaa ja sitä sisältäviä sekoitteita. Lisäksi kirjan malleissa on käytetty paljon ilmavia pintaneuleita, jotka osaltaan auttavat tekemään vaatteista ilmavia ja mukavia päällä sekä lämpimässä että vähän viileämmässä säässä.

Vaikka kirjan malleissa on huomattavissa se, että ne on tarkoitettu lämpöisiin vuodenaikoihin, uskoisin niiden soveltuvan myös viileämpiin hetkiin esimerkiksi vaihtamalla neuleiden materiaaleja puuvillasta vaikkapa villaan. Toikka mainitseekin tästä kirjan alkuosassa ja olen itse katsonut montaa ohjetta sillä silmällä, varsinkin nyt, kun sään viiletessä kaipaa aamuisin ja iltaisin päälleen jotain vähän lämpöisempää, mutta päivisin on vielä varsin lämmintä.

Kirja saa itseltäni plussapisteitä myös sen monipuolisuudesta, varsinkin kun ottaa huomioon, että kirjassa on virkattuja ja neulottuja ohjeita, sekä muutama sellainenkin, jossa sekoitetaan näitä tekniikoita. Lisäksi tykkään kirjan alussa ja lopussa olevista osioita, jossa käsitellään muun muassa langan korvaamista toisella, neuleiden viimeistelyä ja valmiiden neuleiden hoitoa. Olen kohtalaisen kokenut neuloja, mutta koen näistä olevan hyötyä itsellenikin, sillä välillä on kiva lukea muiden mielipiteitä aiheesta.

Mitä kuvitukseen tulee, kirjassa on sekä piirros- että valokuvia, jotka yhdessä auttavat käsittämään hyvin millaista projektia on aloittamassa ja miltä se todennäköisesti näyttää valmiina.

Mielestäni ansaitsee paikkansa neulojan kirjahyllyssä, eikä kirjan nimen pidä antaa epäillä sen käyttökelpoisuutta syyskuun alun ja seuraavan toukokuun lopun välillä.

Tiedot

Saara Toikka: Kesäneuleita
Moreeni, 2018
ISBN: 9789511321071

Teksti

Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.