Ulla 02/18

Kirjoneuleilottelua lapsille

Joridin neuleita lapsille -kirjan kansi.Jorid Linvikillä on ainakin minun päässäni jonkinlaisen neulelegendan asema. Hänen suunnittelemansa kissalapaset olivat ensimmäinen sähköisenä ostamani ohje yhdeksän vuotta sitten ja lapaset ovat jo moneen kertaan paikatut ja edelleen rakkaat. Niinpä olen hyvin iloinen, että näitä iloisen kekselijäitä kirjoneuleohjeita on nyt myös suomennettu. Viime vuonna ovat ilmestyneet Linvikin Suuri sukkakirja ja Suuri lapaskirja, jonka kannessa komeilevat mm. juuri ne yllä mainitsemani kissalapaset. Tämän vuoden uutuus on Joridin neuleita lapsille, joka jatkaa kirjoneulekavalkadia kuva-aiheiden ja kokojen osalta perheen pienimmille skaalattuna.

Joridin neuleita lapsille -kirjan ohjeissa on useita söpöjä eläinaiheita, työkoneita ja poneja, sekä perinteisempiä pilkku- ja raitakuvioita. Jokaista teemaa on varioitu lapasiksi, sukiksi ja pipoksi. Kokoja ohjeissa on yksi tai kaksi, mutta eri kokoja on ohjeistettu tekemään myös langan paksuutta ja neuletiheyttä muuttamalla. Koot ovat tyypillisesti 1-2 vuotta, 3-5 vuotta ja 6-8 vuotta ja valmiiden neuleiden mitat ja lankasuositukset on koottu taulukoihin valinnan helpottamiseksi. "Vauvalanka", "ohut lanka" ja "paksu lanka" on eritelty neuletiheyden mukaan. Ohjeiden langat ovat norjalaisia merkkejä, joita on saatavilla myös Suomesta.

Muutaman sivun tekniikkaosiossa esitellään lyhyesti kantapään ja peukalon neulominen, silmukointi ja muutamia koristeluvaihtoehtoja. Yksityiskohtaista ohjeistusta kirjoneuleen neulomiseen kirjassa ei ole, vaan tärkeät asiat, kuten lankojen järjestyksen merkitys ja langanjuoksujen sitominen vain mainitaan lyhyesti.

Hämmentävää kirjassa on, että ohjeiden yhteydessä on yksiväriset mallikuvat, joihin tekisi mieli mallata tekeillä olevaa neuletta koon arvioimiseksi, mutta jotka eivät kuitenkaan edusta mitoiltaan mitään kaaviossa annettua kokoa. Samoin kirjan lopussa on lasten käsien ääriviivoja, joiden pitäisi varmaan helpottaa oikean koon arvioimista, mutta nekin vaikuttavat olevan liian suuria. Lieneekö taitossa käynyt tässä kohtaa pieni erhe.

Testiryhmän kaksivuotias jäsen osoitti kannesta ensimmäisenä ponipipon ja päätyi sitten ponnekkaasti vaatimaan itselleen traktorisukkia. Ei kai sitten muu auta kuin luoda silmukat.

Tiedot

Jorid Linvik: Joridin neuleita lapsille
Suomentaja: Kaija Koirikivi
Sitruuna Kustannus Oy, 2018
ISBN: 978-952-5701-80-7

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.