Ulla 02/18

Kanadalaisparin kuvioita

Neuleohjekirjan kansikuvaVälillä kirjoneulekärpänen pääsee puraisemaan neulojaa. Siltä ei voi suojautua, mutta apua löytyy muun muassa kirjoneulemallikirjoista. Usein kuviot toistavat perinteistä kaavaa, mutta Kirjoneuleen uudet kuviot tarjoaa hieman tavanomaisesta poikkeavia malleja.

Kirja on kanadalaisparin, Andrea ja Sean Rangelin käsialaa. Sean on suunnitellut ruutupiirrokset ja Andrea toteuttanut ne neulepintoina. Lopputulos on graafinen, leikkisä ja monipuolinen.

Kansien välistä löytyy peräti 200 kirjoneulemallia, joista voisi kuvitella jokaisen löytävän mieluisensa kuvion. Osa toki vaikuttaa hieman väkisin väännetyiltä. Esimerkiksi mallit Kakkivat possut ja Zombie kuulostavat hauskoilta, mutta visuaalisesti ne eivät ehkä ole kirjan parasta antia. Pääosin kuviot kuitenkin miellyttävät omaa, kranttua kirjoneulemakuani. Aion kokeilla ainakin kirjasta löytyviä kahta erilaista lammaskuviota. Myös monet graafisemmat ja geometrisemmat kuviot ovat inspiroivia.

Kirjassa kerrotaan Seanin suunnittelun lähtökohtana olevan taiteen ja luovan mielikuvituksen. Muutama malli on nimetty esimerkiksi Escherin mukaan, kuten Escherin lepakot ja Escherin kalat.

Mallitilkut ovat suurimmaksi osaksi selkeitä, mutta kirjan lopussa olevat tummilla sävyillä neulotut tilkut eivät ainakaan syysillan hämärässä lukiessa erotu edukseen.

Kirjasta löytyy myös piirroskuvin varustetut ohjeet kirjoneuleiden vaatimiin tekniikoihin aina saumanvaroja ja neuleen leikkaamista myöten. Lopussa lukijalle tarjotaan vielä muutama valmis ohje, joissa kirjoneulekuvioita on hyödynnetty.

Mallineulekirjojen ongelma on usein niiden samankaltaisuus. Kirjoneuleen uudet kuviot on tässä kategoriassa virkistävä poikkeus.

Tiedot

Andrea Rangel: Kirjoneuleen uudet kuviot — 200 modernia kirjoneulemallia
Suomentaja: Sanna Immanen
Kustannusosakeyhtiö Otava, 2018
ISBN: 978-951-1-31517-9

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.