Ulla 02/18

Lumoavat neulehuivit

Lumoavat neulehuivit by woolenberry on suomalaisen suunnittelijan, Janina Kallion (tunnetaan sosiaalisessa mediassa myös Woolenberrynä) ensimmäinen suomeksi julkaistu neulekirja ja se sisältää 15 neulehuivia, jotka on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Kirjan ohjeet on aiemmin julkaistu englanniksi. Kallio on julkaissut Ravelryssä noin 70 huivimallia ja yksittäisiä muita ohjeita. Hän työllistää itsensä neulesuunnittelijana.

Huivit muodostuvat pääosin aina oikein -neuleesta ja erilaisista pitseistä. Kirjan kaikki pitsit ovat kirjoitettu rivi riviltä auki, eikä niistä ole tehty kaavioita, joita ainakin itse olisin kaivannut. Huivien perustiedoissa annetaan käytetyn langan paksuus, mikä helpottaa langan vaihtamista, sillä monia huiveissa käytetyistä langoista ei ole Suomesta kivijalkakaupasta saatavilla. Langan menekki on ilmoitettu metreinä, ei käytettyinä kerinä tai vyyhteinä, jolloin neulojan tulee itse laskea tarvitsemansa langan määrä. Hitusen tosin huvittaa, kun langanmenekiksi on ilmoitettu tarkasti n. 764 metriä. Neulesuunnan ja huivin muodon näyttävät piirrokset auttavat hahmottamaan huivin rakenteen kuvaa tai ohjetta paremmin.

Kirja on kaunis ja seesteinen, ja sen kuvat ovat pastellisävyissään hyvin harmonisia. Painojälki on siistiä ja kirjan ulkoasu antaa vaikutelman laadukkaasta työstä. Kirjan teoriaosuudessa esitellään pitsi- ja huivineulomisen erityispiirteitä ja esimerkiksi kehotetaan kerimään vyyhdillä ostettavat langat ennen neulomisen aloittamista. Vaikka teoriaosuus on suunnattu vähemmän pitsiä ja huiveja neuloneille neulojille, kaavioiden puutteen vuoksi en varsinaisesti suosittelisi kirjaa aloittelevalle pitsineulojalle, koska pelkästä kirjoitetusta ohjeesta voi olla haasteellista hahmottaa miltä pitsin tulisi näyttää. Ohjeet itsessään eivät ole haastavia ja Kallio itse kertoo esipuheessa pitävänsä kirjan huiveja rentouttavina neuleina.

Tiedot

Janina Kallio: Lumoavat neulehuivit by woolenberry
Moreeni, 2018
ISBN 9-789511-321200

Teksti

Nele

Lisää Nelestä

Ulla 02/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Villasukkien uudet kuviot

Taija Ahlstedt:
Kaiken maailman villasukkia

Reeta Huhtala:
Perinteiset neule- ja virkkaustyöt

Reeta Huhtala:
Neuleita lapsille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirjoneuleen uudet kuviot

Karoliina Härkönen-Clive:
Kesäneuleita

Karoliina Härkönen-Clive:
Sukka-aapinen

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Nele N:
Bää! Neulo ja kirjo kuvioita

Nele N:
Lumoavat neulehuivit

Nele N:
Sydämellinen sukkakirja

Nele N:
Neulon, siis olen

Minna Ranta:
Puikkomaisterin sukkasirkus

Minna Ranta:
Suuri suomalainen toivesukkakirja: Miesten sukat

Mari Virtanen:
Kustomoitu koukku

Tiina Väätäinen:
Kaikkien aikojen villasukat

Tiina Väätäinen:
Virkkaa isosti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.