Ulla 03/11

Villavyyhdin syysuutuudet

Frog Tree Chunky Alpaca

Chunky Alpaca on nimensä mukaisesta paksu alpakkalanka. Kokonaan alpakkaa oleva lanka on kolmisäikeinen ja ihanan pehmeä. Alpakkalankojen tapaan se on myös hieman karvainen, joten se on parhaimmillaan yksinkertaisina neulepintoina.

Lankaa oli suorastaan ylellistä neuloa. Koeneulottavana oli mukavan luonnollisen oloinen vaaleanruskea sävy numero 007. Lanka myydään vyyhdillä.

Langan ohjetiheys on 4 silmukkaa tuumalla eli 16 silmukkaa kymmenellä sentillä. Neuloin mallitilkun viiden millin puikoilla, joilla neuletiheydeksi tuli 15 s ja 23 krs. Tiheys ei muuttunut pesussa.

Neulepinta pörrööntyi hieman lisää pesussa. Lanka on paksu ja pieni mallitilkkukin tuntui painavalta. En neuloisi lankaa kovin paljon suositustiheydestä poiketen; tiheämpänä neuleesta tullee raskas ja löysempänä se tuskin pitää hyvin muotoaan.

Alpakka on pehmeä ja lämmin kuitu. Sillä ei kuitenkaan ole samanlaista "muistia" kuin lampaanvillalla, joten siitä on turha neuloa esimerkiksi joustinta. Alpakkalangasta neulottu joustin ei varsinaisesti jousta.

Chunky Alpaca -langasta tulee varmasti mukana hattu tai todella lämmin neuletakki. Langassa ei ole pesuohjetta, mutta hellävarainen käsinpesu lienee tälle langalle sopivin.

Langan tiedot
100 % alpakkaa
100 g = 100 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 16 s = 10 cm

Frog Tree Brushed Suri

Frog Treen Brushed Suri on 100 % alpakkalanka, joka on kehrätty Perun ja Bolivian alpakoista. Suri on toinen alpakoiden päätyypeistä huacayan ollessa toinen. Huacayalla kuitu kasvaa lammasmaisen pörröisesti, kun suri-alpakan kuitu asettuu korkkiruuvikiharoille kauniisti laskeutuen.

Lankana Burshed Suri on karvaisempaa kuin esimerkiksi aiemmin käyttäni Drops Alpaca, joka on sileää. Hypisteltyäni kerää hetken mietin, että onkohan tämän neulominen hankalaa, mutta yllätyin positiivisesti todetessani, että neulominen oli erittäin miellyttävä kokemus, ja pinnasta tuli mukavan elävää olematta kuitenkaan liian pörhöistä tai efektilankamaista. Mallitilkun pinta on laskeutuvaa ja kastelu pehmensi ennestään pehmeää lankaa.

En tiedä neuloisinko kovin isoja pintoja pelkästään Brushed Surista, vaan itse käyttäisin sitä ehkä tehosteena tai asusteissa, jolloin sen kaunis pinta pääsisi parhaiten esille. Näkisin Brushed surin toimivan mainiosti esimerkiksi hihansuissa tai kauluksessa, kaulureissa, pipoissa tai käsineissä. Esimerkiksi tuplalapasissa tästä saisi ihanat sisälapaset kun lapasen ulkopuolen voisi neuloa karkemmasta villasta ja sisä Brushed surin pehmeys. Koska Brushed suri myös huopuu, tarjoaa se monenlaisia uusia käyttömahdollisuuksia tälle ihanuudelle sillä tästä tulisi varmasti kaunista huovutettua pintaa.

Langan tiedot
100 % alpakkaa
50 g = 199 m
Puikkosuositus: 2,75 mm - 5,5 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
Käsinpesu

Frog Tree Merino Melange

T & C Import Inc / Frog Tree Yarns on vuonna 1997 perustettu yleishyödyllinen yhdysvaltalainen yritys, joka maahantuo erilaisten yleishyödyllisten ja eko-mielisten yhteisöjen ja artisaanien lankoja Boliviasta ja Perusta.

Frog Tree Merino Melange on perulaista merinolankaa. Kerä on tiukkaan pakatun, miltei kovan oloinen eikä tunnu ollenkaan merinomaisen pehmeältä. Tuntuma kuitenkin muuttuu kun langan saa puikoille. Silloin langan todellinen olemus tulee esille ja neulottaessa se tuntuu hyvin pehmeältä, jopa hieman utuiselta.

Lanka on kaksisäikeistä ja aika löyhäkierteistä, mutta koska säikeet myös ovat melko löyhäkierteisiä, ne takertuvat toisiinsa ja rakenne pysyy koossa eikä lanka halkeillut yhtään neuloessa. Valmis neulepinta tuntuu pehmeältä ja kuohkealta, ja siinä on pieni pörröisyys alpakan tai kashmirin tapaan. Lanka tuntuu siltä, että se voi nyppyyntyä käytössä - monet samantyyliset löyhänoloiset merinot tekevät sitä, mutta sitä on vaikea ennustaa pelkän mallitilkun perusteella. Siihen mahdollisuuteen kannattaa kuitenkin varautua.

Merino Melange on nimensä mukaisesti meleerattua. Langan sävyt eivät kuitenkaan poikkea paljoa toisistaan joten yleisvaikutelma on yksivärinen mutta eläväpintainen. Lanka on kaikenkaikkiaan kiltisti käyttäytyvä ja helposti neuloutuva pehmeä merinolanka. Itse nyppyyntymiskammoisena en ehkä tekisi tästä ensin neulepaitaa vaan jonkun pehmeän asusteen, kenties kaulurin tai pipon, ja katsoisin langan kestävyyden käytössä.

Langan tiedot
100 % merinovillaa
50 g = n. 92 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 - 20 s = 10 cm

Frog Tree Pediboo

Pediboo on Frog Treen perulainen sukkalanka merinosta ja bambuviskoosista. Lanka on konepestävää ja siten helppohoitoista sukkiin. Värivalikoima on runsas ja yksivärinen, kirjavia pätkävärjättyjä vaihtoehtoja ei tästä langasta löydy.

Lanka on kolmisäikeistä, tiukkakierteistä ja hieman joustavaa. Neulepinnasta tulee tasaista ja silmukat erottuvat selvästi. Myös kaikenlaiset mallineuleet ja kuviot erottuvat hyvin, esimerkiksi palmikoista tulee kauniita. Kuitenkin lanka on hieman karvaista, mikä todennäköisesti johtuu bambusta. Sitä ei kannata neuloa liian teräväkärkisillä sukkapuikoilla koska se voi silloin halkeilla hieman.

Pediboolle ei ole annettu yhtä suosituspuikkokokoa, vaan puikkosuositus on kahdesta noin kolmeen millimetriin. Vaikka lanka onkin paksumpaa kuin mitä normaalisti neuloisin 2 mm puikoilla, uskon että se joustavan rakenteensa ansiosta soveltuu myös ohuilla puikoilla neulottavaksi yhtä hyvin kuin hieman paksummillakin. Puikkokoon voikin siis valita omien mieltymyksensä ja halutun neulepinnan tiiviyden mukaan.

Frog Treen Pediboo -sukkalanka tuntuu miellyttävältä neuloa ja se vaikuttaa kelpo sukkalangalta Sopii myös niille jotka kaipaavat hieman paksumpaa sukkalankaa.

Langan tiedot
80 % merinovillaa, 20 % bambuviskoosia
100 g = n. 233 m
Puikkosuositus: 2 - 3,25 mm
Tiheys: 24 s = 10 cm
Konepestävä

Frog Tree Alpaca Sport

Frog Tree on voittoa tuottamaton lankavalmistaja, jonka langat ovat peräisin Perusta ja Boliviasta. Yritys pyrkii tukemaan paikallista käsityöläisyyttä reilun kaupan periaatteiden mukaisesti niin, että käsityöläiset saavat langoista ansaitsemansa korvauksen. Alpaca Sport on yrityksen amerikkalaisissa langan vahvuuksissa sport-vahvuinen lanka, eli suunnilleen normaalia hieman tukevamman sukkalangan paksuinen. Lanka on siis paksumpaa kuin esimerkiksi Garnstudion Drops alpaca.

Vaikka alpakkaa yleensä suositellaan esimerkiksi huiveihin ja asusteisiin, en näe mitään syytä miksei langasta voisi neuloa vaatteitakin. Neulepinta on kauniin laskeutuvaa ja pehmeää, joten esimerkiksi neuletakki asettuisi tästä langasta neulottuna varmasti kauniisti käyttäjänsä päälle. Alpakkaa on miellyttävä neuloa, sillä lanka juoksee ja luistaa hyvin ja lopputulos on kauniisti hieman pörheä. Valitettavasti joitakin ihmisiä langan pieni pörheys voi kutittaa, joten esimerkiksi kauluria neuloessa kannattaa tarkastaa neuleen käyttäjältä onko alpakka sopivaa juuri hänelle.

Langan värikartta on monipuolinen ja laaja. Yhteensä värikartalla on yli 60 sävyä, joista testattavana oli harmahtavan sininen sävy 304. Värikartan monipuolisuus on piristävää aikana, kun liian monen langan värikartta supistuu entisestään trendiväreihin.

Käsinneulottu mallitilkku oli aluksi hieman epätasainen, kuten tasona neulottu sileä neule hieman joustamattomasta langasta usein on. Pesu ja höyrytys tasoittivat mallitilkun kuitenkin nätisti, ilman että itse neulepinta olisi käsittelystä kärsinyt.

Langan tiedot
100 % alpakkaa
50 g = n. 120 m
Puikkosuositus: 3-4 mm
Tiheys: 24-28 s = 10 cm
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Taija Elo - Frog Tree Suri Brushed

Lisää Taijasta

KristaK - Frog Tree Chunky Alpaca

Lisää KristaKsta

Niina Hakkarainen - Frog Tree Pediboo ja Frog Tree Merino Melange

Lisää Niinasta

Eeva Saviranta - Frog Tree Alpaca Sport

Lisää Eevasta

Kiitokset

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.