Ulla 03/11

Melissa Morgan-Oakes: Varpaista varteen

Melissa Morgan-Oakesin Varpaista varteen on sukkakirja jossa on ohjeita varpaista aloitettaviin sukkiin. Kuulostaa selvältä, eikö? Todellisuus ei kuitenkaan ole ihan näin yksioikoinen, vaan Morgan-Oakesilla on ihan oma tapansa lähestyä sukkien neulomista. Sen lisäksi, että sukat neulotaan varpaista aloittaen, ne myös neulotaan molemmat samaan aikaan, pyöröpuikoilla.

Sukkaohjeita kirjassa on vain 15. Yli 150 sivun paksuiseen kirjaan niitä luulisi mahtuvan enemmänkin, mutta kirja on muutakin kuin vain kokoelma ohjeita. Kirjan alusta menee noin 40 sivua teorian esittelyyn. Siinä mm. neulotaan omat mallisukat vaihe vaiheelta kuvallisten selitysten kera. Näiden mallisukkien neulominen onkin hyvä idea, jos et aiemmin ole tutustunut tähän tekniikkaan. Osiossa annetaan myös neuvoja siitä, miten muuttaa tavallinen sukkaohje varpaista-varteen -muotoon.

Sukkaohjeet rakentuvat samaan tyyliin kuin mallisukkaohje. Ohjeissa ei myöskään anneta suoraan mitään lukuja, kuten missä vaiheessa aloitetaan kantapään kiilalevennykset, vaan ne lasketaan kuhunkin jalkaan sopivaksi kaavalla, joka löytyy jokaisen ohjeen ohesta. 15 ohjeen valikoimasta löytyy niin pitsi- kuin palmikkosukkaa, lapsille ja aikuisille. Jokaisessa on kaksi kokoa, pieni ja iso, ja kaavioita löytyy tarvittaessa mallineuleista. Ohjeet vievät tällä tyylillä selvästi enemmän tilaa kuin normaalisukkaohjeet, mutta rakenne on kuitenkin looginen ja selkeä.

Omasta neulekirjastostani löytyy Melissa Morgan-Oakesin aiempi, suomentamaton kirja, missä neulotaan samalla tekniikalla sukkia mutta kärjestä varpaisiin. Olen välillä silmäillyt kirjaa mutta en ole saanut aloitettua siitä mitään. Syynä tuntuu olevan se, että pitäisi tutustua teoriaan vähän tarkemmin eikä rynnätä vain heti neulomaan. Lisäksi ohjeet tuntuvat hankalilta kun ainakin alussa pitäisi palata teoriaosioon katsomaan miten joku tehtiin. Ohjeissa viitataankin suoraan johonkin mallisukan kohtiin, eli esim. luominen tehdään samoin kuin sivuilla se ja se. Sukat ovat minulle tavallaan rentoutumiskeino, ja haluankin mielelläni opetella yhden uuden tekniikkajutun kerrallaan enkä välttämättä ihan uutta tapaa tehdä sukka.

Kaikki eivät kuitenkaan ole ihan yhtä muutoshaluttomia sukkaneulojia kuin minä. Kirja sopiikin ennakkoluulottomille neulojille, jotka eivät pelkää nähdä alussa hieman enemmän vaivaa lopputuloksen saavuttamiseksi. Ja kyllä minäkin vielä... ainakaan tällä tyylillä ei tarvitse kärsiä sitä toisen sukan syndroomaa kun molemmat valmistuvat samaan aikaan.

Tiedot

Melissa Morgan-Oakes: Varpaista varteen
Suomennos Tuulia Salmela ja Heli Suhonen
Minerva kustannus Oy, 2011
ISBN: 978-952-492-542-62

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Minerva kustannus Oy

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.