Tieteiskirjailuja – spekulatiivisia käsitöitä
Tämä pieni kirjanen sisältää monipuolisen kattauksen viihdyttäviä ja hyödyllisiäkin käsitöitä. Toisin kuin useimmat Ullan arvostelemat teokset, Tieteiskirjailuja ei ole varsinaisesti neulekirja. Itseasiassa siinä on vain yksi neuleohje (We come in peace -käsineet). Muut langasta valmistettavat ohjeet ovat virkkuutöitä. Kirjan sisältö kiinnostaa silti varmasti useimpia scifistä ja fantasiasta pitävistä neulojista.
Ohjeita löytyy virkkauksen ja neulonnan lisäksi ristipistoiluun, massailuun, ompeluun, figumaalaukseen ja muuhun askarteluun. Osassa ohjeista on värikuvat, mutta esimerkiksi figumaalausartikkelin kuvat ovat mustavalkoisia. Mustavalkoisuus väreihin oleellisesti liittyvässä asiassa on valitettavaa, mutta selittyy kenties resurssien puutteella. Onhan julkaisija kuitenkin harrastusseura, eikä suuri kaupallinen toimija.
Kotikokkaajiakaan ei ole unohdettu, sillä kirjan lopusta löytyy ohjeita pastan ja pitsan ystäville. Leipureille kirja tarjoaa upean lonkerokakun (ei sisällä lonkeroa, nimi viittaa ulkomuotoon), joka vetää vertoja monille kakkublogien luomuksille. Lopussa on myös klassinen asiantuntijan vastauspalsta lukijoiden kysymyksiin. Tältä Tapsa-tädin palstalta löytyy vastaus esimerkiksi siihen, miksi norjalaisvillapaita ei lämmitäkään. (Tietysti siksi, että kuvioneuleessa neulotut nurjat silmukat lämmittävät vain ulospäin, eivät sisään!) Lasagnelevyjen loppuessa Tapsa ohjeistaa ottamaan spagettia ja neulomaan siitä levyjä. Mieleni tekisi oitis kokeilla, vaikka en pidäkään lasagnesta. Satunnaisena lukijana jäin kuitenkin miettimään, voiko Tapsa-tädille lähettää omiakin kysymyksiä, jos kyseessä on kertajulkaisu.
Koska kyseessä on hyvin omalaatuinen ja virkistävä teos, on kritiikkiä vaikea esittää. Virkkuutöiden yhteydessä kuitenkin kehotetaan valitsemaan lankavyötteen mukainen koukku, vaikka itse suosittelisin valitsemaan koukun oman käsialan mukaan. Ohjeissa ei tosin ole mainittu virkkuutiheyttäkään, joten on vaikea määrittää mikä on omalle käsialalle sopiva työväline juuri kyseiselle ohjeelle. Neulotuissa käsineissä sentään kehotetaan valitsemaan puikot käsialan mukaan, mutta tästäkin ohjeesta puuttuu neuletiheys.
Ohjesivuilla herää usein kysymys, kuka työn suunnittelija mahtaa olla. Vastaus tähän löytyy viimeiseltä sivulta. Tekijälistasta löytyy tuttu nimi, Jussi Katajala, jonka teksteistä Ullankin lukijat ovat saaneet nauttia vuosien mittaan. Tieteiskirjailujen sympaattisen kansikuvan piirtäjä jää silti mysteeriksi.
Alussa puolestaan on paljon linkkivinkkejä internetin käsityösivustoihin. Mutta missä on Ulla? Löytyyhän arkistoistamme niin virkattu kuin neulottukin Cthulhu, sekä useita muita eskapistineulojien fantasiavaikutteisia ohjeita.
Tiedot
Espoon science fiction- ja fantasiaseura ESC ry.: Tieteiskirjailuja – Spekulatiivisia käsitöitä
ISBN: 978-952-67158-2-7