Ulla 03/11

Novitan syysuutuudet

Novita Kelo

Novitan Kelo on tämän syksyn uutuuslanka, joka vastaa ominaisuuksiltaan melko pitkälti lopetettua Mamboa. Langassa on tiukahko kierre, joka tekee siitä sileäpintaisen. Langasta neulotut palmikot ja pintaneuleet erottuvat kauniisti. Sileä pinta tekee langasta miellyttävää neulottavaa, sillä se ei halkeile helposti.

Langassa on puolet akryylia, mutta se ei juuri tunnu neulottaessa. Akryylipitoisuus tekee langasta sen paksuudesta huolimatta kohtalaisen kevyttä, ja lanka neuloontuu vauhdikkaasti. Neulepinta tasoittui mallitilkun pesemisen jälkeen, mutta tiheydessä ei tapahtunut mainittavia muutoksia.

Kelon värikartta on mehevän syksyinen, ja siitä saa neulottua nopeasti näyttäviä asusteita syystalvea varten. Erityisesti testattavana ollut leijonankeltainen väri tuo varmasti aurinkoa synkkiin päiviin.

Langan tiedot
50 % villaa, 50 % akryylia
100 g = 90 m
Puikkosuositus: 8
Tiheys: 11 s ja 15 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Noki

Efektilankojen sarjassa Novitan syysuutuus Noki on kevyimmästä päästä. Liukuvärjätty lanka on kehrätty epätasaiseksi niin, että ohuempia tiukkakierteisiä osioita seuraa ilmavia, lähes kierteettömiksi jääneitä pätkiä. Tuloksena on lanka, jonka neulepinta on kiintoisan eläväinen mutta ei ylenpalttisen räiskyvä.

Akryylia langassa on vähän yli puolet, mutta se ei tunnu sormissa erityisen muoviselta. Kierteettömät hahtuvaiset osiot tuntuvat melkein villanpehmoisilta. Neuloessa langan epätasainen paksuus ei häiritse, mutta haituvaisimmissa kohdissa puikon kärki lipsahtaa helposti langan läpi jos neuloja ei ole tarkkana. Epätasaisuuden vuoksi lanka on kauneimmillaan sileänä neuleena, sillä kaikki kuviot hukkuvat langan eloisuuteen.

Värikartasta löytyy neljä sävyä, joissa kaikissa pohjavärinä on musta. Korosteväreistä löytyy vaihtoehtoja hillitystä harmaasta räiskyvään turkoosiin, ja jos tumma värimaailma vain istuu niin sopiva väri on saatavilla moneen eri tyyliin.

Langan tiedot
55 % akryylia, 45 % villaa
100 g = 158 m
Puikkosuositus: 7-8
Tiheys: 11-12 s ja 17 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Polku

Kun sain Novitan uuden Polku-sukkalangan koeneulottavakseni, ajattelin että voisinkin neuloa tästä mukavan värisestä langasta sukat. Mallitilkun teko torppasi tällaiset suunnitelmat.

Langassa on kaksi säiettä. Niistä toinen on paksumpi ja pehmeämpi, ja toinen rihmamainen kiertyy sen ympäri. Lopputulos on erittäin halkeileva kaksisäikeinen lanka.

Langalle annetaan myös outo suositustiheys sen juoksevuuteen nähden. Sadan gramman vyyhdissä on lankaa 410 metriä ja suositustiheys on 24 s kymmenelle sentille. Yleensä vastaavan paksuisten sukkalankojen suositustiheys on 30-32 s kymmenellä sentillä.

Neuloin lankaa 2 mm sukkapuikoilla tasona ja sain tiheydeksi 26 s ja 36 krs. Pesun jälkeen tiheys oli 28 s, 36 krs. Se on mielestäni liian harvaa tälle langalle, jos aikomuksena on neuloa yhtään käyttöä kestävät sukat. Se, että langassa on yli 25 prosenttia keinokuitua, ei kestävyyttä pelasta, jos neulepinta on harva.

Koeneulonnassa oli sävy 865, mustajuuri. Kaikki langan myynnissä olevat sävyt ovat liukuvärjättyjä. Novitan verkkosivujen mukaan väriraportti on kerän mittainen, eli värinvaihdot eivät toistu kerän aikana. Mallitilkussa väri vaihtui kauniisti ja sävykin oli mukavan (ja Novitalle poikkeuksellisen) synkkä.

Liukuvärjätty sävy yhdistettynä erikoiseen rakenteeseen teki mallitilkun tiheyden laskemisesta erittäin haastavaa. Sukkia en tästä langasta neuloisi, huivin kyllä.

Langan tiedot
73 % villaa, 24 % polyamidia, 3 % polyesteriä
100 g = 410 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 24 s ja 34 krs = 10 cm
Konepesu 40 asteessa

Novita Silmu

Novita Silmu on syksyn uutuuslanka, jolla on hauska rakenne. Langassa on musta useampisäikeinen ydin, jonka kanssa yhteen on kerrattu monivärinen bukleemainen säie. Tämä bukleemainen osuus langasta vaikuttaa mohairilta. Lopuksi nämä säikeet on kerrattu yhteen pompulaisen säikeen kanssa, jossa mustassa ohuessa langassa on samettilankamaisia "sattumia", joita on montaa eri väriä. Kerällä lanka näyttääkin pörröiseltä ja mielenkiintoiselta.

Lanka neuloutui melko helposti, mutta halkeili hiukan ja takertui jonkin verran toisiin silmukoihin. Neuloin mallitilkun suosituksen mukaisilla 7 mm puikoilla, joilla pääsinkin juuri vyötteen neuletiheyteen. Syntyvä neulepinta on hyvinkin harvaa lähempää tarkasteltuna, mutta langan pörröisyys ja pompulat tuntuvat peittävän pinnan hyvin. Lankaa ei kannata käyttää monimutkaisempiin pintaneuleisiin, sillä tässä langassa ne eivät juurikaan erotu. Isoilla puikoilla ja yksinkertaisilla pintaneuleilla saat tästä langasta nopeasti näyttäviä neuleita. Pienten lasten neuleisiin en lankaa suosittelisi, sillä se on melko karheaa.

Lankakartalla on 3 kirjavaa vaihtoehtoa. Valikoimasta löytyy violetin sävyjä, ruskea-vihreää sekä monivärinen ruskan värejä sisältävä vaihtoehto.

Langan tiedot
36 % mohairia, 33 % polyamidia, 31 % akryylia
n. 50 g = n. 82 m
Puikkosuositus: 7 - 8 mm
Tiheys: 11 s ja 16 krs = 10 cm
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Taija Elo - Novita Noki ja Novita Kelo

Lisää Taijasta

KristaK - Novita Polku

Lisää KristaKsta

Suvi Heikkilä - Novita Silmu

Lisää Suvista

Kiitokset

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.