Ulla 03/11

Madeline Weston: Upeat kirjoneulesukat

Madeline Westonin sukkakirja pitää kannen mukaan sisällään 25 värikästä neulekuviota sunnuntaikävelyille ja kotioloihin. Kirjaansa Madeline Weston on koonnut perinteisiä malleja Brittein saarilta sekä muualta maailmasta.

Sukkaohjeet on jaettu viiteen ryhmään: palmikoita, raitoja ja monivärisyyttä, Guernsey-malleja, Fair-saaren ja Sanquharin malleja, Argyle malleja ja Pitsineulemalleja. Jokaisen osion alussa on pieni esittely, jonka jälkeen seuraavat ohjeet. Ohjeet painottuvat brittiläisiin aiheisiin, mutta mukana on myös sukkia, joiden inspiraatio on muualta maailmasta, kuten egyptiläiset kirjoneulesukat ja turkkilaiset sukat. Myös perusraitasukan ohje löytyy.

Ulkoasultaan kirja on kaunis. Sukista on paljon kuvia ja ohjeisiin on yleensä vielä liitetty jokunen tunnelmakuvakin. Esimerkiksi kannessa esiintyvät pitkät, polven yli ulottuvat Argyle-sukat on kuvattu samansävyisten unikoiden ja kukkatyynyjen seurassa, kuitenkin siten että sukat esiintyvät edukseen eivätkä huku lavastukseen.

Kirjassa on ollut useampi suunnittelija, ja kirjassa onkin monentasoisia ohjeita ja monia tekniikoita. Löytyy tasona neulottuja sukkia, kärjestä varpaisiin ja toisinpäin, erilaisia kantapäitä ja kärkiä. Erikoista on myös se, että kirjan ohjeet on tehty pääosin hieman paksummille langoile, n. 3 mm puikoilla ja sitä suuremmilla neulottaville. Kirja ei kuitenkaan mielestäni sovellu aloittelijoille, sillä kirjan teoriaosio on aika yleisluontoinen ja kirjoitetut ohjeet voivat olla hieman vaikeaselkoisia. Kaavioita löytyy vain kirjoneulesukista.

Pikaisella silmäyksellä törmäsin lisäksi jo muutamaan virheeseenkin, mm. sivun 12 palmikkosukasta tuntuu puuttuvan alku ja jossain toisessa sukassa oli ilmoitettu väärin kantapään silmukkamääriä. Errataa ei tuntunut löytyvän alkuperäisen kustantajan sivuiltakaan, mikä on harmi. Hieman harmistusta herätti myös se, että muutamassa ohjeessa – ilmeisesti taittoteknisistä syistä – ohjeen loppu on viimeisellä sivulla.

Kirjan ohjeita ei ole varsinaisesti suomennettu, vaan sukat neulotaan neljällä puikolla viiden sijaan. En oikein tiedä mitä mieltä olen asiasta. Toisaalta on hyvä, että on pidättäydytty alkuperäisessä asussa, toisaalta kuitenkin siitä on poikettu ainakin puikkoasiassa. Alkukielisessä kirjassa puikkokoko on ilmoitettu sekä US-kokona että millimetreinä, suomennoksessa ei sitten taas ole käytetty kumpaakaan vaan puikkokoko ilmoitetaan tyyliin “puikot nro 3”, mikä taas ei ole yleinen puikkojen merkitsemistapa suomenkielisissä neuleohjeissa. Muuten käännös on mielestäni onnistunut hyvin.

Kaiken kaikkiaan kaunis sukkakirja ja kiinnostavia tekniikoita. Jos brittiläinen neuleperinne kiinnostaa eivätkä muutamat tässä mainitut minua häiritsevät asiat haittaa, kirja on varmasti hyvä lisä sukkaneulojan kirjastoon.

Tiedot

Madeline Weston: Upeat kirjoneulesukat
Suomennos Tuulikki Talvitie
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2011
ISBN: 978-951-31-6039-5

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Kustannusosakeyhtiö Tammi

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.