Ulla 03/11

Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Marks & Kattens Samo Twist

Marks & Kattens toi viime syksynä markkinoille yksivärisen paksun Samo-täysvillalangan. Tänä syksynä Samo sai rinnalleen kaksi uutta versiota, joista arvosteltavana on monivärinen Samo Twist. Toinen lanka, Samo Palett, on liukuvärjättyä. Samo Twist kuuluu sarjaan nopeasti valmista, sillä suosituspuikkokoko langalle on 9 mm. 100 g kerässä lankaa on noin 100 metriä ja yhdestä kerästä saakin vaikka pipon tai lapaset.

Lanka on rakenteeltaan yksisäikeistä, mutta koostumuksestaan huolimatta lankaa oli helppo neuloa eikä se halkeillut. Yksisäikeisyys aiheuttaa kuitenkin sen, että lanka huopuu myös herkästi, joten pesun kanssa kannattaa olla tarkka.

Neulepinnasta tuli hieman epätasaista ja eläväpintaista. Epätasaista siksi, että lanka ei ole ihan tasapaksua, vaan siinä on hieman löysempiä ja tiukempia osuuksia. Paksuusvaihtelut ovat kuitenkin hillittyjä ja epätasaisuus ei ole silmiinpistävää. Eläväpintaisuus tulee langan rakenteesta, testilangassa luonnonvaalea ja värillinen villa oli kierretty toistensa ympärille ja värillisessä villassa värit vaihtuivat vaalemman ruskeasta tummempaan harmaanruskeaan. Kokonaisuus on kuitenkin ainakin tässä väriyhdistelmässä rauhallinen, meleeratun oloinen. Langan värikartta on suppea, valikoimassa on vain kolme väriä: testissä ollut luonnosävyjä sisältävä, oranssikirjava ja sini-lilakirjava.

Samo Twist on mainiota asustelankaa. Siitä saa nopeasti valmiiksi pipot ja kaulaliinat. Lanka myös tuntuu aika pehmeältä, vaikkakaan ei ehkä sovellu kaikkein herkimmille yksilöille.

Langan tiedot
100 % villaa
100 g = 100 m
Puikkosuositus: 9 mm
Tiheys: 10 s ja 14 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Marks & Kattens 2-fingers

Marks & Kattensin 2-fingers ei ole varsinaisesti lankaa, vaan 200 gramman muhkea lapsenpään kokoinen kerä koostuu noin sormenpaksuisesta punoksesta. Langalle ei ole varsinaista puikkosuositusta, sillä sitä ei ole tarkoitus neuloa puikoilla vaan sormilla. Sormineulonta tuntuu olevan yksi tämän syksyn hittitekniikoista lankavalmistajien mielestä, sillä yhdellä jos toisella on valikoimissaan vastaavanlaisia tuotteita. Löytyy jopa vielä paksumpiakin, käsillä sormien sijaan neulottavia versiota.

Kerästä 2-fingers lankaa saa reilusti alle puolessa tunnissa aikaan kaulaliinan - tätä piti tietenkin kokeilla. Silmukoita ei kuitenkaan kannata olla montaa, koska kerän 30 metriä kuluu yllättävän nopeasti. Itse sain viidellä silmukalla aikaan venyttämättä noin 180 cm pituisen putkimaiseksi kiertyvän huivin. Hapsuihin ei yhdestä kerästä kuitenkaan enää riitä. Jos niitä haluaa pitää varata kaksi kerää.

Langasta löytyy kuutta eri värivaihtoehtoa, jotka kaikki ovat monivärisiä, mutta kuitenkin siten että langan eri värisävyt sointuvat toisiinsa. Mitään riemunkirjavia väri-iloitteluja ei siis ole tarjolla. Koostumus on noin puolet villaa ja puolet akryyliä. Käytetty villa on aika tavallisen oloista ja hieman pisteliästä, ja voi siis kutittaa herkkäihoisia.

Kerästä Marks & Kattensin 2-fingers lankaa saa siis aikaan helposti ja nopeasti kaulaliinan piristämään syyspukeutumista. Kaulaliina taitaakin olla paras käyttö langalle, sillä näin paksulle sormin neulottavalle langalle voi olla hankala keksiä muita ohjeita, sormin kun on hieman vaikea saada aikaan muuta kuin sileää. Kerä 2-fingersiä maksaa noin 36 euroa, joten ihan halpaa tämä muotilanka ei kuitenkaan ole. Saahan siitä tosin nopeasti täytettä pukinkonttiin.

Langan tiedot
53 % villaa, 47 % akryylia
200 g = n. 30 m
Käsinpesu

Marks & Kattens Tokyo

Marks & Kattensin Tokyo-langan vyötteessä lukee "Ett kvalitetsgarn från Marks & Kattens" eli lanka lähestyy neulojaa ilmoittamalla olevansa laatulankaa. Kun sain kerän testattavaksi olin hieman varuillani ja ennakkoluuloinen, koska itse kerä on hurjan näköinen. Lanka on efektilankaa, jossa on kerrattu yksi löyhä säie tiukemman langan kanssa yhteen, jotta on saatu epätasainen ja hieman bukleemainen lopputulos. Buklee-rakenne aiheutti hieman harmia neuloessa, sillä tarkkaavaisuuden herpaantuessa puikko saattoi juuttua langan lenkkeihin.

Vastoin odotuksiani lankakerä tuntui kädessä kuohkealta ja oikeastaan kivalta. Mallitilkkua neuloessani aloin visioimaan mitä langasta tekisin, sillä neulottu pinta muistutti lammasturkkia. Tänä vuonna kaupoissa on näkynyt erilaisia muoviturkiksia - tästä langasta voisi neuloa itse paljon villaisamman tekoturkiksen. Kaipaisiko talvitakkini turkiskoristeita? Nuhjaantuneet hihansuut saisi peitettyä kivasti käänettävilla kalvosimilla, hupun reunaan voisi ommella kaitaleen, joka peittäisi nyppääntyneen reunan. Mallitilkkua neuloessani huomasin pitäväni langasta paljon enemmän kuin uskalsin ensi kohtaamisella odottaa, ja jo suunnittelevani talvitakkini uudistamista.

Langan värit ovat kevyesti vaihtelevia, mutta rajatussa värimaailmassa pysytteleviä. Hieman harmahtava, mutta kuitenkin selkeästi sininen ja vihreä lanka viehätti itseäni - tosin talvitakkiini sopisi ehkä paremmin langan kirkkaampi sininen sävy. Tokyo on yllättävän kiva lanka, josta neulottu neulepinta on pehmeä ja ainakin artikkelin kirjoittajaa kutittamaton. Lanka sopii parhaiten yksityiskohtiin ja asusteisiin.

Langan tiedot
45 % uutta villaa, 55 % akryylia
50 g = n. 35 m
Puikkosuositus: 12 mm
Tiheys: 6 s ja 11 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 astetta

Hjertegarn Baby Trunte

Hjertegarnin pehmeä merinovillalanka Baby Trunte on lankana varsin tyypillinen vauvalanka. Arvosteltava kerä on väreiltään karkkinen ja tyttömäinen. Kerän päävärit ovat violetti, vaaleanpunainen ja persikka ja ne liukuvat väristä toiseen asteittain, kun lanka muodostaa leveähköjä raitoja, joissa raitojen väliset värinvaihdot ovat pehmeitä.

Merinovilla on monipuolinen raaka-aine ja tässä langassa se on kehrätty hyvin kevyeksi langaksi, toisin kuin esimerkiksi merinovillaisissa sukkalangoissa jotka ovat suorastaan raskaita. Lanka on ihanan pehmeää ja sileää merinovillaa, ja se on kehrätty niin ilmavaksi, että myös langasta neulottu pinta on mukavan kevyt ja kuohkea. Lanka on melko ohutta, joten käsinneulomalla siitä neuloo varmasti mieluiten pieniä lastenvaatteita ja asusteita, mutta ei ole mitään syytä miksei langasta voisi neuloa aikuisillekin.

Lanka käyttäytyi pesussa esimerkillisesti, neulepinta tasoittui ja asettui kauniisti muotoonsa, mutta säilytti silti joustavuutensa.

Baby Truntessa on saatavilla vain neljä erilaista väriyhdistelmää, joten yksinään sen värikartta on hieman yksipuolinen. Lanka sopii kuitenkin yhdistettäväksi sisarlankansa, yksiväristä merinovillaa olevan Ciao Trunten kanssa. Yhdessä näillä langoilla voi neuloa esimerkiksi kauniita kirjoneuleita, joissa Baby Trunten värinvaihdot huolehtivat neulepinnan pysymisestä mielenkiintoisena ja Ciao Trunte tarjoaa taustan raidalliselle langalle. Langan neljä väriä ovat erilaisia, joten sopivalla yhdistelmällä löytynee väriyhdistelmä kaikenlaisiin tarpeisiin.

Langan tiedot
100% superwash merinovillaa
50 g = 180 m
Puikkosuositus: 2,5 - 3 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm
Villapesu 30 - 40 astetta

Viking Odin superwash

Mallitilkun neulominen ei ala lupaavasti: langanpäätä saa etsiä kerän sisältä tupsahtavasta lankamytystä. Aloittaessani silmukoiden luomista, huomaan langan yhtäkkiä loppuvan; löyhä yksisäikeinen lanka on vahingossa katkennut. Lanka ei siis välttämättä sovellu liian kovia otteita käyttävälle neulojalle. Ensimmäinen solmukin tulee vastaan nopeasti, jonka vuoksi mallitilkussa on kohta, jossa värinvaihdot eivät seuraa toisiaan niin kuin pitäisi.

Hankalasta alusta huolimatta langalla on puolensa. Testikeräksi saatu yksilö on väritykseltään upean monivivahteinen ja syvä violetti. Värisävyt vaihtuvat liukuen tummista vaaleampiin ja takaisin tummempiin sävyihin. Langassa on myös pieni kiilto, joka tekee siitä vieläkin kiehtovamman. Koska kyseessä on aivan uusi lankalaatu, ei langasta ollut saatavilla tietoa paljoakaan vielä testausvaiheessa. Pienen tutkimuksen jälkeen selvisi kuitenkin, että langan värikartalta löytyy kahdeksan monivärisen vaihtoehdon lisäksi myös luonnonvalkoinen ja harmaa yksivärinen sävy. Värityksen ohella toinen plussa on langan pehmeys. Kovalle kulutukselle alttiisiin töihin en yksisäikeistä, rakenteeltaan höttöistä lankaa suosittelisi, mutta esimerkiksi pipoihin se soveltunee mainiosti. Paksuutensa ansiosta tulostakin syntyy nopeasti.

Langan tiedot
100 % villaa
100 g = 150 m
Puikkosuositus: 5,5 mm
Tiheys: 18 s = 10 cm
Hellävarainen konepesu 40 asteessa

Marks & Kattens Alpaca Silk

Marks & Kattensin uutuuslanka Alpaca Silk on ylellinen alpakka-silkkisekoite. Lanka on rakenteeltaan tasapaksua ja kolmisäikeistä. Riittoisassa 50 gramman kerässä on metrejä noin 200, joten jo yhdestä kerästä riittää neulottavaa esimerkiksi myssyksi tai kapeahkoksi suorakaidehuiviksi. Lanka kiiltää kerällä kauniisti ja tuntuu käteen miellyttävältä ja lämpimältä. Lankakartalla on 12 kaunista yksiväristä vaihtoehtoa. Vaihtoehdoista löytyy monenlaista: niin mustaa ja harmaata kuin kirkkaita oranssia, pinkkiä, sinistä ja vihreää sekä toisaalta myös muutama vaaleampi väri.

Lanka juoksee kerältä mukavasti ja on hyvin miellyttävää neuloa. Ainoa negatiivinen puoli on alpakkalangoille yleinen ominaisuus: Alpaca Silkistäkin irtoilee hiukan karvaa neulottaessa. Neuloin mallitilkun vyötteen suosituspuikkokoolla eli 3 mm puikoilla. Suositus tuntuu langan juoksevuuden huomioiden kohtuullisen isolta. Itselläni on melko löysä käsiala ja neulon vastaavanpaksuiset sukkalangat yleensä 2 mm puikoilla. Neuloessani langasta esimerkiksi myssyä ottaisinkin käyttöön pienemmät puikot. Pitsisempään huiviin taas omalla käsialallani riittäisivät jo nämä suosituksen mukaiset. Pääsin 3 mm puikoilla kuitenkin lähelle langan suositustiheyttä saaden tiheydeksi 27 s = 10 cm. Syntyvä neulepinta näyttää kuitenkin omaan makuuni hiukan turhan harvalta, mutta muutoin oikein kauniilta.

Suosittelisin lankaa erityisesti myssyihin ja erilaisiin huiveihin. Sileänä langalle sopivat niin yksinkertaiset kuin monimutkaisemmatkin pitsipinnat. Silkin kiilto tuo lankaan näyttävyyttä ja esimerkiksi helmiin yhdistettynä tästä langasta saat hyvinkin juhlavaan tilanteeseen sopivan asustehuivin. Lanka on pehmeää ja sopii siten herkemmällekin käyttäjälle.

Langan tiedot
70 % baby alpakkaa, 30 % silkkiä
n. 50 g = n. 200 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 28 s ja 38 krs = 10 cm
Käsinpesu

Hjertegarn Cotton Silk

Cotton Silkissä silkkinen säie kulkee kiertyneenä puuvillaiseen. Koska eri materiaalit värjäytyvät hieman eri tavoin, lanka on jo valmiiksi eläväpintaista. Langan värikartta on melko pelkistetty: kolme valkoisen/vaalean sävyä, kolme sinistä, kaksi vihreää sekä musta, pinkki ja keltainen. Sävyt ovat kuitenkin toisiinsa hyvin sopivia.

Neulottaessa lanka tuntuu hämmentävältä käteen: se on liukas tai öljyinen jättämättä kuitenkaan mitään käsiin. Sen verran vahva illuusio kuitenkin aluksi oli että piti testata tämä painamalla lankaa huokoisen paperin väliin. Lanka on miellyttävää neuloa, toisin kuin silkeissä yleensä tämä ei tartu ihoon vaan juoksee kerältä hyvin. 4,5 mm:n puikoilla lanka muodostuu hieman löyhäksi neulokseksi, mutta se tekee tekstiilistä kuohkean ja lämpimän.

Oletin että lanka lörpsähtää pesussa mutta mallitilkku kesti pesun hyvin. Hämmentävintä oli se, että märkänä mallitilkku näytti melko rähjääntyneeltä mutta kuivuttuaan palasi takaisin siistiin asuunsa.

Neuloisin langasta villapaitoja villa-allergisille: tämä nyt on vihdoin sellainen lanka, joka olisi sekä pehmeä että lämmin mutta ei välittömästi nyppyyntyvä kuten monet keinokuidut. Lanka soveltuisi hyvin myös muhkeisiin takin päällä pidettäviin huiveihin sekä lapasiin ja pipoihin.

Langan tiedot
78 % puuvillaa, 22 % silkkiä
50 g = 82 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 17 s ja 26 krs = 10 cm
Konepesu 40 asteessa

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Marks & Kattens Samo Twist ja Marks & Kattens 2-fingers

Lisää Niinasta

Suvi Heikkilä - Marks & Kattens Alpaca Silk

Lisää Suvista

Pörrö Sahlberg - Hjertegarn Cotton Silk

Lisää Pörröstä

Eeva Saviranta - Marks & Kattens Tokyo

Lisää Eevasta

Kiitokset

Lankamaailma Nordia

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.