Ulla 03/11

Alison Jenkins: Veikeät vauvaneuleet

Kansi ilmoittaa Alison Jenkinsin vauvaneulekirjan sisältävän 20 neuleohjetta tyylitietoisen tenavan vaatettamiseen. En näin lapsettomana tiedä, mitä tuo tyylitietoisuus vauvojen ja lasten pukemisessa tarkoittaa, mutta Jenkinsin mukaan se tarkoittaa nähtävästi mm. lehmäpukuja ja Elvis-tukkaa.

Kirja ei alkusanojensa mukaan olekaan sitä varten, että voit vaatettaa tenavasi viimeisimmän pintamuodin mukaan vaan, että voit pukea heidät mielesi mukaan hieman höpsöihinkin vaatteisiin niin kauan kuin se on mahdollista. Ohjeissa onkin vain kolmea kokoa, 0-3 kk, 3-6 kk ja 6-12 kk. Ehkä tätä vanhempia on vaikea enää saada pitämään sitä Elvis-tukkaa päässään.

Kirja alkaa Vauvaneuleiden perusteet -osiolla, jossa esitellään tarvikkeita, puhutaan hieman langoista ja käydään läpi neulomisen perusteet ja muuta ohjeiden toteuttamisessa tarvittavia tekniikoita kuten tupsut ja koristelu. Ohjeita löytyy kaksikymmentä, ja ne on jaettu aliotsikoiden myssyt, tossut ja tassut, takit ja paidat ja rooliasut (joihin se lehmäpukukin kuuluu) alle. Kirjan lopusta löytyy vielä koristelussa käytetyt kuviomallit ja kaaviot sekä lyhyt sanasto.

Ohjeet on tehty toteutettavaksi mahdollisimman vähin välinein ja tarvikkein. Niissä on käytetty vain kahta puikkokokoa ja normaalia keskipaksua sukkalankaa. Niinpä ohjeissa ei ole varsinaista lankatietoa, vaan niissä kerrotaan vain minkä tyyppistä tai vahvuista lankaa tarvitaan – kuten esim. keskipaksua buklee-lankaa. Suomennokseen on kuitenkin pistetty mukaan ehdotuksia, jotka tuntuvat olevan yleensä Novitaa. Mikäs siinä, onhan sitä hyvin saatavilla, mutta lopputulos vaikuttaa hieman ristiriitaiselta. Esimerkiksi ohjeen esittelytekstissä kehoitetaan käyttämään hyvin pehmeää lankaa, jotta nypyt eivät ärsytä vauvan herkkää ihoa, ja tarvikeluettelossa annetaan lankaesimerkiksi Novitan Nalle. En sitä kuitenkaan laittaisi kategoriaan “hyvin pehmeä”.

Ohjeet tuntuvat aika helpoilta ja selkeiltä. Jokaisesta ohjeesta löytyy selkeästi merkittynä ohjeen tiedot tarvikkeineen ja neuletiheyksineen sekä vaikeustaso 1-3 helistimellä (kolme on vaikein). Neuleet on kuvattu vauvojen päällä ja monesta pienemmästä onkin vain yksi kuva. Kuvat olisivat voineet olla ehkä hieman selkeämpiä, tai sitten ohjeeseen olisi voinut liittää jonkinlaisen yleiskuvan pelkästä neuleesta ilman vauvaa; se auttaisi jos ei ole ihan varma minkänäköinen lopputuloksesta pitäisi tulla. Ohjeet ovat myös aukikirjoitettuja eikä mittapiirroksia ole. Suomennos on kuitenkin selkeä.

Neulekirja ei ehkä ole paras siihen pienokaisen perusvaatetukseen, mutta sen ohjeet tuovat kivaa piristystä arkivaatetukseen. Hyvä kirja niille, jotka haluavat tehdä jotain erikoista pienelle, joko itse tai lahjaksi.

Tiedot

Alison Jenkins: Veikeät vauvaneuleet
Suomennos Rita Oksanen
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2011
ISBN: 978-951-31-6172-9

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Kustannusosakeyhtiö Tammi

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.