Ulla 03/11

Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Abuelita Yarns Baby Alpaca Merino

Ei liene salaisuus, että rakastan merinoa ja alpakkaa. Ja ehkä parasta näiden kahden kuitulajin jälkeen on näiden kahden yhdistelmä. Joten kun sain mahdollisuuden testata Abuelita Yarsin Baby Alpaca Merinoa, otin sen vastaan ilolla. Vyyhdillä lanka on kaunista, kiiltävää ja pehmoista. Lankaa, jota haluaa laittaa vasten poskeaan ja paijata, kun on paha mieli.

Lankaa oli myös ilo neuloa. Siinä yhdistyy alpakan kiilto ja merinon pehmeys. Baby Alpaca Merino on jonkin verran karvaista johtuen alpakasta, mutta ei silti esimeriksi karvaa neuloessa. Lanka soljuu puikoilla kauniisti ja mallitilkkua oli ilo neuloa. Aavistelujeni mukaan mallitilkku venähti jonkin verran kastelun jälkeen, joten kun neulot tästä langasta, muista tehdä kunnollinen mallitilkku ja ottaa tarkat mitat ettei käy niin sanotusti vanhanaikaisesti kun kastelet valmiin työn.

Tästä langasta neulot sekä pienet asusteet kuten pehmeät pipot, lämpimät lapaset että myös isommat vaatteet kuten puserot. Merinon ja alpakan yhdistelmänä se on lämmintä ja pehmoista ja myöskin huopunee kauniisti, joten lanka olisi erinomaista huovutettuihin lapasiin tai esimerkiksi huovutettuun myssyyn. Anna luovuutesi kukkia ja neulo kauniista langasta kauniita asioita!

Langan tiedot
50 % merinovillaa, 50 % alpakkaa
100 g = n. 201 m
Puikkosuositus: 4,5 mm - 5,5 mm
Tiheys: 20 - 22 s = 10 cm
Käsinpesu

Abuelita Yarns Rasta

Abuelita rasta Rasta on paksua ja löyhäkierteistä lankaa. Merinovillaisena se on mukavan lämmintä ja pehmeää neulottavaa. Mallineule on neulottu 7 mm puikoilla, jotka tuntuivat olevan hieman liian ohuet. Liian pienillä puikoilla neulottaessa merinovillan ilmavuus kärsii ja pinnasta tulee epätasainen. Langan ja puikkojen paksuus takaa sen, että neuleen parissa ei hitaampikaan neuloja ehdi kyllästyä, vaan valmista tulee nopeasti.

Langan pehmeys on mahdollisesti myös huono puoli, sillä lanka saattaa nyppyyntyä ja huopua käytössä etenkin pipona tai kaulaliinana.

Tätä kirjoittaessa ei ollut tiedossa mitkä ovat ne kahdeksan myyntiin tulevaa väriä. Abuelitan värisävyt muissa langoissa ovat olleet murrettuja ja kauniita, joten uskoisin että tästäkin langasta tulee hyviä vaihtoehtoja suomalaiseen talvipukeutumiseen.

Abuelita rasta

Langan tiedot
100 % merinovillaa
100 g = n. 65 m
Puikkosuositus: 7 mm
Tiheys: 14 - 18 s = 10 cm
Käsinpesu

Caserita Alpaca

Tämä testattava alpakkalanka on kotoisin Boliviasta. Sen valmistaja Coproca S.A. on maan ainoa alpakanvillan tuottaja, ja tuottaa myös laamanvillaa. Caserita Alpacan värikarttaan kuuluu sekä värjättyjä että värjäämättömiä, luonnollisia värisävyjä. Yhteen kerään mahtuu runsaasti metrejä ohutta alpakkalankaa, ja siksi jo yksi kerä riittää moniin pieniin neuletöihin. Neuloessa lanka tuntui ehkä hieman karkealta, mutta mallitilkku pehmeni jo ensimmäisen pesun yhteydessä huomattavasti. Pesin mallitilkun vyötteen ohjeesta huolimatta koneessa villapesuohjelmalla, eikä siinä tapahtunut huomattavia muutoksia pehmenemistä lukuunottamatta. Koska pesukoneiden hellävaraisuus on konekohtaista, on kuitenkin suositeltavaa totella vyötteen ohjetta käsinpesusta. Kuten alpakkalangat yleensä, tämäkin on villaan verrattuna "karvaista". Langasta ei kuitenkaan irtoa mainittavasti karvoja, tai ainakaan niitä ei testauksen jälkeen havaittu testaajan vaatetuksessa tai testipaikan läheisyydessä.

Langan tiedot
100 % alpakkaa
100 g = n. 360 m
Puikkosuositus: 3-3,5 mm
Käsinpesu enintään 30 asteessa

Online Linie 293 Loop

Online Linie 293 Loop Onlinen Linie 293 Loop on muhkea ja pehmoinen uutuuslanka. Lanka myydään 50 gramman kerällä, jossa on vain 38 m lankaa. Yhdestä kerästä riittänee neulottavaa myssyyn, mutta ei juuri muuhun. Vyötteessä on koon 38 paidan langanmenekiksi arvioitu noin 600 g. Neuloin mallitilkun 10 mm puikoilla. Lanka oli hankalahkoa neuloa, sillä puikon kärki tarttui toistuvasti langan pörröihin. Neuletiheydeksi sain vyötteen ohjetiheyden.

Syntyvä neulepinta on hyvin muhkeaa ja pehmoista. Suosittelen käyttämään langan kanssa yksinkertaisia pintaneuleita, sillä monivärisenä ja pörröisenä lankana pinnasta tulee monipuolista jo niilläkin. Toisaalta yksinkertaiset palmikot saattaisivat näyttää tästä langasta neulottuina mukavilta nekin. En usko langan kutittavan herkästi, joten se sopii sikäli monelle. Loopista syntyykin helposti ja nopeasti erilaiset myssyt ja huivit, miksei paidatkin.

Lankakartalla on seitsemän moniväristä vaihtoehtoa pääasiassa punaisen ja violetin erisävyissä.

Langan tiedot

55 % akryylia, 45 % villaa
50 g = n. 38 m
Puikkosuositus: 10 - 12 mm
Tiheys: 7 s ja 9 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Teksti ja kuvat

Taija Elo - Abuelita Yarns Baby Alpaca Merino

Lisää Taijasta

Johanna Koski - Abuelita Yarns Rasta

Lisää Johannasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Caserita Alpaca

Lisää Hanna-Kaisasta

Suvi Heikkilä - Online Linie 293 Loop

Lisää Suvista

Kiitokset

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.