Ulla 03/11

Paula Hammerskog, Eva Wincent, Rikard Westman: Suloiset silmukat

Suloiset silmukat on lastenvaatekirja, johon Paula Hammerskog ja Eva Wincent ovat tehneet ohjeet ja Rikard Westman on valokuvannut ne.

Ohjeet on jaoteltu kahteen ryhmään, 0-24 kuukautta ja 2-10 vuotta. Kukin ryhmä pitää sisällään runsaasti erilaisia neuleita, vauvan ensimmäisestä setistä hieman vanhemman lapsen Chanel-jakkuun. Ohjeista löytyy myös runsaasti kokoja, ja eri ikäryhmien vaatteet ovat sopivasti erilaisia, vauvaneuleissa on käytännöllisiä kiinnitysratkaisuja ja mukavuutta eri lailla kuin vanhempien lasten neuleissa.

Ohjeiden jälkeen kirjasta löytyy neuvot kuvien kera muutamaan ohjeissa käytettyyn tekniikkaan kuten hapsujen kiinnittämiseen ja tupsujen tekoon. Tämän jälkeen tulee jo miltei pakollinen tekniikkaosio, joka herätti minussa voimakkaan déjà vu -kokemuksen. Tällä kertaa kysymys ei ollut aivojen muistiosan hetkellisestä sekavuudesta, vaan olin todellakin nähnyt nämä jo aikaisemmin. Sama kolmikko on nimittäin tehnyt myös asustekirjan, Tyyliä puikoilla, jonka arvostelin alkuvuoden Ullassa. Mutta miksipä rikkoa sitä mikä toimii, osio on hyvä selkeine kuvineen ja menee hieman pidemmälle kuin vain oikean ja nurjan neulomiseen.

Kirja kärsii myös samoista puutteista kuin asustekirja. Ohjeissa käytetyt langat on koottu kirjan loppuun – mikä sinänsä ei ole huono – mutta ne kerrotaan samalla tavalla ilman valmistajan nimeä. Lankavalmistajat löytyvät listattuna kyllä seuraavalta sivulta, mutta niitä kun on useampi kuin yksi niin olisihan ne voineet tuolla listassakin olla, ei siis pelkkä Siena vaan Rowan Siena. Tämä olisi mielestäni ollut parempi tapa merkitä käytetyt langat.

Ohjeet on suomennettu hyvin, ja termit ovat tuttuja ja lyhenteet totuttuja. Niiden rakenne on myöskin selkeä ja looginen. Olisin kaivannut ohjeisiin joko kaaviokuvia tai hieman enemmän kuvia, sillä neuleet on kuvattu lasten päällä ja niistä ei aina saa kunnolla selville kaikkia yksityiskohtia. Lisäksi jotkut kuvat ovat hieman hämäriä tai valoisuus on keskittynyt lapsen naamaan ja itse neule jää hieman hämärämmäksi tai sumeaksi. Kiva muotokuvissa mutta ei välttämättä neulekuvissa.

Pidin kirjassa siitä, että se ikäänkuin kasvaa lapsen mukana. Ohjeissa ei myöskään ole turhaa kikkailua, vaan ne ovat pääasiassa ajattomia perusvaatteita. Pienistä puutteistaan huolimatta, jos neulot neuleita lapsille ja haluaisit vain yhden ohjekirjan, niin tämä olisi se.

Tiedot

Paula Hammerskog, Eva Wincent, Rikard Westman: Suloiset silmukat
Suomennos Virpi Vainikainen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2011
ISBN: 978-951-883-264-8

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Kustannus-Mäkelä Oy

Ulla 03/11 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Villavyyhdin syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
150 neulottua ja virkattua kuviota -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo pipot, käsineet, sukat! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloiset silmukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Upeat kirjoneulesukat -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Varpaista varteen -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Veikeät vauvaneuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Virkkaa ihania koruja metallilangasta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Helsingin uusin lankakauppa

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Tieteiskirjailuja -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Suvi Simola

Eeva Saviranta:
Knitting for Peace -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.