ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Sukan neulominen kärjestä ylöspäin

 

Sukat neulotaan perinteisesti varresta kärkeä kohti. Vaihtelun vuoksi voi kuitenkin koittaa tehdä toisinkin päin, eli aloittaa kärjestä ja neuloa ylös kohti vartta ja sukan suuta. Sukan neulomisesta "väärin päin" on hyötyä esimerkiksi silloin, jos on epävarma langan riittoisuudesta. Suulta aloitettu sukka täytyy purkaa kokonaan ja aloittaa alusta, jos lanka loppuu kesken kärkikavennusten, kun taas kärjestä aloitetussa riittää yleensä se, että purkaa pätkän verran vartta. Myös jotkut kuviot ja neulepinnat näyttävät paremmilta alhaalta ylös neulottuina.

Tapoja ja tekniikoita neuloa sukka näin on tietenkin useita. Kuvissa esiintyvät perusnilkkurit on neulottu 7 veljestä -langasta 3,5 mm puikoilla. Tämän numeron Ohjeet-sivuilta löytyvissä Nallesta neulotuissa Lyyra-sukissa on toteutettu kärki, kantapää ja kiilakavennukset samalla tekniikalla, mutta suuremmalla silmukkamäärällä. Erilaisia ohjeita löytyy esimerkiksi Googlen avulla hakusanoilla "toe up sock pattern".

Aloitus

Sukka aloitetaan kärjestä luomalla parillinen määrä silmukoita. 7 veljeksen paksuisella langalla 6 silmukkaa on hyvä määrä. Neulo 1 krs oikein.

Käännä neule ylösalaisin niin, että puikko on lattian puolella ja luontireuna osoittaa kattoon. Pidä työn oikea puoli itseesi päin.

Poimi luontireunasta langan avulla pariton määrä silmukoita, yksi silmukka vähemmän kuin loit alunperin. Esimerkkisukassa poimitaan siis 5 silmukkaa. Virkkuukoukku on kätevä apu tässä vaiheessa, mutta voit halutessasi poimia silmukat suoraan toiselle sukkapuikolle. 1. puikko on nyt puikko, jolla on pariton määrä silmukoita ja 2. puikko on puikko, jolla on parillinen määrä silmukoita.

Jaa silmukat tasan neljälle puikolle seuraavasti: neulo 2. puikolta puolet silmukoista yhdelle puikolle ja puolet toiselle. Esimerkkisukassa 2. ja 3. puikolla on tässä vaiheessa kummallakin 3 silmukkaa. Neulo sitten neljännelle puikolle 1. puikon alusta 1 s oikein, ja sitten toinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein. Tarvittaessa jatka vielä sileää oikeaa, kunnes 4. puikolla on yhtä monta silmukkaa kuin muillakin. Esimerkkisukassa tämä ei ole tarpeen.

Kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä. Mikäli aiot tehdä sukan terän kokonaan sileänä neuleena, merkitse kerroksen alku. Kärjestä neulottavassa sukassa langan pää jää sukan sisään, eikä siitä voi tarkistaa, mistä kerros alkoi.

Kärki ja jalkaterä

Kun työ on jaettu neljälle puikolle, on aika aloittaa kärjen neulominen. Kärkilisäykset tehdään seuraavasti: neulo, kunnes 1. puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo toiseksi viimeinen silmukka ensin etukautta, sitten takakautta oikein, neulo puikon viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein, sitten toinen silmukka ensin etu- ja sitten takakautta oikein. Jatka sileää neuletta niin, että teet 3. puikolla lisäyksen samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikolla samoin kuin 2. puikolla.

Jotta kärjestä tulisi kauniin muotoinen, tee lisäykset ensin joka kerroksella. Kun jokaisella puikolla on 7 silmukkaa, jatka lisäyksiä joka toinen kerros. Kun silmukoita on puikkoa kohti haluttu määrä, aloita jalkaterän neulominen, eli neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena. Kärjestä aloitettavaa sukkaa on helppo kokeilla jalkaan, jos olet epävarma sopivasta silmukkamäärästä. Esimerkkisukassa on 11 silmukkaa puikkoa kohti.

Kantalappu ja kantapää

Kun sukan teräosa on sopivan mittainen, aloitetaan kantalappu. Mallisukan kantalappu on neulottu samoin kuin tavallisen sukan, tosin tällä kertaa sileää neuletta ilman vahvistuksia. Nyrkkisääntö on, että kantalappuun tulee yhtä monta kerrosta kuin kahdella puikolla on silmukoita.

Oikea kohta aloittaa kantalappu voi aluksi olla vaikea arvioida. Yksi tapa on verrata hyvän kokoiseen perussukkaan. "Ylösalaisin" neulotussa sukassa kantalappu alkaa siitä, mistä tavallisen sukan kiilakavennukset loppuvat. Varminta on mitata tekeillä olevan sukan teräosasta neuletiheys ja laskea sen avulla, kuinka pitkä kantalapusta tulee.

Kantalappu aloitetaan neulomalla 1. puikon silmukat 4. puikon jatkoksi. Puikolla on esimerkkisukassa 22 silmukkaa. Käännä työ, nosta kantalapun ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 21 s nurin. Käännä työ jälleen, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo 21 s oikein. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapussa on 22 kerrosta, ja olet viimeiseksi neulonut nurjan kerroksen.

Mallisukkien kantapää on neulottu näin:

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo, kunnes kantalapun vasemmassa reunassa on 9 s. Neulo 2 s takareunoista oikein yhteen, neulo 1 oikein, käännä. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurjaa, kunnes reunassa on jäljellä 9 s. Neulo 2 s nurin yhteen, neulo 1 s nurin, käännä. Jatka kantapää loppuun tällä tavoin. Kantalappuun jää 14 s.

Kiilakavennukset

Kantapään jälkeen ylösalaisinsukan neulominen jatkuu aivan kuten tavallisen sukan. Neulo kantapään silmukat oikein ja poimi langan avulla silmukat kantalapun reunasta. Esimerkkisukassa silmukoita poimitaan 11. Neulo 2. ja 3. puikkojen silmukat oikein, ja poimi sitten 4. puikolle langan avulla kantalapun toisesta reunasta jälleen 11 silmukkaa. Jatka neljännellä puikolla neulomista, kunnes 1. ja 4. puikolla on yhtä monta silmukkaa, ja kerroksen vaihtumiskohta on kantapään takana.

Kiilakavennukset neulotaan vastaavasti kuin tavallisissa sukissa, mutta kavennukset tehdään päinvastaiseen suuntaan kallistuviksi. Neulo 1. puikolla oikeaa, kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa takareunoista oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Neljänneltä puikolta neulotaan 1 s ja sitten kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen, loput silmukat oikein. Toista kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes kaikilla puikoilla on yhtä monta silmukkaa.

Varsi ja päättely

Neulo kiilakavennusten jälkeen 1-4 kerrosta oikein ja aloita varren joustin. Mallinilkkureissa joustinta on vain pari senttiä, mutta varren voi toki neuloa juuri niin pitkäksi kuin haluaa.

Kärjestä suuhun neulottu sukka täytyy päätellä hyvin löysästi, että sukan suu joustaa tarpeeksi. Päättely kannattaa tehdä joustinta neuloen, eli neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Voit myös käyttää silmukoiden päättelyyn hieman suurempia puikkoja kuin sukan neulomiseen.

 

Teksti: Kristel Nyberg

Kuvat: Teemu Hirsimäki

Lisää Kristelistä

-

Neuvot

Kolmen puikon päättely

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.