Ulla 02/14

Ympyrän virkkaaminen

Tasaisen ympyrän virkkaaminen on puhdasta matematiikkaa eli siihen on olemassa helppo ja ymmärrettävä kaava. Perusperiaate on se, että jokaisella kerroksella lisätään tasaisin välein yhtä monta silmukkaa kuin on ollut aloituskerroksella.

Itse aloitan ympyrävirkkauksen virkkaamalla silmukat silmukkalenkkiin, jonka voin lopuksi kiristää sopivaksi. Ensimmäisen kerroksen silmukkaluku voi vaihdella langan paksuuden ja käsialan mukaan. Itselläni se on on useimmiten 14 - 16 silmukkaa. Joissakin pitsikuvioissa silmukoiden lukumäärällä on merkitystä, perusympyrässä se ei ole yhden tai kahden silmukan päälle.

Jos silmukoita on aloituksessa liian vähän, tulee työstä kupera. Tätä voi käyttää hyväksi esimerkiksi pipoja ja myssyjä virkatessa, jolloin istuvamman päälaen saa kuperammalla ympyrällä.

Jos silmukoita on aloituksessa liikaa, keskustaa on vaikea kuroa aivan kiinni eli ympyrän keskelle tulee reikä. Jos lisäyksiä tulee myöhemmillä kerroksilla liikaa, alkaa ympyrä liekottaa ja muodostaa röyhelöä. Joissain tilanteissa tämäkin voi olla toimiva tehokeino

Aloituslenkki

Virkkauksen aloituksessa käytettävä ns. taikasilmukka on käytännössä tavallinen aloitussilmukka, jota ei vain kiristetä tiukaksi.

Ympyrä pylväitä virkkaamalla:

1. krs: Virkkaa aloituslenkkiin 3 ketjusilmukkaa (= 1. pylväs) ja 14 pylvästä, yhdistä piilosilmukalla kolmanteen ketjusilmukkaan.

2. krs: Jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen tulee kaksi pylvästä.
Virkkaa edellisen kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan ensin kolme ketjusilmukkaa ja 1 pylväs, virkkaa sitten kaikkiin edellisen kerroksen pylväisiin kaksi pylvästä.
Yhdistä piilosilmukalla kuten edellä. (30 s)
3. krs: Joka toiseen silmukkaan tulee kaksi pylvästä.
Virkkaa kolme ketjusilmukkaa, virkkaa 2 pylvästä seuraavaan silmukkaan, 1 pylväs sitä seuraavaan silmukkaan, 2 pylvästä sitä seuraaavaan jne...
Yhdistä piilosilmukalla. (45 s)
4. krs: Joka kolmanteen silmukkaan tulee kaksi pylvästä.
Virkkaa kolme ketjusilmukkaa, 1 pylväs seuraavaan silmukkaan, 2 pylvästä sitä seuraavaan, kahteen seuraavaan silmukkaan tulee 1 pylväs, jne...
Yhdistä piilosilmukalla. (60 s)

Jatka samalla kaavalla, kunnes ympyräsi on sopivan kokoinen.

Jokaisella kerroksella lisäysten väliin tulee aina yksi pylväs lisää. Jos haluat huomaamattomammat lisäykset, vaihtele lisäysten aloituskohtaa (jokaisen lisäyksen väliin tulee kuitenkin kerroksen mukainen määrä pylväitä).

Kiinteillä silmukoilla kaava on sama, mutta aloitukseen tarvitaan vähemmän silmukoita. Itse käytän useimmiten kahdeksan silmukan aloitusta.

Teksti ja kuvat

Tintti Hohti

Lisää Tintistä

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.