Ulla 02/14

Suunnittelijagurujen sukkia

Nancy Bush, Cookie A., Véronik Avery. Nämä ja joukko muita tunnettuja neulesuunnittelijoita ovat suunnitelleet sukkia Ann Buddin alunperin vuonna 2011 julkaistuun teokseen Sock Knitting Master Class. Tänä keväänä kirja suomennettiin otsikolla Villasukkakirja. Epäinnovatiivista nimeä tarkentaa alaotsikko Vaativia malleja taitavalle neulojalle. Satunnaista sunnuntaisukanneulojaa moinen tarkennus saattaa hirvittää, vaikka kirjan avulla voi oppia paljon uutta sukkien rakenteesta ja suunnittelusta.

Villasukkakirja ei ole pelkkä ohjekirja, vaan se alkaa kattavalla perehdytyksellä sukkien suunnitteluun. Kirjassa on esimerkiksi kätevät koko- ja langanmenekkitaulukot. Myös erilaiset puikot, kantapäät ja kärjet käydään läpi monipuolisesti. Ohjeosio on jaettu kahtia varresta aloitettaviin ja varpaista aloitettaviin sukkiin. Ohjeita on kaikkiaan 17 kappaletta. Eri suunnittelijoiden toisistaan poikkeavat tyylit tekevät kirjasta monipuolisen ja värikkään teoksen, josta löytyy jokaiselle jotakin. Ei siis kannata vetää johtopäätöksiä pelkästään kannen riemunkirjavien raitasukkien perusteella, sillä kansien välistä löytyy myös hienostuneita ja hillitympiä malleja. Tällaisia ovat esimerkiksi Evelyn A. Clarkin Ruususet ja Meg Swansenin Vikkelisukat. Suomalaisneulojaa saattaa ilahduttaa tieto, että jälkimmäisissä on käytetty lankana Vuorelman Satakieli-lankaa.

Ulkoasultaan kirja on selkeä. Kuvissa sukat ovat pääosassa, vaikka kuvaustaustat ovat kekseliäitä ja vaihtuvia. Isojen koko sivun kokoisten pääkuvien lisäksi ohjeissa on runsaasti yksityiskohtakuvia. Fontti on helposti luettavaa ja piirrokset sekä kaaviot riittävän suuria.

Villasukkakirja on varmasti tervetullut teos suomenkieliseen neulekirjallisuuteen, jossa on ollut vallalla helpot ja nopeasti tehtävät neuleet. Suosittelen kirjaa alaotsikossa viitattujen “taitavien neulojien” lisäksi myös niille, jotka ovat viimein kyllästyneet yhden illan neuleisiin ja paksuihin puikkoihin. Vaikka kirjan ohjeita ei heti uskaltaisikaan kokeilla, tekniikkaosion avulla voi kartuttaa neulontatietouttaan ja kehittyä neulojana.

Ann Budd: Villasukkakirja – Vaativia malleja taitavalle neulojalle
Suomennos: Sanna Immanen
Moreeni, 2014
ISBN 978-952-254-185-7

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.