Ulla 02/14

Perinneneuleita maailmalta

Heti alkuun: 150 mallia tarkoittaa erilaisia neulemalleja, kuten pitsejä ja palmikoita, ei valmiita ohjeita, joita kirjasta myös löytyy. Kuten kirjan nimi kertoo, kyseessä on kokoelma eri maiden ja alueiden neuleperinteitä. Kirja on jaettu tekniikoiden mukaan: pintaneuleet, kierretyt silmukat, kohoneuleet, palmikkoneuleet, pitsineuleet ja kirjoneuleet. Lisäksi neuletekniikoille on oma osionsa.

Jokaisessa osassa on lyhyt alustus kunkin neuletekniikan historiasta. Sitten esitellään osion neulemallit. Jokaisessa osiossa on myös muutama ohje. Tässäkin kirjassa, kuten niin monessa brittiläisessä, on ohje kuumavesipullon suojukselle. Onhan se kertainvestointina halvempi kuin kunnollinen eristys, mutta jälkimmäisen luulisi maksavan itsensä takaisin pidemmällä ajalla. Kirjan historia-alustukset ovat mielenkiintoisia, mutta toisaalta lyhyitä. Parasta antia ovat mallineuleet, joista on sekä valokuva, kaavio että sanallinen selitys. Mallikaavioissa on tosin käytetty hieman erikoisia lyhenteitä, joiden logiikan ymmärtämiseen saattaa mennä hetki.

Kirjassa on pari ongelmaa. Osassa neulevalokuvista ei ole yhtään tarkkaa kohtaa. Lisäksi pitsineulemallit on neulottu violetilla langalla ja kuvat ovat niin tummia, ettei neulepinnasta saa selvää. Pintaneulemalleissa, jotka on neulottu sinisellä langalla, on sama ongelma lievempänä. Ärsyttävää on myös se, että ohjeisiin tarvittava lankamäärä on ilmaistu summittaisesti. Esimerkiksi Kelttivillatakkiin kuluu 9(10, 12, 14) x 50 g:n kerää turkoosia DK-paksuista lankaa. Neuletiheys on 28 s ja 32 krs sileää neuletta 4 mm:n puikoilla 10 sentillä. Villatakin mitoista annetaan vain rinnanympärys. Siitä sitten lankaostoksille!

Kirjan tekijä Rita Taylor on erikoistunut "vanhoihin" neulemalleihin. Siksi tuntuu oudolta, että lapsen raglanhihainen kirjoneulepaita ohjeistetaan neulomaan tasona eikä pyöröneuleena. Sekin ärsyttää, että neuletekniikoissa neuvotaan pitämään puikkoja oudossa asennossa. Piteleekö joku puikkoa oikeassa kädessä samalla tavalla kuin kynää?

Kirja on sekametelisoppa. Henkilökohtaisesti ostan mallineulekirjat ja neuleohjeet erikseen, mutta tällaisillekin kirjoille on oma käyttäjäkuntansa. Periaatteessa niistä voi saada paljon vastinetta rahoillensa. Tässä kirjassa on hienot ainekset, mutta jotenkin se tuntuu viimeistelemättömältä.

Rita Taylor: Parhaat perinneneuleet – 150 mallia maailmalta
Suomennettu teoksesta: A Stitch in Time: Heirloom Knitting Skills
Suomennos: Mirja Muurinen
Minerva Kustannus Oy, 2014
ISBN: 9789524928236

Teksti

KristaK

Lisää KristaKsta

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.