Ulla 02/14

Puhdasta puuvillaa

Novita Kartano Kotiväki ja Novita Huvila Kotiväki

Novitan tuttu Kotiväki-lanka on saanut uudet nimet ja uudet keväiset värit. Värikartasta löytyy perinteisten vaaleiden värien lisäksi myös voimakkaampia sävyjä. Molemmissa värikartoissa on seitsemän väriä ja vain valkoinen on molemmissa sama. Musta löytyy Huvilasta. Langat ovat pitkälti aivan samat. Ainoa ero on, että Kartano on merseroitua puuvillaa ja Huvila merseroimatonta. Merserointi antaa Kartanolle kauniin kiillon.

Langat ovat napakkakierteisiä ja siten hieman kovia. Nämä langat sopivat mielestäni paremmin virkkaamiseen kuin neulomiseen. Neulepinta saa olla aika löyhää, jotta lanka laskeutuisi kauniisti. Langat myös kutistuivat hieman pesussa. Kannattaa siis pestä mallitilkku ja laskea tiheys vasta pesun jälkeen.

Mallitilkku Kartanosta

Mallitilkku Huvilasta

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa (Kartano), 100 % puuvillaa (Huvila)
100 g = 332 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 28 s ja 38 krs = 10 cm
Konepesu 60 astetta, hellävarainen ohjelma

Wendy supreme luxury cotton 4 ply

Supreme luxury cotton 4 ply on kauniisti kiiltävä merseroitu puuvillalanka. Värikartassa on yksitoista klassista väriä. Persikka ja kellanvihreä lienevät tämän sesongin muotivärejä.

Langassa on tiukahko kierre, joten se on napakkaa ja pyöreää. Lankaa on mukava neuloa. Neulepinta on ohjetiheydellä aika napakkaa ja laskeutuvaan vaatteeseen voisi olla löysempääkin. Mallitilkku ei juurikaan muuttanut olemustaan kastelussa. Langasta syntyvät kauniit pitsineuleet ja palmikotkin erottuvat hyvin. Neulepinta on kaunista myös ihan sielänä neuleena. Lanka sopii hyvin myös virkkaamiseen.

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
100 g = 267 m
Puikkosuositus: 2,5–3,5 mm
Tiheys: 28 s ja 36 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Wendy Supreme luxury cotton chunky

Supreme Luxury cotton chunky on kauniisti kiiltävä, paksu puuvillalanka. Langan rakenne on paksuutensa vuoksi lähes narumainen. Värikartassa on kaksitoista klassista ja värikylläistä sävyä.

Langassa on tiukahko kierre, mikä tekee siitä helposti neulottavan. Pelkkä sileäneuleinenkin neulepinta on langan kiillon ja rakenteen vuoksi ilmeikäs ja kaunis. Lanka toimii varmasti myös yksinkertaisissa pitsikuvioissa. Ohjetiheydellä neulottuna neulepinta on aika napakkaa. Laskeutuvaan neuleeseen kannattaa siis valita suuremmat puikot. Parhaimmillaan lanka on yksinkertaisissa ja löysähköissä kesäneuleissa.

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
100 g = 83 m
Puikkosuositus: 6,5 mm
Tiheys: 14 s ja 22 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Sirdar Cotton DK

Sirdar cotton DK on kaunis merseroidusta puuvillasta valmistettu lanka. Langassa on kaunis kiilto ja sen rakenne on pyöreä. Värikartassa on kahdeksantoista väriä. Joukossa on paljon kirkkaita puhtaita värejä, neutraalit musta, valkoinen ja luonnonvalkoinen sekä muutama murrettu sävy.

Lankaa oli tiukan kierteen vuoksi mukava neuloa. Sirdar DK on paksuhko ja raskas lanka. Ohjetiheydellä neulepinnasta tuli kuitenkin laskeutuva ja mukava, eikä sitä kannata vaatteeseen ainakaan tiukemmin neuloa. Kastelu ei muuttanut langan olemusta ja tiheys pysyi samana. Lanka on sopivaa kesän ilmaviin neuleisiin ja toimii varmasti hyvin pitsineuleissa.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
100 g = 212 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 38 krs = 10 cm
40 asteen hienopesu

teetee Hilla

Hilla on pehmeä puuvillalanka. Langan kierre ei ole kovin tiukka, mikä osaltaan lisää pehmeyttä. Värikartasta löytyy 16 väriä, joista puolet on kirkkaita ja värikylläisiä ja loput pehmeän neutraaleja. Ruskea puuttuu kartasta kokonaan.

Pehmeästä koostumuksesta huolimatta Hillaa on mukava neuloa. Se on ainoa testaamistani puuvillalangoista, joka imukykynsä ansiosta sopisi tiskirätteihin. Suositustiheydellä neulottuna neulepinta on tasaista ja laskeutuvaa. Mallitilkku ei muuttanut olemustaan pesussa. Pehmeytensä ja pestävyytensä vuoksi siitä tulisi myös mukavia vaatteita lapsille ja vauvoille. Ja toki Hillasta saa myös aikuiselle mukavan pehmeitä vaatteita ihoa vasten pidettäväksi.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 180 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 27 s = 10 cm (mallitilkussa 26 s ja 36 krs)
60 asteen pesu

Lang Yarns Sol Color

Sol Color on puuvillainen nauhalanka. Kerällä ja neulottaessa lanka tuntuu pehmoiselta, mutta kasteltu mallitilkku tuntuu aavistuksen verran kovemmalta. Langasta oli helppo saada tasaista neulepintaa. Lanka on rakenteeltaan litteää tuppiloa ja se ei siksi halkeillut lainkaan neulottaessa. Sol Color on monivärinen lanka. Niistä joko pitää tai ei. Testattavana ollut sävy 113501 on niin ruma ruskean ja punaisen kirjava sävy, että se on suorastaan kaunis.

Lanka on mielestäni parhaiten edukseen hyvin yksinkertaisissa malleissa ja pintaneuleissa. Mallitilkussa on sileän neuleen lisäksi kahden kerroksen helmineuletta, ja sekin tuntuu peittyvän langan sävyvaihtelun alle.

Uskon, että langan tuppilomainen rakenne auttaa neulepintaa pysymään hyvänä käytössä. Mallitilkussa sileän neuleen tiheys on 20 s ja 30 krs kymmenellä sentillä. Se on tiivimpi kuin ohjetiheys. En neuloisi lankaa yhtään mallitilkkua tiukempaa, koska neuleesta tulee helposti jäykkä.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5–5,5 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
Konepesu 30 astetta

Schachenmayr SMC Multicolor

Multicolour on nimensä mukaisesti hyvin kirjava lanka. Kun väriällötyksen yli pääsee, huomaa, että kyseessä on mukava ja helposti neuloutuva puuvillalanka.

Multicolour on pehmoinen puuvilla ja sen neulominen on mukavaa. Neuloin mallitilkun aavistuksen ohjetiheyttä tiiviimmäksi ja se tuntui toimivan hyvin. Silmukat erottuvat neulepinnasta niin hyvin, kuin näin riemunkirjavassa langassa voi. Langan tuntu on sellainen, että siitä voisi kuvitella neulovansa paksun puuvillaneuleen viileitä kesäiltoja varten. Koska kaikki värisävyt ovat kirjavia, langasta ei kannata neuloa kuin hyvin yksinkertaisia pintaneuleita. Pitsit ja palmikot hukkuvat ”väriloiston” taakse. Arvostelun kirjoittaja rakastaa harmaata ja ruskeaa, joten varmasti tällekin värikartalle löytyy oma ihailijakuntansa.

Kyseessä on ilmeisesti sama lanka, kuin Schachenmayr Original Multicolor. Testilangan sävy oli värikartan numero 80.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 90 m
Puikkosuositus: 3,5–4,5 mm
Tiheys: 19 s ja 26 krs = 10 cm (testitilkun tiheys 20 s ja 28 krs = 10 cm)
Konepesu 30 astetta

Teksti ja kuvat

Tintti Hohti: Novita Kartano ja Huvila, Wendy supreme luxury cotton DK, Wendy Supreme luxury cotton chunky, Sirdar Cotton DK, teetee Hilla

Lisää Tintistä

KristaK: Lang Yarns Sol Color, Schachenmayr SMC Multicolor

Lisää KristaKsta

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.