Ulla 02/14

Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Kun vuosikymmen sitten otin ensiaskeliani neulesuunnittelun saralla, oli yksi ensimmäisistä vastaan tulleista ongelmista ruutupiirrosten tekninen toteutus. Melko pian ostin Stitch & Motif Maker -ohjelman, jonka tuottamat piirrokset eivät olleet erityisen kauniita, mutta käyttökelpoisia. Ohjelman kehittäminen lopetettiin kuitenkin jo useita vuosia sitten, eikä uusia versioita tuoreemmille käyttöjärjestelmille ole olemassa.

Tänä keväänä ostin uuden tietokoneeni, ja samalla tuli vastaan uuden ruutupiirrosohjelman hankinta. Netistä löytyi parikin varteenotettavaa vaihtoehtoa, joista päädyin lopulta hankkimaan Stitch Mastery Knitting Chart Editorin.

Ohjelman esittely

Ohessa ruutukaappaus Stitch Mastery -ohjelman yleisnäkymästä, pohjana piirtämäni palmikkoruutupiirros. Näkymä koostuu kolmesta elementistä. Ylhäällä vasemmalla on itse ruutupiirros, oikeassa reunassa merkkivalikko ja alhaalla kenttä, jonka näkymäksi voi valita joko ohjelman automaattisesti tuottaman ohjetekstin tai yleiskuvan ruutupiirroksesta, joka on suurempi kuin mitä ylimpään kenttään kerralla mahtuu näkyviin. Oma piirrokseni on ruutukaappausta varten skaalattu kokoon 50 %, eli oletusarvoisesti ohjelma näyttää piirroksen erittäin suurena, jolloin yksittäisiä silmukoita on helppo tarkastella.

Kaikki kolme elementtiä voi kyseisen elementin oikeasta yläkulmasta joko suurentaa koko ohjelmaikkunan kokoiseksi tai pienentää pois näkyvistä. Itse esimerkiksi yleensä piilotan alareunan elementin, jota en ruutupiirrosta tehdessäni tarvitse.

Ohjelmalla voi luoda uuden ruutupiirroksen kahdella tavalla. Itselleni tärkeämpi on kuvan osoittama luo uusi ruutupiirros -toiminto. Uutta pohjaa luodessa valitaan kerros- ja silmukkamäärä, haluttu kerrosten numerointi sekä se, onko kyseessä suljettu neule, tasoneule vai nostetuin silmukoin tehty valekirjoneule. Viimeksi mainittu valinta vaikuttaa siihen, missä muodossa ohjelma tuottaa ohjetekstin.

Uutta ruutupiirrosta muokataan valitsemalla haluttu silmukka, palmikko tai muu vastaava oikean reunan valikosta ja klikkaamalla ruutupiirrosta siitä kohdasta, johon silmukka halutaan. Myös jo ruutupiirroksessa olevien symbolien leikkaaminen tai kopioiminen ja liittäminen on mahdollista. Jos ruudukko osoittautuukin työskennellessä väärän kokoiseksi, on kerroksia ja silmukoita helppo lisätä tai poistaa. Kannattaa myös huomata, että valikoissa jo olemassa olevien merkkien jatkoksi voi luoda uusia symboleja, joille voi määritellä haluamansa merkitykset. Käytössä on Stitch Masteryn omien, nimenomaan neuleaiheisten merkkien lisäksi laaja valikoima tavallisia kirjasintyyppejä.

Ohjelma luo automaattisesti ruutupiirroksen otsikon tiedoston nimen mukaan. Myös merkkien selityslista piirroksen oikealla puolella syntyy automaattisesti: kun piirrokseen lisätään uudenlainen symboli, sama merkki ohjelman kirjastossa olevine selityksineen tulee automaattisesti selityslistan jatkoksi. Selityslistan järjestys on vapaasti muokattavissa. Uutta ruutupiirrosta tehdessä ei siis ole tarpeen suoraan tietää, mihin järjestykseen merkit haluaa.

Suomenkielisen käyttäjän kannalta oleellista on huomata, että kaikkia tekstejä voi muokata. Esimerkiksi merkkien selitykset voi siis kirjoittaa auki haluamallaan tavalla, eikä käyttäjä ole ainoastaan englanninkielisen automatiikan varassa. Merkkien automaattisia selityksiä voi halutessaan myös muokata siten, että esimerkiksi yleisimmin käytettyjen silmukoiden selitykset ovat suoraan suomeksi.

Toinen vaihtoehto uuden ruutupiirroksen tuottamiseen on luoda tekstitiedosto, jonka ohjelma lukee ja jonka pohjalta voi suoraan tuottaa ruutupiirroksen. Tämä vaatii hieman harjoittelua, sillä tekstin täytyy olla määrämuotoista ja siinä on käytettävä ohjelman tunnistamia lyhenteitä erilaisista silmukoista, palmikonkierroista ja niin edelleen. Kuvakaappauksessa näkyy ohjelman tähän antama apuväline: tekstieditorissa saa esiin valikon, joka hakee ohjelman kirjastosta listauksen halutulla kirjaimella alkavia lyhenteitä. Vaikka tämä ominaisuus on ruutupiirroseditoria työläämpi oppia hallitsemaan, on siitä apua esimerkiksi niissä tapauksissa, kun vastaan tulee angloamerikkalaiseen tyyliin kerros kerrokselta kirjoitettu neuleohje ilman ruutupiirrosta.

Kokonaisarvio

Stitch Mastery Knitting Chart Editor on erittäin monipuolinen ruutupiirrosohjelma, jonka symbolivalikoimasta löytyy neulemerkkejä joka lähtöön ja uusia merkkejä on mahdollista lisätä. Myös tekstiosuuksien kirjasimeen, kirjasinkokoon ja niin edelleen on runsaasti vaihtoehtoja. Sekä piirrosten että tekstien muokattavuus on hyvä.

Monipuolisuudella on kääntöpuolensa käytettävyydessä: ohjelman peruskäyttö on melko helppoa, mutta vielä parin kuukauden jälkeen on tunne, että paljon kikkoja olisi vielä opittavana. Käyttöliittymä on suhteellisen selkeä, mutta toisinaan törmää tilanteisiin, joissa täytyy kokeilla paria eri tapaa ennen kuin saa aikaan haluamansa lopputuloksen. Itse olen tottunut käyttämään monenlaisia ohjelmistoja, mutta mikäli tietokoneen käyttö on vieraampaa, saattaa Stitch Masteryn käytön opettelu vaatia jonkin verran aikaa.

Olemassaolevat englanninkieliset aputiedostot ovat selkeitä ja niiden sisäinen haku vaikuttaa toimivalta. Lisäksi ohjelman kehittäjä on tuottanut verkkoon useita erilaisia lyhyitä ohjevideoita, jotka eivät vaadi englannin ymmärtämistä. Ohjelmalla on myös Ravelryssä keskusteluryhmä, josta apua voi ongelmatilanteissa hakea. Stitch Masteryn kehittäjän tavoittaa helposti sähköpostitse.

Hinnaltaan Stitch Mastery ei ole edullisin markkinoilla oleva neuleruutupiirrosohjelma, mutta ei myöskään kallein. Paljon neulovalle ja itse neuleita suunnittelevalle ohjelma on mielestäni hyvä ostos. Suhteessa ohjelman ominaisuuksiin hinta ei ole mielestäni liian korkea.

Ohjelman hinta: £60, rajoitettu ilmainen kokeiluversio ladattavissa.

Käyttöjärjestelmät: Windows 64 ja 32 bit, Mac OS X 64 ja 32 bit Intel, Linux 64 ja 32 bit.

Kieli: Englanti.

Käyttöoikeus: Ohjelman saa asentaa kahteen tietokoneeseen (joissa voi olla eri käyttöjärjestelmät) sekä varmuuskopioida omaan käyttöön. Itse ohjelmaa ei saa myydä eteenpäin, mutta ohjelmalla tuotetut ruutupiirrokset ovat piirroksen tekijän omaisuutta ja vapaasti käytettävissä.

Lisäksi huomattava: Mikäli ohjelma vaikuttaa liian kalliilta, voi samalta tekijältä ostaa erillisenä pakettina ruutupiirrosohjelman käyttämän Stitch Mastery Knitting Fonts Collection -kirjasinkokoelman, jonka hinta on £10.

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.