Ulla 02/14

Upeaa historian lehtien havinaa

Vintage-neuleet on upea katselmus neuleiden kulta-ajan vaatteisiin. Kirjoittajat ovat perehtyneet laajasti viime vuosisadan puolenvälin neuleisiin ja päivittäneet ohjeet nykyaikaisille langoille. Osa malleista on suoria kopioita oman aikakautensa suosituista malleista. Osa on saanut niistä inspiraationsa.

Kirjan alussa on historiallinen katsaus 1930 – 1950-lukujen aikakauden neuleisiin ja myös muuhun elämään. Mallit saavat aivan erilaisen syvyyden, kun ymmärtää niiden aikakauden yhteiskunnallista tilannetta.

Kirja on jaoteltu viiteen osaan. Ensiksi toppeja, neuletakkeja ja neulepaitoja, lopuksi esitellään twinsetit ja asusteet. Neuleet ovat kauniiden pitsikuvioiden ja huolitellun harkittujen yksityiskohtien kavalkadi. Kirjan lopussa on kattava tekniikkaosio, josta löytyvät kirjassa käytetyt lyhenteet ja jossa annetaan vinkkejä sekä neuleen aloittamiseen että viimeistelyyn.

Debi Treloarin upeissa kuvissa näkyvät sekä kokonaisuus että yksityiskohdat. Kirjan taitto on tyylikäs ja aikakaudelleen uskollinen. Jokaisen osion alussa kerrotaan kyseessä olevan vaatekappaleen historiasta ja jokaisen ohjeen alussa kerrotaan kyseisen mallin historiasta tai inspiraatiosta.

Kaikki kirjan neuleet neulotaan tasona irrallisina kappaleina. Aitoon vintage-tyyliin ne kehotetaan neulomaan suorilla puikoilla. Pitsikuviot on selitetty vain sanallisesti, kaavioita on vain kirjoneuleohjeissa. Valitettavasti mallit ovat harmillisen pieniä. Suurin koko on L ja mitoitukset vaikuttavat muutenkin hyvin niukoilta.

Onneksi kirjassa on paljon silmäniloa ja se kestää useamman selaamisen, vaikkei mitään varsinaisesti omille puikoille pääsisikään.

Madeline Weston ja Rita Taylor: Vintage-neuleet, Upeita neulemalleja 1930 – 1950-luvuilta
Suomennos: Tuija Sulisalo
Tammi 2014
ISBN 978-951-31-7170-4

Teksti

Tintti Hohti

Lisää Tintistä

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.