Ulla 02/14

Kesäisiä sekoitelankoja

Lang Yarns Laguna

Lang Yarnsin Laguna on nauhalankaa ja tunnustan heti aluksi, että en ole nauhalankojen ylin ystävä. Syy voi olla aika typerä, mutta nauhalangan neulominen tuntuu oudolta – se menee kierteelle ja minulla on koko ajan sellainen tunne, että lankaa pitää suoristella. Lisäksi on kovin ärsyttävää, kun neulominen tyssää siihen että puikko lävistää nauhan.

Oliko tämän nauhalangan neulominen sitten niin kauheaa? Eihän se ollut, kun onnistuin olemaan ajattelematta langan kiertymistä. Kiertyminen ei vaikuttanut neulepinnan ulkonäköön yhtään. Laguna on melko pehmeää nauhalankaa eikä sen nauhamainen luonne erotu mallitilkusta. En myöskään onnistunut seivästämään lankaa puikollani kertaakaan. Neulominen sujui siis mukavasti ja pinnasta tuli melko siistiä. Jälki tasoittui kastelussa ja mallitilkku myös rentoutui selvästi. Se pysyi kuivuttuaan muodossaan eikä pahemmin rullautunut sileästä neuleesta huolimatta.

Lagunan koostumus on miellyttävä, 80 prosenttia viskoosia ja loput silkkiä. Lanka on periaatteessa kelvollista kesäneuleisiin, mutta ei ehkä mihinkään hellepaitoihin, sillä lanka on melko paksua. Jälki on kuitenkin mukavan sileää, laskeutuvaa ja hennosti kiiltävää. Neuloisin kuitenkin suurehkon mallitilkun ennen aloittamista ja katsoisin miten se käyttäytyy. Neulepinta vaikuttaa sen verran raskaalta, että se saattaa venyä.

Lagunaa on saatavilla 20 eri värissä, joista löytyy vaaleiden sävyjen lisäksi runsaasti voimakkaampia värejä. Voisin kuvitella tekeväni Lagunasta jotain viileämpää vaihtoehtoa villaneuleelle, esimerkiksi toimistoneuleen vajaamittaisilla hihoilla tai miksei jotain hieman juhlavampaakin.

Langan tiedot

80 % viskoosia, 20 % silkkiä
50 g = n. 77 m
Puikkosuositus: 5–5,5 mm
Tiheys: 17 s ja 23 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Schoeller+Stahl Fortissima Mexico Cotton Stretch

Kesällä on tunnetusti pakko neuloa sukkia, mutta joskus Suomenkin kesässä villalanka hikoaa käsissä. Silloin voi kokeilla puuvillasekoitteisia sukkalankoja, kuten Fortissima Mexico Cotton Stretch.

Nimensä mukaisesti langassa on mukava jousto, jota puuvillalanka kaipaa, jollei halua neuloa löpsähtäviä sukkia. Neuloin lankaa ensimmäistä kertaa, eivätkä sukat ole vielä valmiit. En siis tiedä, miten hyvin lanka pitää kutinsa. Keskeneräinen sukka tuntuu kuitenkin mukavan joustavalta. Joustavuuden vuoksi lankaa voi mielestäni helposti neuloa hyvin tiukkaan. Toisaalta, napakasta pintaneuleesta voisi olla apua sukkien muodossa pitämisessä. Lanka on neulottaessa hieman kovemman tuntuista kuin puhdas puuvilla- tai merinolanka, mutta silti miellyttävää neuloa.

Testattavana ollut sävy 90 on monivärinen ja itsestään raidoittuva. Lanka sopisi mielestäni hyvin esimerkiksi Jaywalker-sukkiiin Mallineuleessa on 34 s ja 56 krs kymmenellä sentillä sileää neulosta. Mallitilkku on neulottu jonkin verran ohjetiheyttä tiiviimmäksi.

Langan tiedot

41 % villaa, 39 % puuvillaa, 13 % polyamidia, 7 % polyesteriä
100 g = 460 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 30 s ja 42 krs = 10 cm
Konepesu 40 astetta

Lang Yarns Ella

Ella on sekoitelanka sanan kaikissa merkityksissä. Siinä on neljää eri materiaalia sekä montaa sävyä ja paksuutta. Langan paksuus vaihtelee pitsilangan paksuudesta noin Novitan 7 Veljeksen vahvuuteen. Se tekee mielestäni langan neulomisesta haastavaa. Erityisen hankalaa on valita oikea puikkokoko. Lankavalmistajan suosituskoko on ilmeisesti valittu langan paksuimpien kohtien perusteella.

Edellä mainituista syistä Ellasta tulee raidallista pintaa, jota värivaihtelut vielä korostavat. Neuloin mallitilkkuun sekä sileää neuletta että aina oikein -neuletta. Minun mielestäni lanka toimi paremmin aina oikein -neuleessa, koska langan paksuuden vaihtelu jotenkin hävisi neulepintaan. Ikävin puoli langassa on se, että kerä hajoaa käsiteltäessä helposti. Toisaalta voin hyvin kuvitella, että langasta tulisi mukava, löysästi neulottu raglanhihainen paita. Lanka toimisi varmasti hyvin myös yksinkertaisena huivina.

Ainakin minun mallitilkussani sileä neule vetää vinoon. Tämä ongelma ei poistunut pesussa. En kylläkään pingottanut mallitilkkua, vaan annoin sen kuivua vapaasti. Testattavana oli punainen sävy numero 60. Mallitilkun tiheys on noin 20 silmukkaa kymmenellä sentillä sileää neuletta.

Langan tiedot

38 % puuvillaa, 30 % polyesteriä, 26 % viskoosia, 6 % polyamidia
50 g = 160 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
Tiheys: 21 s ja 30 krs = 10 cm
Konepesu 30 astetta, ei saa käyttää huuhteluainetta

Debbie Bliss Juliet

Debbie Blissin Juliet on nelisäikeinen puuvillasekoitelanka. Langassa on kaksi yksiväristä tiukkakierteisempää säiettä sekä kaksi väriä vaihtavaa löyhäkierteisempää säiettä. Kokonaisuutena testaamani kerä on hyvin monivärinen, langasta löytyy niin punaista, ruskeaa, luonnonvalkoista, sinistä kuin vihreääkin. Värikartassa on yhteensä 12 moniväristä vaihtoehtoa. Vaihtoehdoista löytyy sinisävyistä, kelta-violettia, ruskean sävyjä, harmaan sävyjä, punaisempaa, monivärisempää. Kaiken kaikkiaan melko monipuolinen värikartta, mutta kuitenkin kaikki sävyt ovat kovin monivärisiä.

Lanka myydään 50 gramman kerällä, jossa on 120 m neulottavaa. Lanka tuntuu kerällä puuvillamaisesti hiukan kovalta, samoin neuloessa. Ehkä hiukan yllättävästi lanka tuntuu silti pörröytyvän melko helposti jopa kerällä ollessaan. Myös syntyvä neulepinta on melko kova, jopa hiukan karkeahko. Langan neuletuntuma on miellyttävä ja hyvin puuvillamainen.

Neuloin langasta mallitilkun suosituksen mukaisilla 3,25 mm:n puikoilla. Sain neuletiheydeksi 24 s ja 31 krs = 10 cm. Yllättävästi leveydestä hiukan ohjetiheyttä tiheämpää, sillä käsialani on yleisesti ottaen löysähkö.

Lanka on omaan makuuni kovin moniväristä, mutta mikäli pitää väri-ilottelusta, on Juliet varmasti oiva lanka erilaisiin kesäisiin asusteisiin. Isompiin neuleisiin en itse lankaa välttämättä käyttäisi, värien lisäksi langan pörröytyvyys jää hiukan epäilyttämään soveltuvuutta.

Langan tiedot

52 % puuvillaa, 48 % akryyliä
50 g = 120 m
Puikkosuositus: 3,25 mm
Tiheys: 25 s ja 34 krs = 10 cm
Varovainen pesu 30 asteessa

Lang Yarns Seraina

Lang Yarnsin Seraina on varsin poikkeuksellinen uutuus. Joitakin lankoja on tullut harrastusvuosien aikana neulottua ja testattua, mutta koskaan en muista puikoillani olleen näin venyvää lankaa. Neuletuntuma on jopa epämukavan venyvä, voisin kuvitella, että löysähkön kuminauhan neulominen voisi tuntua aika samalta. Venyvyyden vuoksi langankireyttä on vaikea säädellä ja pitää samana, mutta syntyvä neulospinta tuntuu olevan armollinen. Kaikesta huolimatta se nimittäin on hyvinkin tasaisen ja siistin näköistä suoraan puikoilta.

Myös Serainan rakenne on hiukan poikkeuksellinen, joskin lähivuosina jo muista langoista tutuksi tullut. Lanka rakentuu monivärisestä, pätkävärjätystä neuletuppilosta, jonka sisällä kulkee yksivärinen kierteetön kuitusäie.

Testattavaksi tulleessa kerässä neuletuppilossa oli sinisen sävyjä ja sisäsäie oli vaaleahko vihreä. Langan värikartassa on seitsemän kirkasta, pätkävärjättyä vaihtoehtoa melko perusväreissä. Kolme sinisen sävyä, yksi vihreitä pätkittelevä, kaksi kelta-ruskeaa ja yksi violetti-pinkki.

Tein langasta 5 mm:n puikoilla mallitilkun. Neuletiheydeksi sain 20 s ja 27 krs = 10 cm. Varsin lähellä ohjetiheyttä, varsinkin kun ottaa huomioon, että neulospinta on erittäin venyvää ja siksi mallitilkku muotoutuu moneen. Syntyvä neulospinta on pehmeää ja lanka keinokuituisena sopii myös eläinkuiduille allergisille.

Langan tiedot

60 % modaalia, 40 % polyamidia
50 g = n. 130 m
Puikkosuositus: 5–5,5 mm
Tiheys: 20 s ja 30 krs = 10 cm
Erittäin varovainen pesu 30 asteessa

Lang Yarns Moina Color

Moina Color on mielenkiintoinen kesälanka. Se näyttää rakenteeltaan nauhamaiselta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa langan olevan ennemminkin putkilomaista. Lankaa ympäröi ohuesta säikeestä muodostuva tuppilo, jonka sisällä on pumpulimaiselta tuntuva täyte. Rakenteensa ansiosta lanka ei myöskään halkeile, joten sen neulominen on helppoa. Se on myös melko joustavaa, muttei kuitenkaan mitään kuminauhaa.

Testikerä oli kauniin keltainen, mikä saattoi alitajuisesti vaikuttaa arvioijaan. Langassa on hienovarainen liukuvärjäys, joka muodostaa neulepinnassa hieman tummempia ja vaaleampia raitoja. Värierot ovat kuitenkin niin hentoja, että lanka soveltunee myös pitsi- ja kuvioneuleisiin. Vyötteen puikkosuositus sopii kenties niille, joiden käsiala on erityisen tiukka. Testitilkku neulottiin huomattavasti suositusta pienemmillä puikoilla tiiviin neulepinnan aikaansaamiseksi. Kastelu rentoutti neulepinnan ja tilkun koko hieman kasvoi. Neulepinta tuntuu pehmeältä sekä ennen että jälkeen kastelun.

Moina Color on melko riittoisaa lankaa. Yhdestä kerästä sai mallitilkun lisäksi uuden kesämyssyn ja tossut pienelle vauvalle.

Langan tiedot

54 % viskoosia, 32 % polyamidia, 14 % silkkiä
50 g = n. 190 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
Tiheys: 24 s ja 36 krs = 10 cm
Hellävarainen pesu 30 asteessa

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen: Lang Yarns Laguna

Lisää Niinasta

KristaK: Schoeller+Stahl Fortissima Mexico Cotton Stretch, Lang Yarns Ella

Lisää KristaKsta

Suvi Heikkilä: Debbie Bliss Juliet, Lang Yarns Seraina

Lisää Suvista

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Lang Yarns Moina Color

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.