Ulla 02/14

Villaa ja villasekoitteita

Dale Garn Dale Baby Ull

Dale Garn on norjalainen lankavalmistaja, jolla on laaja lankatarjonta ja joka on tunnettu erityisesti villalangoistaan. Dalen lankojen saanti on Suomessa ollut vähäistä, mutta Tekstiiliteollisuus on ottanut niitä valikoimiinsa.

Jokaisella lankavalmistajalla tuntuu olevan valikoimissaan se pakollinen vauvalanka, ja niin on Dale Garnillakin. Dale Baby Ull on täyttä merinovillaa ja siinä on vaikuttava värikartta – peräti 43 väriä, joista Tekstiiliteollisuuden valikoimissa näyttää olevan 41.

Langassa on melko löysähkö kierre ja se saattaa neuloessa halkeilla. Oma mallitilkkuni neuloutui silti aika mallikkaasti. Neulepinnasta tuli kohtalaisen tiivistä, vaikka en puikoillani ihan suositustiheyteen päässytkään. Kastelu ei muuttanut tilkkua merkittävästi. En olisi pelkän langan tunnun perusteella veikannut sitä merinovillaksi, sillä se ei ole ihan pehmeintä sellaista. Olen törmännyt suunnilleen yhtä pehmeisiin tavallisiin villalankoihin. Herkkäihoisia tämä lanka saattaa kutittaa.

Arvioni Dale Baby Ullin suhteen on melko neutraali. Neuletuntuma oli kohtalaisen hyvä. Kuten sanoin, olen kuitenkin tavannut pehmeämpiäkin merinovillaisia vauvalankoja. Toisaalta langassa on laaja värikartta ja sieltä löytyy paljon myös voimakkaita värejä, ei vain vauvapastelleja. Lanka on siksi oiva vaihtoehto kirjoneuleisiin myös aikusille. Hintatasoltaan Dale Baby Ull sijoittuu ehkä hieman keskitason yläpuolelle, jos sitä vertaa muiden valmistajien suunnilleen samanlaisiin lankoihin.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g = n. 165 m
Puikkosuositus: 2,5 mm
Tiheys: 32 s = 10 cm
40 asteen hienopesu

Dale Garn Dale Lille Lerke

Dale Lille Lerke on merinovillaa ja puuvillaa sisältävä sekoitelanka. Sillä on paksumpi isoveli Lerke, mutta sitä ei näytä olevan Tekstiiliteollisuuden valikoimissa. Se on sääli, sillä Lerken värikartta on tuplasti suurempi kuin Lille Lerken. Lille Lerkeäkin on silti saatavana peräti 14 eri väriä. (Dalen uutuusvärit tuntuvat puuttuvan Tekstiiliteollisuuden värikartoista, mutta ehkä ne sinne ajan mittaan saapuvat). Lanka tuntuu olevan suunnattu kesä- ja vauvalangaksi, sillä värikartta on aika aneeminen: puolet haaleanvaaleaa, sitten ne pakolliset musta ja tummansininen ja pari hieman pirteämpää väriä. Arvostelulanka oli sieltä pirteästä päästä eli oranssi.

Lille Lerkessä on miellyttävä kierre, sitä on mukava neuloa ja lanka on pehmeää. Kierrettä ja villaa löytyy sen verran, että lanka joustaa neuloessa – ei kuitenkaan ihan villan veroisesti. Käyttäisin Lille Lerkeä mielelläni vauvaneuleisiin ja saattaisin neuloa siitä itsellenikin jotain mukavaa, sillä lanka ei kutita. Puuvillapitoisuus tekee siitä miellyttävän myös hieman lämpimämpiin vuodenaikoihin. Kaiken kaikkiaan kyseessä on miellyttävä lanka, jossa harmittaa vain suppea värikartta.

Langan tiedot

53 % merinovillaa, 47 % puuvillaa
50 g = 142 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm
30 asteen villapesuohjelma

Dale Garn Dale Falk

Dale Falk on Dale Garnin täysvillainen yleislanka. Lähes 60 sävyä sisältävä värikartta on vaikuttava, joten kirjoneuleet onnistuvat tästä langasta mainiosti.

Langan kierre on neulomisen kannalta kohtalaisen hyvä ja jälki tasaista. Lanka tuntuu melko tavanomaiselta villalangalta, hieman karkealta ja kovalta. Mallitilkku kuitenkin pehmeni hieman jo pelkästä kastelusta, joten valmiit neuleet oletettavasti pehmenevät käytön ja pesun myötä. Pesu on helppoa, sillä lanka kestää 40 asteen hienopesun.

Dale Falk on kaiken kaikkiaan ihan kiva lanka, josta tulee ihan kivaa pintaa ja se on ihan kivan hintainenkin. Peruslanka runsaalla värikartalla. Mikäs siinä.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = n. 106 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
40 asteen hienopesu

Dale Garn Dale Hegre

Dale Hegre on täyttä norjalaista villalankaa, jonka mainitaan soveltuvan myös huovuttamiseen. Lanka on hieman paksumpaa kuin muut arvostelemani Dale Garnin langat 5 millimetrin puikkosuosituksellaan. Olemukseltaan se on Falkin oloinen, mutta Dale Hegressä on hieman löyhempi kierre. Se on myös ehkä hieman pehmeämpi, mutta mikään erityisen pehmeä ei tämäkään lanka ole. Värejä Hegrestä löytyy runsaasti, kolmisenkymmentä.

Lankaa oli miellyttävää neuloa. Tosin hieman löyhän kierteen vuoksi kannattaa olla varovainen, jottei neuloessa halkaise lankaa terävillä puikoilla. Lanka on hieman pörhöisen oloista, mikä aiheuttaa sen että säikeet takertuvat toisiinsa. Kovin suurta halkeamisvaaraa ei siis kuitenkaan ole. Lanka on melko kuohkeaa ja mallitilkku tuntui kastelussa menevän hieman kasaan.

Dale Hegre on ihan mukava lanka. Karkeuden vuoksi en tekisi siitä mitään ihoa vasten käytettävää, kuten asusteita. Voisin kuitenkin kuvitella tekeväni siitä vaikka neuletakin talven kylmyyteen tai ulkoilupaidan.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = n. 75 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 16 s = 10 cm
Käsinpesu

Noro Silk garden 4 ply

Noron uutuuslanka Silk garden 4 ply on Silk garden -lankaperheen uusin tulokas. Nimestään huolimatta lanka on yksisäikeistä, sukkalangan ja keskipaksun villalangan väliin sijoittuvaa neulelankaa. Langassa on monet samat hyvä ja huonot puolet kuin muissakin Silk garden -langoissa, ja yleisesti Noron lankoja joko rakastaa tai inhoaa. Erityisestä tasaisuudesta ja säntillisyydestä pitäville tätä iloluontoista lankaa en suosittelisi, mutta pientä väripiristystä elämäänsä kaipaaville lanka on omiaan.

Silk garden 4 ply on hieman ohuempaa kuin Silk garden lite -lanka, jonka juoksevuus on 125 m / 50 g. Koostumukseen on lisätty mukaan 25 % polyamidia, kuten Silk garden sockiin, eli lanka on erityisesti suunnattu sukkien ynnä muiden kulutusta kohtaavien asusteiden neulomiseen.

Mallitilkkua neuloessa lanka käyttäytyi mallikkaasti ja tuntui pehmeältä. Norolle tuttuun tapaan kerän sisällä on melko suuriakin vaihteluita säikeen paksuudessa, ja paksummat kohdat langasta ovat myös pehmeämpiä. Pesussa langasta neulottu mallitilkku käyttäytyi mallikkaasti ja muuttui laskeutuvammaksi sekä tasoittui hieman.

Värikartalle on testatun värisävyn 84 lisäksi mahtunut harmonisempia kokonaisuuksia kuten klassinen kamelin ja harmaan yhdistelmä 47 ja sinisävyinen 373. Muut kymmenen värin värikartalla olevat värit ovat monipuolisempia ja värivalinnoiltaan noromaisen rohkeita.

Silk gardenin ystäville 4 ply on mukava uutuus myös keräkokonsa puolesta, sillä 50 gramman kerinä myytävää lankaa voi ostaa useaa väriä myös pieniin projekteihin. Lanka sopii tuntunsa puolesta niin asusteisiin kuin vaatteisiinkin. Hieman ohuempi lanka sopii myös sisällä käytettäviin neuleisiin, eikä lite-versiota suurempi metrimääräkään ole haitaksi, kun lankojen suositustiheydet ovat lähellä toisiaan. Kenties toisen värikartalla on juuri se sävy, joka saa sydämesi sykkimään Norolle?

Langan tiedot

40 % villaa, 25 % silkkiä, 25 % polyamidia, 10 % mohairia
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 20–22 s ja 28–30 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 astetta

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen: Dale Garn Dale Baby Ull, Dale Garn Dale Lille Lerke, Dale Garn Dale Falk, Dale Garn Dale Hegre

Lisää Niinasta

Eeva Saviranta: Noro Silk garden 4 ply

Lisää Eevasta

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.