Ulla 02/14

Villatakkeja moneen menoon

Rakkain villatakkini -kirja koostuu nimensä mukaisesti pelkästään erilaisista villatakeista. Mallit on suunniteltu pääosin naisille, mutta mukaan mahtuu muutama miestenkin malli. Neuleet on mitoitettu kolmeen kokoon (S, M ja L) muutamaa kaksikokoista poikkeusta lukuun ottamatta. Kirjassa on käytetty Suomessakin melko hyvin saatavilla olevia Garnstudion, Rowanin ja Hjertegarnin lankoja, joten korvaavia lankoja ei välttämättä tarvitse ryhtyä etsimään. Erikoisesti yhdestä langasta ei kuitenkaan ole mainittu nimeä tai valmistajaa, on sanottu käytetyn vain angoralankaa.

Ohjeiden yleistiedot (mallineuleet, neuletiheydet, suosituspuikot sekä langat määrineen ja väreineen) tuntuvat olevan kunnossa ja selkeästi ilmoitettuina. Pääosa neuleista neulotaan 3-5 mm puikoilla, mutta joukkoon mahtuu muutama paksumpiakin puikkoja vaativa neule. Kirjan taitto on selkeä ja kuvitus kaunis. Kuvia tuntuu olevan melko paljon, mutta joitakin yksityiskohtaisempia kuvia jää silti kaipaamaan. Myös kaaviot vaatteiden muodoista ja mitoista toisivat kallisarvoista lisäinformaatiota neuleiden muodoista.

Neuleet ovat melko monipuolisia ja niissä on käytetty erilaisia pintaneuleita. Mukana on neulottavien takkien lisäksi myös neljä virkkausohjetta, kuten kirjan alaotsikkokin jo lupaa. Yksi näistä on mielenkiintoinen virkkauksen ja neulonnan yhdistelmä - miesten villatakki, jossa raidalliset etukappaleet virkataan poikittain ja muut kappaleet neulotaan. Kappaleina neulominen on muutenkin tämän kirjan perustapa toteuttaa villatakki. Kahta pyöröneuleena neulottavaa ja lopuksi auki leikattavaa kaarrokemallia lukuun ottamatta kaikki kirjan ohjeet toteutetaan perinteisesti pala kerrallaan, ja lopuksi ommellaan paljon saumoja. Monet tuntuvat nykyisin suosivan saumattomia neuletekniikoita, mutta niitä on tästä kirjasta turha lähteä etsimään. Toki soveltaahan aina voi!

Rakkain villatakkini -kirjan punaisena lankana on ajatus, että neulemallit on suunniteltu eri alojen ammattilaisille ja harrastajille. Mallit on nimetty Baristan neuletakiksi, Keraamikon villatakiksi, Luistelijan neulehuppariksi ja niin edelleen. Tämä jaottelu tuntuu osin hiukan keinotekoiselta, eikä yhteys nimen ja itse neuleen välillä ole kovinkaan ilmeinen. Ehkäpä mallit on suunniteltu kuvissa esiintyville henkilöille ja nimeäminen on tehty heidän mukaansa. Kirjan lukijan kannalta tämä on ehkä epäoleellista ja saattaa rajoittaa turhaan joitakin lukijoita. Hiukan ihmetyttääkin, miksi vaikkapa Keraamikon villatakissa on täyspitkät hihat, kun 3/4-hihat taitaisivat olla todellisuudessa käytännöllisemmät. Kuvissa dreijataan neuletakki päällä, ja savessahan hihansuut tietenkin heti ovat.

Varsinaisten ohjeiden lisäksi kirjassa ei käytännössä ole mitään muuta sisältöä. Minkäänlaista tekniikkaosiota ei ole, vaikka erityisesti leikattavien kaarrokeneuletakkien viimeistelystä kaipaisin itse jonkinlaista kuvitettua opastusta. Nyt ohjeissa neuvotaan vain ompelemaan koneella kaksi pystysuoraa saumaa aukileikkauskohdan molemmin puolin, leikkaamaan työ auki saumojen välistä ja poimimaan reunasta silmukat napituskaitaleita varten. Tätä pidän pienenä puutteena.

Kaiken kaikkiaan Rakkain villatakkini on kuitenkin kaunis ja melko ajaton neuletakkikirja. Kirjassa on käytetty monipuolisesti erilaisia pintaneuleita, ja mukaan mahtuu muutamia pikku jippoja, kuten virkkaamalla päällystetyt napit. Saumojen ompelua vältteleville tästä kirjasta ei kuitenkaan ilman muokkauksia tekemistä juuri löydy.

Birgitta Forslund: Rakkain villatakkini - 24 neule- ja virkkausohjetta
Suomennos Lotta Lipsanen
Karisto Oy, 2014
ISBN: 978-951-23-5768-0

Teksti

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Ulla 02/14 - Artikkelit

Suvi Heikkilä:
Villatakkeja moneen menoon

Tintti Hohti:
Upeaa historian lehtien havinaa

Tintti Hohti:
Ympyrän virkkaaminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Suunnittelijagurujen sukkia

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Perinneneuleita maailmalta

Kristel Nyberg:
Stitch Mastery – Uutta neulesuunnittelijan työkalupakkiin

Useita kirjoittajia:
Puhdasta puuvillaa

Useita kirjoittajia:
Villaa ja villasekoitteita

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä sekoitelankoja

Mari Virtanen:
Kadonneen Arskan metsästys

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.