Ulla 01/19

Villasukkia Strömsöstä

Villasukkia Strömsöstä on viiden, Strömsön kudontaillassa tavanneen naisen yhteistyöstä syntynyt kirjoneulekirja. Kirjassa on mukana myös yhteistyön aloittanut Suomi 100-setti, sukat, kauluri ja ranteenlämmittimet. Kirjassa on 21 ohjetta, joista 18 on sukkia. Suomi 100-setti on Lee Esselströmin ainoa ohje kirjassa, samoin Marianne Wasbergiltä on ainoastaan yksi ohje. Eva-Maria Oksmanilta ja Anna Kaisa Piispaselta on viisi ohjetta kummaltakin ja Tanja Majavalta on seitsemän ohjetta. Kirjan kaikki ohjeet, kahta lukuun ottamatta, ovat kirjoneuleita, yhteen kirjotaan jälkeenpäin kuvioita ja yksi neulotaan kahdella eri langalla yhtä aikaa ja reunat viimeistellään virkkaamalla.

Kirjan mallit ovat kauniita, kuvat informatiivisia ja fontti sopivan kokoista luettavaksi myös ilman laseja. Kirjassa on käytetty useita erivahvuisia lankoja, joista yhtä (Suomi 100 kaulurin ja ranteenlämmittimien) ei näytä tällä hetkellä olevan saatavissa. Tätä lankaa lukuun ottamatta kirjan langat ovat teollisesti värjättyjä. Sukille on annettu yksi koko, ja useimmissa sukissa kokoa voi muuttaa ainoastaan lankaa vaihtamalla. Ohjeet ovat perusteellisia ja vaikka kirjassa on esitelty yleisimmät lyhenteet, monet ohjeet on kirjoitettu auki. Kirjoneuleet on esitetty kaavioina.

Kirjan kohderyhmä jää hieman epäselväksi. Suomalaisille neulekirjoille tyypillisesti kirjassa opastetaan sukan neulominen kuvallisine ohjeineen, ja kirjoneuletta selitetään ehkä liiankin perusteellisesti, mutta suurin osa malleista ei ole aloittelijaystävällisiä, tai ainakin ne vaativat hyvät hermot ja pitkän pinnan. Osassa ohjeita sukalle annettu tiheys ja käytetty puikkokoko eivät vastaa yleensä vastaavalle langalle käytettyä puikkokokoa, jolloin varsinkin uuden kirjoneulojan voi olla haastavaa tehdä omaan jalkaan sopivia sukkia. Kirjassa käytettyjä erikoistekniikoita on esitelty kattavasti, yhdelle erikoistekniikalle annetaan jopa kolme erilaista työohjetta.

Tiedot

Lee Esselström, Tanja Majava, Eva-Maria Oksman, Anna Kaisa Piispanen ja Marianne Wasberg: Villasukkia Strömsöstä
Minerva, 2019
ISBN 978-952-312-809-5

Teksti

Nele

Lisää Nelestä

Ulla 01/19 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Kirjoneuleita pakkaspäiviin

Reeta Huhtala:
Neulestudio

Nele N.:
Juhlasormikkaat

Nele N.:
Kenelle neulominen kuuluu

Nele N.:
Villasukkia Strömssöstä

Mari Virtanen:
Arska mummolassa

Mari Virtanen:
Mitä kuuluu Marjutille

Mari Virtanen:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
Vaatekoin hyökkäys

Tiina Väätäinen:
Satumaisia sukkia

Useita kirjoittajia:
Some-lyhenteitä neulojille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.