Ulla 01/19

Juhlasormikkaat - Kirjoneulekäsineitä Koivistolta

Juhlasormikkaat - Kirjoneulekäsineitä Koivistolta jatkaa Maahengen kotimaisten perinneneuleiden sarjaa. Anne Bäcklund on ollut kirjoittamassa myös Sukupolvien silmukat-kirjaa. Juhlasormikkaat ei tosin vedä vertoja Lankapaitojen tai Sukupolvien silmukoiden koolle, mutta toisaalta kirja keskittyy hyvin rajoitetusti Koiviston tupsusormikkaisiin, joissa ei ole tehty töitä.

Kirja alkaa historiakatsauksella ja katkelmilla elimäkeläisen kartanon tyttären päiväkirjasta, jossa kerrotaan sukkien neulomisesta, kuidun käsittelystä ja värjäämisestä. Käsitöiden leviämisestä kaupan ja työväen mukana kerrotaan suppeasti, sekä mainitaan hieman karjalaisen kansanperinteen keräämisestä ja säilymisestä. Kirja esittelee koivistolaissormikkaiden lainalaisuuksia, sekä erilaisia kirjoneulekuvioiden variaatioita, joita sormikkaissa on käytetty. Sormikkaiden osat ja erityispiirteet on esitelty kattavasti, ja kirjailija kuvaa mahdollisuuksia muokata sormikkaita, kuitenkin lainalaisuudet säilyttäen.

Kirjassa on vajaat kolmekymmentä ohjetta, joista noin puolet on toisintoja sormikkaista, joita on säilynyt museoissa, tai Marttojen lapasnäyttelystä (jos myös kerrotaan kirjassa lyhyesti). Toinen, reilu puolikas on sovelluksia toisinnoista, lapasia, paksumpia lankoja, lasten lapasia. Kirjan sormikkaista lähes kaikki on neulottu 2 mm tai sitä pienemmillä puikoilla. Sovelluksissa on muutama pari, joissa käytetään 2,5-3 mm puikkoja. Kirjassa käytetyt langat on ilmoitettu langan tyyppinä ja metreinä sadassa grammassa ja lopussa kerrotaan, millaisia lankoja on käytetty.

Kirjan lopussa on laaja, kuvallinen tekniikkaosio, jossa näytetään erilaisten nauhojen, kierreraitojen sekä kolmivärisen kirjoneuleen neulominen. Perustaidot neulojan oletetaan jo osaavan.

Kaltaiselleni historia-friikille kirja on ehdoton lisä kirjahyllyyn. Suosittelen kirjaa heille, joilla on juuria Koivistolla tai Jääskessä, suomalaisesta käsityöperinteestä kiinnostuneille, sekä heille jotka ovat jo neuloneet riittävästi kirjoneulelapasia paksuista langoista. Aloittelevalle neulojalle kirjan tieto-osiot ovat oivallisia, mutta aloittaisin hyvässä valaistuksessa ja hyvillä hermoilla sovellusten paksummista lapasista.

Tiedot

Anne Bäcklund: Juhlasormikkaat - Kirjoneulekäsineitä Koivistolta
Maahenki, 2018
ISBN 978-952-301-146-5

Teksti

Nele

Lisää Nelestä

Ulla 01/19 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Kirjoneuleita pakkaspäiviin

Reeta Huhtala:
Neulestudio

Nele N.:
Juhlasormikkaat

Nele N.:
Kenelle neulominen kuuluu

Nele N.:
Villasukkia Strömssöstä

Mari Virtanen:
Arska mummolassa

Mari Virtanen:
Mitä kuuluu Marjutille

Mari Virtanen:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
Vaatekoin hyökkäys

Tiina Väätäinen:
Satumaisia sukkia

Useita kirjoittajia:
Some-lyhenteitä neulojille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.