Ulla 01/19

Satumaisia sukkia

Niina Laitisen toinen neulekirja Satumaiset silmukat tarjoaa tuttua laatua sukkaneulojalle. Luvassa on jälleen niin kirjoneuleita kuin pitsi- ja palmikkoneuleitakin ja ohjeita löytyy sekä osaavan aloittelijan että pidempään neulomista harrastaneen makuun. Sukkien lisäksi ohjeita on myös yhteensopiviin lapasiin. Käytettävien lankojen paksuuden ja sukkien pituuden mukaan löytyy myös valinnanvaraa aina lyhyistä varrettomista sukista pitkiin polvisukkiin.

Kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, tällä kertaa liikutaan satujen maailmassa. Kirjassa on kolme osiota, joiden mukaan neulemallit on nimetty. Ensimmäisessä osassa kerrotaan rakkaustarina, toisessa osassa seikkaillaan eläinten maailmassa ja kolmannessa osassa matkustetaan ympäri maailmaa. Satumaisesta teemasta huolimatta mallit eivät ole yltiöromanttisia, kuten helposti voisi päätellä. Mukana on toki myös herkkää pitsiä, mutta myös vikkeliä muurahaisia ja upea suurkaupungin silhuetti.

Kirjan kauniit kuvat sopivat kirjan teemaan ja kuvissa on mukavasti käytetty mukana pientä mallin nimeen sopivaa rekvisiittaa, joka ei kuitenkaan varasta huomiota itse kuvista. Neuleiden yksityiskohdat erottuvat kuvista hyvin. Samoin kaaviot ovat selkeät ja riittävän isot, vaikka polvisukan kirjoneulekaavion mahduttaminen kirjan sivuille ei varmasti ole ollut helppoa.

Ohjeissa käytettävät langat ovat helposti Suomesta saatavilla ja lisäksi kirjassa on taulukko eri lankavaihtoehdoista korvaavan langan etsimiseen. Kirjan alusta löytyy selostus käytetyistä neulelyhenteistä. Suurimmassa osassa ohjeita on vain yksi koko, joten koon muuttamiseksi neuloja joutuu pelaamaan neuletiheyden kanssa. Joissakin ohjeissa sukan voi neuloa mallin kärsimättä pidemmäksi tai lyhyemmäksi, mutta joidenkin mallien kohdalla sukan pituuden muuttaminen on ongelmallista. Myös annettu neuletiheys on melko löysää, joten tiukkakäsialainen neuloja saa olla tarkkana saadakseen jalkaan sopivat sukat.

Kirja on pakollinen lisä sukkaneulojan kirjahyllyyn ja ajattomat mallit tarjoavat neulottavaa vuosiksi eteenpäin. Kirjassa on sukka- ja lapasmallit yhteenlaskettuna 24 ohjetta.

Tiedot

Niina Laitinen: Satumaiset silmukat
Moreeni Oy, 2019
ISBN 978-951-1-32119-4

Teksti

Tiina Väätäinen

Lisää Tiinasta

Ulla 01/19 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Kirjoneuleita pakkaspäiviin

Reeta Huhtala:
Neulestudio

Nele N.:
Juhlasormikkaat

Nele N.:
Kenelle neulominen kuuluu

Nele N.:
Villasukkia Strömssöstä

Mari Virtanen:
Arska mummolassa

Mari Virtanen:
Mitä kuuluu Marjutille

Mari Virtanen:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
Vaatekoin hyökkäys

Tiina Väätäinen:
Satumaisia sukkia

Useita kirjoittajia:
Some-lyhenteitä neulojille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.