Ulla 02/15

Oma Koppa – Blogista kirjaksi

Käsittämättömän tuottelijas Oma Koppa -bloggari Virpi Siira on kirjoittanut ja kuvittanut jo toisen kirjansa Oma Koppa, Neliö – Virkattuja variaatioita. Nimensä mukaan kirja sisältää erilaisia virkattuja neliöitä ja niistä koottuja vaatteita ja asusteita. Edeltävä teos Oma Koppa, Ympyrä – Virkattuja variaatioita ilmestyi viime vuonna. Kirjat ovat selvästi sisarukset niin kuvalliselta anniltaan kuin ideoiltaan. Molemmat on taitettu pitkittäin, eli ne aukeavat läppärin lailla. Kummankin kirjan pääosassa ovat kuvat, jotka kertovat tarinaa välillä asiasta ja välillä asian vierestä. Kirjat toimivatkin tavallaan Oma Koppa -blogin jatkeena, josta visuaalinen ilme on peräisin. Erikoinen taittoratkaisu lienee myös viittaus kirjan blogi-juuriin.

Neliökirja sisältää (tietysti kuvalliset) ohjeet isoäidinneliöön, yhtenäiseen pylväsruutuun, kukkaruutuun ja sydänruutuun. Näitä varioimalla ja yhdistämällä saadaankin koottua yksinkertaisten reseptien avulla useita kymmeniä projekteja. Virkkauksen alkeet ja erilaisten neliöiden periaatteet on selvitetty kuvasarjoin ja hyvin lyhyin ohjein. Aloittelijakin saanee langan päästä kiinni näillä tiedoin, mutta kokeneemmalle virkkaajalle kirjan keskeinen sisältö on nimenomaan palojen muodostamissa innovatiivisissa kokonaisuuksissa ja niiden avaamissa loputtomissa muuntelumahdollisuuksissa.

Ohjeet ovat enemmän reseptejä kuin listauksia tarkoista silmukka- ja senttimääristä. Vaatteet rakentuvat omien mittojen mukaan virkkaamalla aloitusruutuun vielä yksi kerros, kunnes mitta on sopiva. Kuvalliset ohjeet ovat riittävät lukijalle, jolla on jotain käsitystä vaatteiden mitoituksesta ja rakenteesta, mutta aloittelija voi tarvita rohkean kokeilunhalun lisäksi jonkin verran hahmotuskykyä. Kirjassa on ohjeita muun muassa laukkuihin, takkeihin, kesämekkoihin ja ylisuuriin kietoutumispuseroihin.

Kirjan töissä on käytetty paljon eri lankoja ja materiaaleja, mutta nimeltä on mainittu ainoastaan Novitan 7 Veljestä ja Nalle. Koukuista kerrotaan vain, että eri kokoisilla koukuilla saa eri näköistä pintaa. Lanka- ja koukkuvalinnoissa heitetään siis pallo lukijalle. Kirja soveltuu siis parhaiten rohkealle virkkausaloittelijalle tai tuotteliaalle ideoiden etsijälle.

Jos mietit kirjan ostamista, sen tyylistä ja ohjeista saa hyvän kuvan vilkaisemalla Virpi Siiran blogia. Läppärin muotoista kirjaa on hieman hankalaa pyöritellä sylissä. Kuvat ovat enimmäkseen kauniita ja hyvälaatuisia, mutta jostain syystä osassa oli saturaatiota ruuvattu turhankin korkealle. Tämä tosin häiritsee vain värikkäissä kuvissa, joiden osuus on kirjassa selvästi vähemmistössä. Suurin osa kuvista ja projekteista on toteutettu mustan, valkean ja harmaan sävyissä.

VMSoma KOPPA -blogi

Virpi Marjaana Siira: Oma Koppa NELIÖ – Virkattuja variaatioita
WSOY, 2015
ISBN: 978-951-0-40957-2

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.