Ulla 02/15

Kesäisiä kasvikuituja

Fibra Natura Cottonwood

Fibra Naturan Cottonwood on 16-säikeinen luomupuuvillalanka. Lanka on puuvillaksi varsin pehmeän ja miellyttävän tuntuista, ei lainkaan kovaa. Langan neuletuntuma on mukava, vaikka lanka on melko helposti halkeilevaa. Terävillä puikoilla tätä lankaa ei kannata lähteä neulomaan.

Cottonwood myydään 50 gramman kerillä ja värikartassa on yli 20 sävyä. Värivaihtoehdot ovat kaikki yksivärisiä ja aika monipuolinen kokoelma niistä on saatu. On vaaleita ja tummia, luonnonvärejä, sinistä, punaista.

Neuloin mallitilkun 4 mm:n puikoilla. Tiheydeksi sain 20 silmukkaa kymmenellä sentillä. Vyötteen suositustiheys ja -puikkokoko tuntuvatkin varsin järkeviltä, sillä syntyvä neulos on peittävää, mutta silti laskeutuvan ja pehmeän oloista.

Cottonwood sopii erilaisiin huiveihin tai isompiinkin neuleisiin. Itse lähtisin ensimmäisenä tekemään tästä langasta pehmeää kesäistä huivia, mutta viileämpiin iltoihin Cottonwoodista saisi varmasti vaikkapa mukavan neuletakin. Materiaalinsa puolesta lanka sopii myös eläinkuiduille allergisille.

Langan tiedot

100 % luomupuuvillaa
50 g = 105 m
Puikkosuositus: 3,75–4,5 mm
Tiheys: 21–24 s = 10 cm
Konepesu 30 asteessa

Fibra Natura Luxor

Fibra Naturan Luxor on kiiltävä merseroitu puuvillalanka. Lanka myydään 50 gramman kerillä, joissa metrejä riittää 125. Lanka on nelisäikeistä ja melko miellyttävää neuloa. Lanka ei halkeile helposti ja syntyvä neulepinta on melko tasaista jo ennen sileytystä.

Luxorin värikartassa on yli 20 vaihtoehtoa. Valikoima painottuu erilaisiin luonnonsävyihin: luonnonvaaleisiin, ruskeisiin ja vihreisiin, mutta mahtuu mukaan muutama voimakas punainen ja sininenkin. Aika kattava valikoima siis, tästä kuvittelisi löytyvän sopiva väri moneen makuun.

Neuloin mallitilkun hiukan suositusta pienemmillä (3 mm) puikoilla, sillä käsialani on yleisesti ottaen mieluummin löysä. Sain tiheydeksi 23 silmukkaa ja 32 kerrosta kymmenellä sentillä. Kerrostiheyteni on siis jonkin verran suositusta tiukempi ja ehkä kesäiseen neuleeseen tiheys onkin aavistuksen kireä. Hiukan pienemmällä tiheydellä saisi varmasti kauniimmin laskeutuvan neulepinnan. Langan suosituspuikkokoko ja -tiheys tuntuvat siis varsin järkeviltä.

Luxor sopii varmasti mainiosti erilaisiin kesäisiin asusteisiin ja neuleisiin. Langan kiilto tuo mukaan hiukan juhlavuutta, joten tästä langasta syntyisi varmasti mukava neuleasuste tai -bolero vaikkapa kesähäihin. Myös virkkaukseen Luxor on varmasti mainio lanka!

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 22 s ja 26 krs = 10 cm
Konepesu 40 asteessa

Gjestal Bomull sport

Bomull sport on rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan hyvin saamankaltainen lanka kuin Catania. Se on hieman paksumpaa ja yksiväristä. Värikartasta löytyy 30 raikasta väriä.

Tämänkin langan kohdalla ohjetiheys on mielestäni liian tiheä ainakin vaatteisiin. Muilta osin langassa on samat hyvät ja huonot puolet kuin Cataniassa. Värilliset Bomull sport -langat voi pestä 60 asteessa ja valkoiset jopa 95 asteessa, mikä tekee siitä oikein sopivan lasten neuleisiin. Uskoisin langan myös kestävän pesua hyvin.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 23 s = 10 cm
Pesu: värilliset 60 astetta, valkoiset 95 astetta

Lotus Yarns Bamboo Soft

Bamboo Soft on nimensä mukaan hyvin pehmeää, hieman kiiltävää ja ylellisen oloista kiinalaista bambuviskoosilankaa. Vyyhdillä myytävässä langassa on käsinvärjätyn herkkulangan tunnelmaa. Värikartassa on voimakkaiden yksiväristen sävyjen lisäksi muutamia harmonisia, monivärisiä variaatioita. Yhteensä värejä on kolmetoista. Langassa on maltillinen kierre, mikä voi altistaa langan halkeilulle neuloessa.

Tiskiräteiksi uhrattavaksi tämä bambulanka saattaa olla liian pehmeää, eikä käsinpesuohjekaan suosi keittiökäyttöä. Mikäpä kuitenkaan estäisi neulomasta tästä vaikka kasvo- tai käsipyyhkeen sisustusta piristämään. Lanka soveltuu varmasti hyvin myös kesäisiin asusteisiin ja vaatteisiin, kunhan ottaa huomioon bambulangalle ominaisen laskeutuvuuden ja mahdollisen venähtämisen. Yksivärisiin sävyihin kokeilisin erilaisia pintaneuleita. Moniväriset vaihtoehdot eivät edes kaipaa monimutkaisia kuvioita, vaan sileä, aina oikein -neule ja vaikkapa helmineule ovat niille riittäviä pintaneuleita.

Neuloin mallitilkun 4 mm puikoilla ja pinnasta tuli hyvin tasainen ja miellyttävä, jopa liukas. Pesussa mallitilkku venähti hieman sekä pituus- että leveyssuunnassa ja lopulliseksi tiheydeksi asettui 19 silmukkaa ja 26 kerrosta kymmenellä sentillä. Langan vyöte ei listaa suositustiheyttä, mutta itse käyttäisin mallitilkkuni tiheyttä tai aavistuksen verran tiukempaa vaatteisiin.

Langan tiedot

100 % bambuviskoosia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 3,75 mm
Käsinpesu

Novita Puuvilla-bambu

Novitan Puuvilla-bambu muistuttaa kovasti vanhaa tuttua puuvillaista Tennesseetä, mutta on varmaankin bambun ansiosta aavistuksen pehmeämpää. Langan värikartassa on mustan ja valkoisen lisäksi tummansininen sekä neljä hempeämpää ja kesäisempää väriä. Lanka on profiililtaan pyöreää ja soveltuu todennäköisesti hyvin pintaneuleisiin.

Lanka oli muuten mukavaa neuloa ja luisti puikoilla melkein itsekseen, mutta löysäkierteisenä se halkeili hieman mallitilkun neulomisen alussa. Tottumus ja puikkovalinta voivat toki auttaa tässä ongelmassa. Neuloin mallitilkun 4 mm puikoilla ja pääsin täsmälleen suositustiheyteen. Kastelun jälkeen tiheys ei juuri muuttunut.

Novita suosittelee lankaa puseroihin, tunikoihin, mekkoihin ja lasten neuleisiin. Hyvin laskeutuvasta kuitusekoituksesta saakin varmasti mukavia pitsisiä kesävaatteita. Lanka lienee tällaiseen tarpeeseen ihan käypää käyttölankaa, mutta testikokemuksena se jäi hieman persoonattomaksi.

Langan tiedot

52 % puuvillaa, 48 % bambuviskoosia
50 g = 108 m
Puikkosuositus: 4–4,5 mm
Tiheys: 20 s ja 28 krs = 10 cm
Hienopesu 60 astetta

Rowan Summerlite 4ply

Rowanin Summerlite 4ply on ohut merseroimaton puuvillalanka. Lanka on englantilaisittain 4ply-paksuutta eli suunnilleen ohuen sukkalangan paksuinen. Paksuudeltaan vastaavaa on Sandnesin klassikkolanka Mandarin petit. Summerlite 4plyn värikartassa on 12 hienostuneen klassista sävyä. Testisävy on pehmeän vaaleanharmaa sävy 418, nimeltään Washed linen eli pesty pellava.

Puuvilla mielletään usein kesälangaksi, mutta itse käytän miellelläni puuvillaisia vaatteita ympäri vuoden. Rowanin klassiset värisävyt sopivat hyvin aikuiselle arkipukeutumisen osaksi tuleviin vaatteisiin. Laadukas peruslanka voi olla hieman tylsä valinta lankakaupassa, mutta langasta neulotut neuleet jäävät todennäköisesti vaatekaapin klassikoiksi. Ensimmäisenä langasta ei tule mieleen asusteet, mutta esimerkiksi alkukesäksi tästä langasta voisi ihan hyvin neuloa kesälapaset.

Merseroimaton puuvilla on vähemmän liukasta kuin merseroitu, ja siitä onkin helpompi neuloa tasaista neulepintaa. Pinta tuntuu myös mukavan pehmeältä. Lanka on niin ohutta, että sitä todennäköisesti voisi neuloa myös neulekoneella.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 175 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 28 s ja 36 krs = 10 cm
Hienopesu 30 asteessa

Schachenmayr Catania Denim

Tuttu luottolanka on saanut uuden ilmeen uudella värjäystekniikalla. Lanka on hienovaraisen epätasaisesti värjättyä ja valmis neulepinta muistuttaa denimiä. Värikartassa on 12 väriä. Perinteisten farkkuvärien lisäksi kartalta löytyy kirkkaita kesävärejä.

Lanka on tiukkakierteistä, merseroitua puuvillaa ja sopiikin siksi erityisen hyvin erilaisiin virkkaustöihin. Lankaa on myös helppo ja mukava neuloa, sillä tiukkakierteisestä langasta ei jää helposti säiepuolia. Ohjetiheys (26 silmukkaa kymmenellä sentillä) tosin on erittäin tiivis ja neulepinnasta tulee peltiä. Mallitilkkuni tiheys on 21 silmukkaa kymmenellä sentillä ja se on mielestäni juuri sopiva kesäisiin vaatteisiin. Vaikka lopputulos on hieman kova, uskoisin että tästä langasta neulottu tuote pysyy pitkään siistinä ja nypyttömänä.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 2,5–3,5 mm
Tiheys: 26 s ja 36 krs = 10 cm
Hienopesu 40 astetta

Arvioijat

Fibra Natura Cottonwood, Fibra Natura Luxor: Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Schachenmayr Catania Denim, Gjestal Bomull sport: Tintti Hohti

Lisää Tintistä

BLotus Yarns Bamboo Soft, Novita Puuvilla-bambu: Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Rowan Summerlite 4ply: Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.