Ulla 02/15

Kesäisiä nauhalankoja

Novita Kaisla

Novita Kaisla on mukavan muhkeilla 100 gramman kerillä myytävä puuvillasekoitelanka. Rakenteeltaan lanka on nauhamainen. Valmistuksessa käytettyjä puuvillaa ja polyesteriä en ainakaan itse pystynyt erottamaan toisistaan nauhasta, vaan koostumus on hyvin yhtenäinen. Kerää tunnustelemalla olisin veikannut Kaislan olevan pelkkää puuvillaa. Kerällä lanka tuntuu pehmeältä ja näyttää hyvin mattapintaiselta, ei ollenkaan kiiltävältä. Lisäpisteitä voi antaa siitä, että puuvilla on kierrätettyä.

Neuloessa langan parhaat ja huonot puolet tulevat nopeasti esille. Kaisla ei tunnu kovalta kuten merseroidut puuvillalangat. Lisäksi ontosta nauhasta koostuvasta langasta saa aikaan ilmavia mutta melko suuria silmukoita, joten työ etenee nopeasti eikä silti tunnu painavalta. Suurin miinus on langan halkeilevuus. Lanka koostuu pienenpienistä silmukoista, ja neuloessa puikko vähän väliä tuntui nappaavan mukaansa yksittäisen säikeen väärästä paikasta. Neulottu pinta on melko epätasaista tiheydellä 16 s = 10 cm, eikä tilkun käsinpesu ainakaan auttanut. Kaislan voi tosin pestä koneessa jopa 60 asteessa, joten ehkä hieman kovakouraisempi käsittely auttaisi.

Kuvittelisin Kaislan soveltuvan parhaiten kesäisiin paitoihin tai ehkä sisustustekstiileihin. Värikartalla on vain kuusi sävyä. Testattavana ollut taivaansininen sävy voisi kelvata vaikka pikkulasten pihaleikkeihin, ja likaantunut neule olisi helppo pestä.

Langan tiedot

50 % kierrätyspuuvillaa, 50 % polyesteriä
100 g = 197 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
Konepestävä 60 asteessa

Novita Rytmi

Rytmi on Novitan kesäinen nauhalanka, jota on saatavilla neljässä kirkkaassa värissä. Käytetty värjäystekniikka antaa langalle sparaymaalatun olemuksen.

Kerä näyttää pelottavan kirjavalta ja epätasaiselta, mutta neulottu pinta on yllättävän harmoninen. Yksivärinen se ei toki missään tapauksessa kuitenkaan ole. Leveä nauha takertui välillä neuloessa puikon päähän, mutta siitä ei kuitenkaan erottunut säikeitä ja neulepinnasta tuli kauniin tasainen.

Nauhalanka on täyspuuvillaiseksi paksuksi langaksi kevyen ilmavaa. Se sopii erityisen hyvin lasten ja lastenmielisten kesäisiin neuleisiin.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 70 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 14 s ja 20 krs = 10 cm
Hienopesu 40 astetta

Novita Tuubi

Novitan erityisesti virkkaajille suunnattu lanka Tuubi myydään ihmisen pään kokoisilla kerillä. Lanka muistuttaa niin rakenteeltaan kuin koostumukseltaankin Novitan toista lankaa, Kaislaa. Molemmat ovat rakenteeltaan nauhamaisia ja sisältävät kierrätyspuuvillaa. Tuubi-langan nimi onkin ehkä hieman yllättävä, sillä itselleni "tuubi" tuo mieleen hyvin pyöreän langan. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin hyvin litteä ja leveä nauha.

Langan värikartassa on viisi sävyä, neutraalien sävyjen lisänä keltainen ja violetti. Kerällä lanka tuntuu melko pehmeältä. Yleisvaikutelma on puuvillalle tyypillinen. Virkkasin mallitilkun 8 mm koukulla, ja tilkun pinnasta tuli yllättävän karhean tuntuinen. Lanka ei halkeillut erityisemmin, mutta se on niin paksua että langan virkkaaminen tuntui aivan eri käsityön lajilta kuin vaikkapa isoäidinneliön tekeminen Novitan Nalle-langasta. Langan rakenteen vuoksi se on hieman joustavaa, mikä lisäsi virkkausmukavuutta.

Tuubi on selvästikin tarkoitettu jämäkkyyttä vaativien sisustustavaroiden virkkaamiseen ja neulomiseen. Itse en voisi kuvitella tätä lankaa mihinkään vaatteeseen, mutta voisin harkita vyötteen ohjeen mukaisen säilytyskorin tekemistä.

Langan tiedot

70 % kierrätyspuuvillaa, 30 % akryyliä
500 g = 150 m
Koukkusuositus: 8 tai 10 mm
Konepestävä 40 asteessa

Rowan Cotton Lustre

Rowanin Cotton Lustre on minulle uusi tuttavuus siinäkin suhteessa, että kyseessä on nauhalanka. Kerällä lanka tuntuu todella pehmeältä ja laskeutuvalta, joten neulepinnan ryhdikkyys tilkussa yllättää. Lankaa oli myös yllättävän helppo neuloa, vaikka terävät neulepuikot meinasivatkin ajoittain tarttua langan putkilomaiseen rakenteeseen.

Lanka oli huomattavan armelias käsialan vaihteluille. Yllättyin, kun tilkku tuntui tiivistyvän pesussa, sillä olen tottunut pesussa rentoutuviin lankoihin. Kerän koko on ainoa syy, joka saisi harkitsemaan kahdesti langan käyttöä suuremmassa projektissa. Koska kerässä on ainoastaan 50 grammaa lankaa, suuremmassa projektissa langanpäiden päättely voisi käydä itselleni turhan työteliääksi. Tämä on sääli, sillä kyseessä on muuten erittäin miellyttävä lanka.

Valmistajan värikartasta löytyy kymmenen sävyä, joiden joukossa on sekä pastelleja että näyttävämpiä sävyjä.

Langan tiedot

55 % puuvillaa, 35 % modaalia, 10 % pellavaa
50 g = 80 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 17 s ja 24 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Arvioijat

Novita Kaisla, Novita Tuubi: Violet

Lisää Violetista

Novita Rytmi: Tintti Hohti

Lisää Tintistä

Rowan Cotton Lustre: Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.