Ulla 02/15

Mallineuleita viherpeukaloille

Lesley Stanfield on henkilö monien mallineulekirjojen takana, joista nyt käsillä oleva teos keskittyy kukka- ja kasviaiheisiin tilkkuihin. Vaikka suomennos on tuore, alkuperäisteos on jo parin vuoden takaa. Ulkoasun perusteella kirjaa voisi luulla vielä vanhemmaksi. Mitään kovin modernia tästä kirjasta ei nimittäin löydä.

Suurin osa kirjan ohjeista on perinteisiä neliönmuotoisia tilkkuja, joihin kukka- tai kasvikuvio on toteutettu esimerkiksi pitsineuleena, palmikonkierroilla, kirjoneuleena tai päälle ommeltuina kuvioina. Kirjassa on myös muutamia pyöreitä, kuusikulmaisia ja kolmiomaisia muotoja. Lopussa on muutama mallityö, joissa kirjan tilkkuja on sovellettu. Näistä itseäni puhuttelee eniten "retrotyyny", vahvoilla 60-lukulaisilla väreillä toteutettu pyöreä tyyny tuolin päälle laitettavaksi. Muut työt, kuten onnittelukortti, kukkamyssy tai peitto ovat allekirjoittaneelle aivan liian hempeitä ja maalaisromanttisia.

Jos kukat, hempeys ja tilkkujen soveltaminen neuletöissä kiinnostaa, voi kyseinen teos löytää paikkansa kirjahyllystäsi. Kannattaa kuitenkin huomata, että kirjassa on kaaviot ainoastaan kirjoneuletilkkujen kohdalla. Muissa on tyytyminen sanallisiin ohjeisiin.

Pienen plussan kirja saa siitä, ettei siinä ole haettu söpöyspisteitä käyttämällä lapsia, kissoja eikä koiriakaan – vaan lintua. Mallitöistä viimeinen on lintuhäkin suojus, jonka kanssa poseeraa kaunis vihreä papukaija. Se näyttää varsin tyytyväiseltä poseeratessaan vihreillä lehdillä koristellun neulekappaleensa kanssa.

Lesley Stanfield: Neulotut kukkatilkut – 75 kaunista mallia iiriksestä lumikelloon
Suomennos: Mirkka Santala
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2015
ISBN 978-952-254-214-4

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.