Ulla 02/15

Hyvää vai parempaa lankaa?

Hyvää lankaa -kirjan takana on ideologia käyttää laadukkaita ja lähellä tuotettuja lankoja. Koska kirja on alkuperältään Britteinsaarilta, kirjan hyvä lanka on siellä kasvatettujen lampaiden villasta kehrättyä lankaa, josta tiedetään minkä rotuisen lampaan villaa se on. Suurin osa neulelangoista on vain “villaa” sen kummemmin mainitsematta lampaan rotua, osa pehmoisemmista langoista korostaa olevansa merinovillaa, joten esimerkiksi suomenlampaan tai wensleydalen villaa olevat langat ovat selkeästi pienempien markkinoiden erikoisuuksia. Näen positiivisena ilmiön, jossa tuotteen alkuperä tuodaan näkyväksi.

Kirja esittelee nimenomaan näille langoille suunnitellun muotikuvaston. Neuleet ovat pääasiallisesti erilaisia melko tavanomaisia asusteita. Kirjan tärkein anti onkin nostaa nimenomaan langat, joista asusteet on neulottu etualalle. Kun kirjan keskeinen idea on nostaa nimenomaan erityisesti tietty lanka arvoonsa, onkin erikoinen valinta ohjeessa mainita käytettävän “Aran lankaa” ilman mainintoja langan merkistä, lampaan rodusta tai langan juoksevuudesta. Kirjan jälkipuheessa mainitaan se viimeinen kašmirvuohilauma, mutta tästä mielenkiintoisesta yksityiskohdasta ei kerrota sen enempää. Tarinaa olisi voinut täydentää vaikkapa listalla näiden pienten lankojen tuottajista.

Kirjan visuaalinen ilme on hajanainen ja syykin siihen selviää selaamalla kirjan lopusta löytyvään valokuvaajien luetteloon. Kirjaan on ottanut kuvia useampi eri kuvaaja ja kaikki ovat selkeästi saaneet työstää kuvat sen näköisiksi kuin itse tekevät. Ratkaisu ei valitettavasti toimi kokonaisuuden kannalta, sillä kuvien tyylilajin vaihtuessa ohjeiden välillä minkäänlaista yhteinästä tarinaa tai käsitystä ohjeista ei synny ja kokonaisuus jää hajanaiseksi. Osa pelkistä neuleista olevista kuvista ei myöskään esittele neuletta edullisesti ja osa kuvista on enemminkin kivoja muotokuvia malleista kuin onnistuneesti kämmekkäät esitteleviä neulekuvia.

Kirjan neuleet ovat kivan näköisiä ja ainakin kirjoitushetkellä muodikkaita. Mukava oli huomata, että osa kirjan neuleista esitellään niin miehen kuin naisen päällä. Kaiken kaikkiaan kirja on mielenkiintoinen tuttavuus.

Katherine Poulton: Hyvää lankaa - ajattomia pipoja, huiveja, sukkia ja käsineitä
Suomennos: Sanna Immanen
ISBN 978-952-254-212-0
Moreeni, 2015

Teksti

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.