Ulla 02/15

Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Jos olet harrastanut surffailua tyyli- ja lifestyle-blogien leveässä virrassa, olet todennäköisesti törmännyt Kalastajan vaimo -blogiin. Blogin nimi on päätynyt myös bloggaajan, Johanna Alvestadin tuoreeseen kirjaan. Kalastajan vaimo – Suosikkineuleita ja suloista arkea sisältää juuri sitä mitä lupaa: tarinan blogin synnystä ja sisällöstä, kauniita kuvia ja neuleohjeita, joita kirjailija kehottaa rohkeasti muokkaamaan omien mieltymysten mukaan. Alvestad haluaa, että lukija pääsee neulonnan flow-tilaan, eikä turhaan stressaa työn onnistumisen puolesta. Kirja huokuu rentoa, hieman strömsöläistä muistuttavaa henkeä. Kaikki on silti huoliteltua ja siistiä. Ulkoasu on harkitun kaunis ja kuvat tyyliin sopivasti sävytettyjä.

Neuleohjeisiin sopivat langat ilmoitetaan suurpiirteisesti puikkokoon mukaan, esimerkiksi "puikoille nro 10 sopiva lanka". Usein ohjeeseen on kuitenkin merkitty lanka, josta kuvan neule on tehty. Myös kotimainen Novita on saanut melko paljon näkyvyyttä kirjassa, sillä yksi ohjeista (Kaisla-neule) on nimetty heidän lankalaatunsa mukaan.

Suurpiirteisiä ovat myös työohjeet. Kun pipo-ohje alkaa ”Luo noin 94 silmukkaa”, en voi olla hymyilemättä. Nyt ei tosiaan stressata pilkuntarkoista silmukkamääristä. Ohjeet ovat simppeleitä ja siksi myös lyhyitä. Joitakin tällainen yksinkertaistaminen voisi häiritä, mutta se toisaalta korostaa Kalastajan vaimon elämäntyyliä. Kaikki vaikuttaa sujuvan kuin tanssi. Pitkä villatakkikin syntyy käden käänteessä, kunhan visio valmiista neuleesta on kirkas. Kirjoneulekuvioita varten ohjeissa on ruutupiirrokset, mutta niihin ei sisälly kerros- tai silmukkanumerointia. Palmikonkierrot on selitetty sanallisesti. Kovin monimutkaisia palmikkokuvioita kirjan neuleissa ei olekaan käytetty, joten sanalliset ohjeet riittänevät useimmille neulojille.

Kalastajan vaimo ei tyydy pelkkiin neuleohjeisiin, vaan antaa lukijoilleen myös muita pukeutumisvinkkejä. Kirjassa hän näyttää muun muassa kuinka paidasta tai tyynynpäällisestä saa tehtyä hameen. Ja jos tyyny tämän vuoksi jää ilman päällistä, lopusta löytyy ohje myös neulottuun tyynyyn.

En enää itse päädy kovinkaan usein lukemaan Kalastajan vaimon blogia. Sen alkuperäisestä seesteisestä tyylikkyydestä katosi jotain, kun blogi siirtyi mainosten täyttämälle sivustolle. Kirjan kansien välissä tunnelma kuitenkin on ennallaan, ehkä jopa vahvempana kuin näyttöpäätteellä.

Johanna Alvestad: Kalastajan vaimo – Suosikkineuleita ja suloista arkea
Schildts & Söderströms, 2015
ISBN 978-951-52-3546-6

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.