Ulla 02/15

Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Sue Stratfordin Neulotut luppakorvat -kirja lupaa jo kannessa koko pesueellisen hauskoja neulemalleja. Kustannusosakeyhtiö Moreenin julkaisemassa kirjassa on ohje melkein 20 erilaiseen neulottuun koiraan ja niiden lisäksi ohjeet erilaisiin leluihin, luihin ja tarvikkeisiin. Kirja on varmasti ainakin suloisista pikkueläimistä innostuneiden nuorten neulojien mieleen neulekirjana ja oivallinen lähdeteos jos haluaa neuloa pehmoisen lemmikin.

Kirjan koirien ideat vaihtelevat suloisesta chihuahuasta laatikkomalliseen halailtavaan pehmokoiraan ja merenneidoksi puettuun harmaaseen karvaturriin, joka tuo 80-luvulla lapsuutensa viettäneelle mieleen lähinnä Ransun. Ohjeita on siis joka lähtöön ja eiköhän vähintään pienillä muutoksilla jokainen saa näillä ohjeilla neulottua juuri haluamansa luppakorvan (tai pystykorvankin - kannen väitteestä huolimatta). Kirjassa onkin erityisen kivaa sen monipuolisuus ja se, että kirjan koirat todellakin poikkeavat toisistaan niin ideansa kuin muotoilunsa ja monimutkaisuuteensa osalta.

Koirat neulotaan pääosin eri muotoisina tasokappaleina, jotka lopuksi ommellaan muotoonsa. Valmistustapa on hieman työläs, mutta näin saadaan pikkukoirista juuri halutun muotoisia välittämättä pyörönä neulomisen asettamista rajoitteista ja pikkuprojektit valmistuvat nopeasti. Kaikissa ohjeissa kappaleista ei ole kaaviokuvia, mutta kappaleiden neulominen ohjeistetaan kerros kerrokselta, joten pientä tarkkaavaisuutta erityisempää ei tarvitse haukkujen neulomiseen osata.

Ohjeissa langoista ei ole annettu kuin niiden summittainen paksuus ja paksuuden vastaavuus englanninkielisessä nimeämiskäytännössä. En tarkastanut alkukielisestä lähdeteoksesta onko siellä annettu langan nimi ja väri, josta kuvan koira on neulottu, mutta ohjeiden suosituslangan saa tarkistettua ainakin Ravelrystä.

Sue Stratford: Neulotut luppakorvat - Koko pesue hauskoja neulemalleja
Suomennos: Sanna Oksanen
ISBN 978-952-254-221-2
Moreeni, 2015

Teksti

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.